неделя, октомври 22, 2017
Заглавна страница » Настолни игри » Dream Home – перфектната семейна игра!
Dream Home – перфектната семейна игра!

Dream Home – перфектната семейна игра!

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Името ми е Деян. Считам се за вярващ християнин и като такъв очевидно държа на някаква ценностна система, но освен това и на хората. Хората, според мен са центъра при играенето на настолни игри.Вярвам в семейните ценности и често погледът ми над игрите е завъртян по този начин, тъй като самият аз съм семеен с прекрасна съпруга и две деца.От години работя като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.
Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Latest posts by Деян Георгиев 'BigBoxGamer' (see all)

От както живея по квартири съм сменил около 30, като само от както съм със съпругата са близо 10, а от както сме и с деца са около 5…а големия ни син е само на 4. Хвърлям тези цифри, защото доста от тези смени са били просто заради търсене на разнообразие и новости. А дори и да се застоим на едно място, реорганизацията на стаите и мебелите се променя през месец. Ние не сме крайно придирчиви хора, но обичаме да си ни е уютно и свежо. Казах, че имаме деца, големия от които е на 4, така че очевидно не сме подредени хора. Ние просто търсим някаква интересна, но и домашна визия. Защото да, ние сме си домошари и много повече обичаме да ни идват гости, отколкото да ходим ние.

Това дълго семейно СиВи не беше самоцелно. Е, поне не изцяло. Просто исках да разберете колко си падаме в нашия дом по темата на Dream Home. Всъщност, аз съм напълно убеден, че и хората, които са правили играта са наш тип. Визуалният дизайн, решенията в геймплея и като цяло елегантния вкускрещят още с отварянето на кутия.

Всеки играч получава гигантско табло във формата на къща на два етажа и гараж. В средата на масата има още едно табло, откъдето ще си вземате най-различен интериор и ще си наемате специалисти, които да работят по него.

Този интериор е под формата на карти, които като се съединяват една до друга образуват свързана панорама от помещения. В края на играта всяка къща ще е изпълнена по уникален начин и ще изглежда свежо и… топло. Да, топло. В играта са използвани весели цветове и хумористичен арт, който не е нито груб, нито дори закачлив. Илюстрациите са сладки и анимационни, напълно подходящи за вашите деца.

Разбира се, не мога да нарека Dream Home детска игра, но определено е една от най-добрите семейни произведения, които някога съм срещал в хобито. Правилата са само няколко, а понеже темата извира от всеки ъгъл, обясняването им ги прави интуитивно и елементарно.

Цялата система за точкуване се крепи на това коя до коя стая ще сложите, коя стая ще е оптимално голяма, какви декори ще сложите в нея и дали ще имате всичко нужно за едно нормално живеене. Точките в играта винаги завършват близко, защото се правят сравнително лесно. Единственото малко по-сложно нещо, което е най-абстрактната механика в играта са покривите. По време на играта вие ще събирате различни видове покриви, но ще си трупате с лицето надолу пред къщатата си. Трябва да помните какво сте сложили там, защото в края на играта ще получите точки, ако имате еднакви. Това може да изглежда сравнително лесно за запомняне, и до някъде е, но би затруднило по-малките… и хората със зрителни проблеми, защото някои от цветовете на тези покриви са доста близки. Не знам дали е проблем, тъй като и дизайна на покривите е леко различен, но бях длъжен да го спомена.

Както забелязахте, изобщо не навлизах в правила, но честно казано, не ви е нужно. Ако темата ви харесва и играта ще ви хареса. Всъщност, единственото правило, което не мога да не спомена е гениалният начин за определяне на победител при равни точки в края на играта. Върху много от картинките със стаи в Dream Home има нарисувани деца. Но, типично за дребосък, който го караш да иде да пишка, той се е скрил и ще стиска до дупка. Разбира се, типично за дребосък, той си мисли, че може да надхитри всички, докато се крие зад призрачно перде. На много картинки се подава я крак, я ръка. Вашата цел е да откриете децата и да ги преброите. Играчът, който има повече деца в къщата си е първо – по-щастлив и второ – победител.

Дори кутията е тематична!

Заключение

Dream Home e гениална игра. Гениална в своята простота, но най-вече – гениална с правилната си насока.  Артът, темата, дължината на играта – всичко е изпипано по идеален начин, който да превърне Dream Home в перфектната семейна игра.

Да, играта не е съвсем детска, но нищо не пречи да цъкате и с десетгодишните си.

Dream Home е съвсем прилична и за филър с геймъри, тъй като не трае повече от 20-30 минути. Трябва да имате нещо предвид обаче. Колкото и да е добра играта, това не е преживяване, което ще искате да играете всеки ден. Това се дължи на ограниченото количество карти. Вие ще виждате абсолютно всички карти всяка игра. Това може и да е добре, защото увеличава стратегическите ви очаквания, но от друга страна, разнообразието намалява. Мисля си, че едно стабилно разширение би оправило този проблем.

Все пак, не мога да не препоръчам Dream Home. Това определено е един от големите хитове за 2016!

ПЛЮСОВЕ:

  • Отлично представена тема
  • Страхотни илюстрации
  • Лесни правила 
  • Бърз геймплей
  • Една от най-добрите семейни игри, които съм срещал

МИНУСИ:

  • Има нужда от разширение, за да има повече разнообразие

 

Източник на снимките: Boardgamegeek.com

Магазинът, в който се тества.

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'
Името ми е Деян. Считам се за вярващ християнин и като такъв очевидно държа на някаква ценностна система, но освен това и на хората. Хората, според мен са центъра при играенето на настолни игри. Вярвам в семейните ценности и често погледът ми над игрите е завъртян по този начин, тъй като самият аз съм семеен с прекрасна съпруга и две деца. От години работя като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*