вторник, юли 16, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Basta! – Ууу, какво прави този бутон?
Basta! – Ууу, какво прави този бутон?

Basta! – Ууу, какво прави този бутон?

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Basta, или Mau Mau Extreme, не е нещо оригинално – нека си го изясним от сега. Вярно е, това е нова версия на нещо старо, но дори и старото не е кой знае какво. Това е поредната „уно-вска“ игра, в която слагате карта върху най-горната в тесте с лицето нагоре, стига да съвпада с цвета или числото.

Тук отново има разни умения, като „пропускане на ход“, „теглене на карти“ и подобни. Всъщност, играта изключително много прилича на едно нещо, за което писах преди няколко месеца – Zoop.

Zoop беше малко по-сложно за деца, тъй като имаше повечко специални карти и трудно биха се следили от деца. Тук картите са с ясни илюстрации и трудно бихте се объркали какво трябва да правите. Разбира се, в играта има известна доза изискване за скорост, като във всяка подобна.

Тук всеки получава по 7 карти и се стреми да се освободи от тях, като по време на хода си трябва да хвърли карта, която съответства или на цвета или на числото на картата в средата на масата. Ако няма – тегли карта (даже има право да я изиграе веднага след това, ако може). Както казах, има няколко специални карти, но…

Споменах ли за големият алармов бутон?! Да, играта пристига с малка електроника – голям червен бутон, който би предизвикал досадното Диди у всеки у вас (Dexter’s Lab Reference). Бутонът определено е „Gimmick”. Тоест, той е тук, колкото да продаде играта и вероятно би ви се изтъркал бързо, но, особено ако играете с правилата за напреднали, безумието от смешния звук, който издава бутона ще придаде „хилеж“ дори и на геймъри. Бутонът се натиска основно, когато извън хода си имате точна карта, като тази най-отгоре на тестето в средата, за да можете да я изиграете. Натиска се и при някои специални карти, които ще изискват бързина от вас, след което последния успял ще тегли карта.

Заключение

Basta е чисто детска игра. Май се пресилих с думата „геймъри“. Това е от онези игри, които се играят на стълбите пред входа от 8 годишните. Да, точно като Уно. Няма нищо лошо да я пробвате и с геймърската ви компания, ако детето ви я има, но ще ви омръзне и след една игра.

От друга страна, мисля че е прекрасно средство за игра с децата в семейна обстановка, тъй като гарантирам за „кефа“ на малките от силния звук на бутона. Всъщност, по-добре вадете батериите след игра, защото ако имате 2-3 годишни… не искате да си го причините.

Няма какво повече да кажа. Това е окей детска игра, от тия, които можем да видим по класическите немски реклами по кабеларките. Не е нещо велико, но не е и отвратително. Ако децата ви харесват Уно, можете да им качите левъл с Basta!

ПЛЮСОВЕ:

  • Лесни правила
  • Бърз геймплей
  • Голям червен бутон!

МИНУСИ:

  • Нищо ново и оригинално

Можете да посетите сайта на Ravensburger за повече информация относно Basta! или да си я поръчате директно от представителите им тук – Комсед.

Ravensburger

Поръчай: Basta!

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers