Site icon Big Box Gamers

Carcassonne – полянки, пътища и крепости …

В днешното ревю ще ви разкажа за една немска игра, кръстена на френска крепост, която е издадена през 2000 година от Hans im Glück и е дело на дизайнера Клаус-Юрген Вреде. За 14 години играта е събрала много награди и са издадени МНОГО (ама наистина много) разширения 🙂 . Да, днес ще ви разкажа за Каркасон. Ако искате да прочетете друго мнение за играта, то може да прочетете ревюто от BigBoxGamer.

Компоненти

В кутията ще намерите:

Геймплей

Каркасон може да се играе от 2 до 5 играча, като една игра протича за около час. Играта е лесна за обяснение и достъпна за нови играчи, но също така предлага и достатъчно забавление за „напредналите“ геймъри.

1. Преди играта
Намерете стартовата плочка (тази с различния цвят на гърба) и я поставете на масата. След това останалите плочки ги размесете, разделете на купчинки и ги поставете така, че всеки играч да има достъп до тях. Накрая всеки играч поставя едно от неговите дървени човечета на 0-лата на дъската за отброяване на точки.

2. Цел (Как печелим)
По време на играта, ще се стремите да построите колкото се може повече крепости, пътища, манастири и да поставите тук-там някой селянин на полянките, така че той да ви носи точки . 🙂 След като всички плочки бъдат поставени на масата (изиграни), то играта приключва и следва финално преброяване на точките за всеки играч (преброяване на незавършените крепости, пътища, манастири и коя полянка колко точки носи на някой играч).

3. Правила (на кратко)
Първо се избира първият играч на произволен принцип и после реда на играчите следва по часовниковата стрелка. По време на своя ход, всеки играч трябва да:

Точкуването, броя и вида на плочките може да намерите в правилата на български публикувани от Фантасмагория.

Лично мнение

Каркасон е забавна игра и ми харесва 🙂 . Винаги бих я извадил в случаите, когато ми се иска да хем да играя нещо интересно, хем пък да говоря и с играчите. Освен това е чудесно „интро“ за хората, които за пръв път се срещат с настолна игра. Лесни правила, обясняващи се за няколко минути и лесна концепция – просто красота. Това, което не ми допада много е, че след 7-8-9 игри примерно, играта се превръща просто в поставяне на плочки, затова тука се намесват разширенията. Лично аз си взех разширението с дракона и ми харесва колко драматично може да стане на някои моменти . Безценно е да вършееш из нечия крепост и полянки и да махаш чуждите човечета (devil).

Exit mobile version