неделя, юни 23, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Carcassonne – полянки, пътища и крепости …
Carcassonne – полянки, пътища и крепости …

Carcassonne – полянки, пътища и крепости …

Latest posts by Недислав Стойчев (see all)

В днешното ревю ще ви разкажа за една немска игра, кръстена на френска крепост, която е издадена през 2000 година от Hans im Glück и е дело на дизайнера Клаус-Юрген Вреде. За 14 години играта е събрала много награди и са издадени МНОГО (ама наистина много) разширения 🙂 . Да, днес ще ви разкажа за Каркасон. Ако искате да прочетете друго мнение за играта, то може да прочетете ревюто от BigBoxGamer.

Компоненти

В кутията ще намерите:

 • 72 плочки за игра
 • 40 дървени човечета (meeples) – по 8 човечета на играч (жълти, червени, сини, черни, зелени)
 • дъска за отброяване на точките
 • книжка с правила

Геймплей

Каркасон може да се играе от 2 до 5 играча, като една игра протича за около час. Играта е лесна за обяснение и достъпна за нови играчи, но също така предлага и достатъчно забавление за „напредналите“ геймъри.

1. Преди играта
Намерете стартовата плочка (тази с различния цвят на гърба) и я поставете на масата. След това останалите плочки ги размесете, разделете на купчинки и ги поставете така, че всеки играч да има достъп до тях. Накрая всеки играч поставя едно от неговите дървени човечета на 0-лата на дъската за отброяване на точки.

2. Цел (Как печелим)
По време на играта, ще се стремите да построите колкото се може повече крепости, пътища, манастири и да поставите тук-там някой селянин на полянките, така че той да ви носи точки . 🙂 След като всички плочки бъдат поставени на масата (изиграни), то играта приключва и следва финално преброяване на точките за всеки играч (преброяване на незавършените крепости, пътища, манастири и коя полянка колко точки носи на някой играч).

3. Правила (на кратко)
Първо се избира първият играч на произволен принцип и после реда на играчите следва по часовниковата стрелка. По време на своя ход, всеки играч трябва да:

 • Изтегли плочка от някоя купчинка и да я постави на масата, като се съобразява с определените правила за свързване на плочки
 • След като е поставил правилно плочката си, играча има право да постави човече върху поставената плочка, като спрямо това къде точно я сложи, човечето може да бъде рицар, селянин, монах или разбойник
 • Ако с поставянето на плочка, играчът завършва път, крепост или манастир, то той получава съответния брой точки и трябва да премести човечето, което е поставил на дъската с точките.

Точкуването, броя и вида на плочките може да намерите в правилата на български публикувани от Фантасмагория.

Лично мнение

Каркасон е забавна игра и ми харесва 🙂 . Винаги бих я извадил в случаите, когато ми се иска да хем да играя нещо интересно, хем пък да говоря и с играчите. Освен това е чудесно „интро“ за хората, които за пръв път се срещат с настолна игра. Лесни правила, обясняващи се за няколко минути и лесна концепция – просто красота. Това, което не ми допада много е, че след 7-8-9 игри примерно, играта се превръща просто в поставяне на плочки, затова тука се намесват разширенията. Лично аз си взех разширението с дракона и ми харесва колко драматично може да стане на някои моменти . Безценно е да вършееш из нечия крепост и полянки и да махаш чуждите човечета (devil).

Facebooktwitteryoutubeinstagram
Урок по средновековно териториално устройство.

Преглед на статията

Оценка

Накратко: Моля подкрепете ни като дадете оценка, харесате и споделите това ревю! Ако се чувствате разговорливи можете да ни оставите и коментар. Уверяваме ви, четем всички коментари!

Потребителска оценка: 4.76 ( 4 гласове)
0

За Недислав Стойчев

Казвам се Недислав и съм от Казанлък. Запалих се по настолните игри преди около 5 години, когато излязоха настолните игри по WoW, но от тогава до сега открих че обичам да бродя из тъмници, да убивам дракони, да хвърлям зарове, било то сам, с приятелката ми или с компанията от храбри приключенци. Обичам да играя както с приятели, така и с нови хора, просто защото е винаги забавно да доведеш нови жертви в тъмниците!

3 коментари

 1. Е, точно дракона ли си си взел! Най-добри начални според мен са катедралите и този със строителите.

 2. За мен това е една от най-гениалните игри (за базовата Carcassonne говорим). Толкова проста игра, с много преиграваемост, а пък с многото допълнения направо става невъзможно да оптимизираш играта си за всеки игрален вариант, така че да печелиш винаги. А и винаги се намира желаещ за игра 🙂

 3. обожавам да крада на каркасон – замъци и полянки основно. В базовата игра има възможност всичко да се събере на една огромна поляна и от един момент нататък започва надиграването за доминиране и изгонване на другарчетата от тая мастър поляна. Подобни тактики са възможни и в любимото ми разширение с търговците и строителя, там плочките са перфектни за крадене на замъци.

  Има я за настолен компютър (Java) – JCloister с забележително добър изкуствен интелект.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers