сряда, април 17, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » HoloGrid: Monster Battle™ – Какво общо има с настолните игри?
HoloGrid: Monster Battle™ – Какво общо има с настолните игри?
HoloGrid: Monster Battle™

HoloGrid: Monster Battle™ – Какво общо има с настолните игри?

Бордгейм ли е това, или нещо друго?!

– GGGWARRRHHWWWW

Затруднявам се да определя HoloGrid, като бордгейм. Опитвах няколко пъти да го възприема като такова, но все нещо не му пасва. Безспорно е нещо интересно и иновативно, но със сигурност не е мой тип игра и не бих го препоръчал на всеки.

HoloGrid: Monster Battle™

Какво всъщност представлява тази игра? На практика тя е една малка кутийка с карти, които няма да ползвате кой знае колко. Съвсем стандартно, те включват чудовища, заклинания и бойни полета. Това, което веднага прави впечатление, е че по картите няма абсолютно никакви показатели, правейки ги напълно безполезни без софтуера, който инсталирате на мобилно устройство. Предназначението на картите е да ги покажете на камерата на смартфона/таблета и така да “удостоверите” наличието на съответното чудовище или магия във вашето “тесте” … което е напълно виртуално. Дори тесте е пресилено, понеже всяка битка изисква точно 6 карти за играч: един лидер, три миньона и две заклинания. Бойното поле е единствената карта, която се използва постоянно. Т.е. Стои срещу камерата на таблета и на екрана се проектира картина, която няма абсолютно нищо общо с картата. Премествайки картата физически, се премества и бойното поле, много наложително, ако вашето устройство не може да “види” картата така че да се вижда цялото бойно поле.

Да, знам, можехме да използваме кутията от хологрида.

Ама все пак, какво играем в тази игра? Шах, играем шах. Е, малко подобрен шах, вдъхновен от сцената във филма Междузвездни войни от 1976-та година, но в същността си играта е … шах. Двама играчи, бойно поле с квадратчета, по които различните единици могат да се движат по различен начин и имат различен набор от умения, с които да извадят от игра, извинете, унищожат, противниковите единици, и безброй комбинации с чудовищата, и магиите за надхитряне на противника. Можете да играете онлайн срещу други хора, включително и в организирани турнири с награди, или да се пробвате да играете “настолно” с ваш приятел на едно устройство. Вероятно, ако смятате да играете повече от веднъж, ще трябва да си измислите и 3D принтирате някаква по-здрава стойка за таблет, защото наличната в кутията не може да издържи по-голям такъв. Дизайнерите са направили стойките подходящи за смартфон, но на практика, за да виждате нещо от бойното поле ви трябва екран поне 7 инча. Още по-добре би било ако използвате GearVR устройство, с което направо ще “влезете” в играта, но приложението ще ви струва допълнително €2.99. От HappyGiant са обещали и поддръжка за други VR устройства в бъдеще, така че просто почакайте, докато стигнат до вашето (или докато съберете пари за такова).

Гърбът на правилата е празен. Да, няма нищо, бял лист. Знам, че е странно.

На практика, колаборацията между Tippet Studios и HappyGiant е произвела точно това, в което са добри двете студиа. Добре направени същества и визуални ефекти, добре направено мобилно приложение, иновативен AR. HoloGrid е ярък пример, как игра с доста успешен кикстартър проект остана абсолютно незабелязана в бордгейм средите, за сметка на множество суперлативи и награди в технологичните сайтове. Липсата на опит в чистите настолни игри е довела до не особено интригуващ геймплей, какъвто вече сме виждали в напълно офлайн игри, било то само с карти, с фигурки, или някаква комбинация. Съществата, колкото и добре да са нарисувани и моделирани, не са запомнящи се, а по-скоро добре познати генерични фентъзи типове. Всичко това води до безлична игра с нереализиран потенциал и модерна технология. VR/AR се развива много бързо и вероятно тепърва ще навлиза в настолните игри, но според мен не би трябвало да превръща играта в просто придатък към някаква технология, без която играта да е неигруема.

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Георги Павлов 'BigBoxCurlylocks'

Some say he could shoot a moving car at 1/15... with the lens cap still on!

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers