понеделник, април 15, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Дом мечта – перфектната семейна игра!
Дом мечта – перфектната семейна игра!

Дом мечта – перфектната семейна игра!

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Преди няколко месеца написах ревю за тази игра, но скорошната ми страхотна изненада ми върна силния ентусиазъм към заглавие, което очевидно ми е оставило силно впечатление. Изненадата се състоя в това, че в ръцете ми се появи българска версия на играта, която е повече от чудесна. И този път не само правилата, но и всичкия текст по картите е изцяло на български. Този превод, а и разпространението, е дело на близките ни приятели от Paladium Games, за което ги поздравявам… и за това, че не ме слушат какво им казвам да локализират, защото иначе само аз щях да си играя Архипелага на български. Можете да посетите сайта им, като кликнете на бутона отдолу.

Paladium Games

От както живея по квартири съм сменил около 30, като само от както съм със съпругата са близо 10, а от както сме и с деца са около 5…а големия ни син е само на 4. Хвърлям тези цифри, защото доста от тези смени са били просто заради търсене на разнообразие и новости. А дори и да се застоим на едно място, реорганизацията на стаите и мебелите се променя през месец. Ние не сме крайно придирчиви хора, но обичаме да си ни е уютно и свежо. Казах, че имаме деца, големия от които е на 4, така че очевидно не сме подредени хора. Ние просто търсим някаква интересна, но и домашна визия. Защото да, ние сме си домошари и много повече обичаме да ни идват гости, отколкото да ходим ние.

Това дълго семейно СиВи не беше самоцелно. Е, поне не изцяло. Просто исках да разберете колко си падаме в нашия дом по темата на Дом Мечта. Всъщност, аз съм напълно убеден, че и хората, които са правили играта са наш тип. Визуалният дизайн, решенията в геймплея и като цяло елегантния вкус крещят още с отварянето на кутия.

Всеки играч получава гигантско табло във формата на къща на два етажа и гараж. В средата на масата има още едно табло, откъдето ще си вземате най-различен интериор и ще си наемате специалисти, които да работят по него.

Този интериор е под формата на карти, които като се съединяват една до друга образуват свързана панорама от помещения. В края на играта всяка къща ще е изпълнена по уникален начин и ще изглежда свежо и… топло. Да, топло. В играта са използвани весели цветове и хумористичен арт, който не е нито груб, нито дори закачлив. Илюстрациите са сладки и анимационни, напълно подходящи за вашите деца.

Разбира се, не мога да нарека Дом Мечта детска игра, но определено е една от най-добрите семейни произведения, които някога съм срещал в хобито. Правилата са само няколко, а понеже темата извира от всеки ъгъл, обясняването им ги прави интуитивно и елементарно. Да не говорим, че вече играта е напълно на български.

Цялата система за точкуване се крепи на това коя до коя стая ще сложите, коя стая ще е оптимално голяма, какви декори ще сложите в нея и дали ще имате всичко нужно за едно нормално живеене. Точките в играта винаги завършват близко, защото се правят сравнително лесно. Единственото малко по-сложно нещо, което е най-абстрактната механика в играта са покривите. По време на играта вие ще събирате различни видове покриви, но ще ги трупате с лицето надолу пред къщата си. Трябва да помните какво сте сложили там, защото в края на играта ще получите точки, ако имате еднакви. Това може да изглежда сравнително лесно за запомняне, и до някъде е, но би затруднило по-малките… и хората със зрителни проблеми, защото някои от цветовете на тези покриви са доста близки. Не знам дали е проблем, тъй като и дизайна на покривите е леко различен, но бях длъжен да го спомена.

Както забелязахте, изобщо не навлизах в правила, но честно казано, не е нужно. Ако темата ви харесва и играта ще ви хареса. Всъщност, единственото правило, което не мога да не спомена е гениалния начин за определяне на победител при равни точки в края на играта. Върху много от картинките със стаи в Дом Мечта има нарисувани деца. Но, типично за дребосък, който го караш да иде да пишка, той се е скрил и ще стиска до дупка. Разбира се, отново типично за дребосък, той си мисли, че може да надхитри всички, докато се крие зад призрачно перде. На много картинки се подава я крак, я ръка. Вашата цел е да откриете децата и да ги преброите. Играчът, който има повече деца в къщата си е първо – по-щастлив, и второ – победител.

Заключение

Dream Home e гениална игра. Гениална в своята простота, но най-вече – гениална с правилната си насока.  Артът, темата, дължината на играта – всичко е изпипано по идеален начин, който да превърне Дом Мечта в перфектната семейна игра.

Да, играта не е съвсем детска, но нищо не пречи да цъкате и с десетгодишните си.

Дом Мечта е съвсем прилична и за филър с геймъри, тъй като не трае повече от 20-30 минути. Трябва да имате нещо предвид обаче. Колкото и да е добра играта, това не е преживяване, което ще искате да играете всеки ден. Това се дължи на ограниченото количество карти. Вие ще виждате абсолютно всички карти всяка игра. Това може и да е добре, защото увеличава стратегическите ви очаквания, но от друга страна, разнообразието намалява. Мисля си, че едно стабилно разширение би оправило този проблем.

Не мога да не препоръчам играта. Тя определено е един от големите хитове за последните две години!

ПЛЮСОВЕ:

  • Отлично представена тема
  • Страхотни илюстрации
  • Лесни правила 
  • Бърз геймплей
  • Една от най-добрите семейни игри, които съм срещал

МИНУСИ:

  • Има нужда от разширение, за да има повече разнообразие

Ако ви харесва как звучи, можете за купите играта от магазина нашите приятели от Time2Play.

Купи: Дом Мечта

 

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers