четвъртък, юли 18, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Linko – съвременна класика сред „Trick Taking“ игрите
Linko – съвременна класика сред „Trick Taking“ игрите

Linko – съвременна класика сред „Trick Taking“ игрите

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Креймър и Кийслинг или правят сериозни евро игри или малки картови творения с малко правила, но с оригинални „врътки“. Е… правят и Memory: The Board Game, но за това утре.

Linko, или Abluxxen, е игра на няколко години и по жанр може да се определи като „trick taking” (игра със събиране на взятки). По принцип съм фен на този тип игри (Sponsio е една от любимите ми игри), но Linko се оказа различно животно.

Вярно е, пак се събират карти в куп пред вас, но на съвсем друг принцип, който леко наподобява „Big Deal”, като Linko е далеч-далеч по-стратегическа от онази, иначе забавна, напълно хаотична „кикотица“.

Преди да преминем към механиките, трябва да имате предвид, че Linko е абстрактна игра, в която единствено са важни числата на картите (и жокерите), като цветовете помагат само за по-доброто различаване на различните цифри. Не бива да очаквате шедьоври сред илюстрациите. На всички карти са нарисувани лисици в различен цвят, но тези лисици са едни и същи, така че арт в Linko има… просто е един.

Убийте ме с възглавница, не мога да ви кажа каква е идеята с лисицата. Най-близкото ми предположение е, че лисиците са хитри, съответно и хората трябва да са хитри, за да победят опонентите си. Някаква такава простотия.

Както и да е. Това дори не е минус, защото не съществува като претенция в играта.

Целта ви е да събирате карти в купчинка пред вас и колкото се може по-бързо да се освободите от картите в ръцете, защото в края на играта (когато някой си изхвърли всичките карти) всички карти на масата са ви по една точка, а всички в ръката по минус една.

В началото се слага пазар от няколко карти в средата на масата и се раздават около 13 карти на всеки играч. Когато вие сте на ход можете да сложите пред вас една карта или колкото искате, но с еднакво число. Вие слагате тези карти върху старите си карти от предния ход, така че (в Big Deal фашОн) ако някой иска да въздейства на ваши карти, трябва да започне от най-горните.

Винаги когато сложите определена бройка карти, гледате дали всички около масата имат най-отгоре на купчинките си същия брой карти от един вид. Ако има такива и вашият вид карти е с по-голямо число, тогава имате избор.

  • Можете да има вземете картите в ръката (изгодно е, ако имате още от този вид, съответно трудно биха ви направили нещо, ако имате твърде много карти върху купчинката)
  • Можете да им дадете опция или те да си ги вземат обратно в ръката, или да ги изхвърлят.

При всички положения, картите, които сте победили няма да останат върху купчинката. Победеният играч трябва да си изтегли толкова карти или от пазара или от тестето в средата на масата.

Звучи объркащо, знам. Но повярвайте ми, книжката звучи три пъти по-объркващо. Щом изиграх първата си игра обаче веднага хванах принципа и започнах да виждам множеството тактически врътки, които могат да ме накарат да се чувствам като нагъл тарикат.

Играл съм Linko с двама, играл съм я и с пълния брой играчи – пет. Въпреки че това е игра, която е най-добра с повечко, заради вграденото взаимодействие, мога смело да кажа, че и с двама работи отлично.

Заключение

Linko е прекрасна игра. Не мога да кажа, че е най-добрата „trick taking” игра, но определено никога не бих я отказал, ако някой я предложи. Правилата са интуитивни и само след ход-два ще започнете да кроите готини тактически ходове. Геймплеят е бърз и ненатоварващ, като едно изиграване трае около 15 минути. Вероятно ще записвате резултати и ще играете няколко игри, защото наистина играта свършва светкавично. Linko работи с всичките варианти на брой играчи, но е най-добра с четири или пет. Единственият проблем, който открихме в нея е, че понякога финалът й може да бъде антиклиматичен, защото няколко врътки преди финала може да е видно кой ще е победител, понеже има една-две карти в ръка, а купчината пред него не е малка. Това, разбира се, не е всеки път, но съществува като опция.

ПЛЮСОВЕ:

  • Интуитивни правила
  • Бързи ходове
  • Бърз геймплей
  • Възможност да се чувствате като тарикати!

МИНУСИ:

  • Арт няма. Лисицата не се брои!
  • Книжката прави правилата да звучат объркващи. Не са.
  • Краят на играта може да е леко антиклиматичен. Има такава дума, проверих.

Можете да посетите сайта на Ravensburger за повече информация относно Linko или да си я поръчате директно от представителите им тук – Комсед.

Ravensburger

Поръчай: Linko

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers