събота, ноември 25, 2017
Заглавна страница » Настолни игри » Brilliants – мравки в канадски конфликт!
Brilliants – мравки в канадски конфликт!

Brilliants – мравки в канадски конфликт!

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Името ми е Деян. Считам се за вярващ християнин и като такъв очевидно държа на някаква ценностна система, но освен това и на хората. Хората, според мен са центъра при играенето на настолни игри.Вярвам в семейните ценности и често погледът ми над игрите е завъртян по този начин, тъй като самият аз съм семеен с прекрасна съпруга и две деца.От години работя като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.
Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Latest posts by Деян Георгиев 'BigBoxGamer' (see all)

Когато съвременният геймър чуе „фигурки“ си представя кървави битки между зли орки и гноясали елфи, зомбита без глави или пък, както е модерно последно време, гротескни демоновидни чудовища, често със сексуален подтекст.

Време е да се върнем към първоначалната идея за фигурки за игра, а именно, такива, които са подходящи за деца. И въпреки, че някои от картите в играта имат някакво мрачно излъчване, като цяло, темата за мравките е повече от идеална за семейна обстановка. Особено, когато в кутията ще намерите близо 100 фигурки на мравки и още няколко на паяк, скакауец и огромна гъсеница.

По илюстрациите веднага бихте си помислили, че играта е изцяло насочена към детската категория. В това не би имало нищо лошо, защото последно време представителите на детските игри не презентират добре жанра (освен може би някои от игрите на Haba). Въпреки това, Brilliants пристига с три режима на игра – детска  игра, лека игра и геймърска игра (представени с инфантилна игра на думи, която дори няма да коментирам). Като казвам геймърска, изобщо не се стряскайте. В най-тежкия случай, Brilliants се причислява към категорията на семейните игри.

Аз съм играл само „най-трудния” вариант за игра и въпреки че правилата са елементарни, гарантирам ви, че не ми беше лесно да ги науча. Това се дължи на ужасното разпределение на обясненията в книжката с правила. Вместо трите мода да бъдат разграничени в описанието, те се надграждат по мързелив начин в книжката, като когато има някакви промени от едната версия, пише само промяната, а когато няма – „вижте един кой си вариант”. С други думи, за да научите да играете последния вариант, ще трябва да сте научили и предните два. Да не говорим, че не са най-ясно написаните правила.. Айде прощаваме им, въпреки че знам, че няма да се сърдят – все пак са канадци.

В играта за напреднали всеки играч взема един от шест възможни цвята мравки и започва с 15 броя мравки (5 военни, 5 събирачи на плодове, 5 копачи), готови за излюпване. По време на играта изникват по една мравка на ход и играчите ще се борят за това кой каква мравка ще извади. Всяка мравка може да прави различни неща.. горе-долу. Една събира плодове, другата буболечки, а третата почва. Събраните неща се трупат в мравуняка ви и ви трябват, за да ги давате за точки. По време на играта има определен брой мисии (карти изискващи определени ресурси). За да вземете картата, трябва да имате конкретен вид мравка в мравешката ви библиотека и да изхарчите предварително събраните ресурси. След това получавате точки. Когато някой направи 8 карти, рундът се довършва и който е събрал най-много точки печели. Това е основната идея.

Само че! В играта има още два начина на печелене на точки – от специални бонус карти, които държите тайно в ръка и „драфтвате в началото на играта”, така и от феромоните, които пускате по време на игра.

Brilliants не може да се нарече стратегическа, защото вие никога не знаете повече от обърнатите мисии с лицето нагоре, но играта определено е тактическа, защото всичко се опира до правилно построена логистика и състезание за ресурси и мисии.

Взаимодействието основно се опира до това кой пръв ще вземе конкретна мисия и затова ви гарантирам, че постоянно ще следите кой какво прави. Освен това, ако сте фен на гадориите, имате начини за блокиране на други играчи (макар и да не е лесно), а освен това има и… Хищници!

Трите хищника в играта (скакауец, пауак и гъсуеница) се ползват задължително, тъй като всеки играч е длъжен веднъж на рунд да движи един от тях. Движението е просто. Само хващате фигурката на хищника и я слагате върху което искате поле (ако отговаря на изискването). Хищникът изяжда ресурса отдолу. Това е директна гадория на някого, но… понякога може и да помогне, ако изядете нещо около вас, защото може да се освободи място за нов мравуняк. Скакауецът изяжда плод, пауака буба, а гъсуеницата почва от полето на друг играч.

Бонус картите, а и специалните умения (да, има и специални умения) на всеки играч ще го насочат в определена посока и дори всички да гонят еднакви цели, вероятността играчите да подходят по различен начин е доста голяма. Освен това, централната дъска е така разпределена, че ресурсите не се намират равномерно около играчите.

В началото на играта може да ви стори, че Brilliants е нещо, което в геймърските среди наричат „multiplayer solitaire” (пасианс за няколко човека) и като изключим състезанието за мисиите и хищниците бихте били прави, но само няколко рунда по-късно всеки играч ще е излязал от неговата част на дъската и ще е започнал свирепа битка за ресурси в средата на картата, където вероятно ще се забиете един в друг и няма да можете да мръднете, защото определено няма място за всички. Играл съм играта с трима и четирима и беше абсолютна блъсканица. Представям си с пет и шест какво ще е.

И като заговорих за това, Brilliants е най-добра с повечко хора, тъй като ако сте малко има шанс всеки да си гони собствени цели и да не се сътезава с другите. Ако сте повече е гарантирано, че ще си налазите гушите твърде бързо.

И още нещо. На кутията пише 15 минути на играч. Това не можеше да е по-далеч от истината. Опитайте с 25 минути на играч. Минимум. 15 минути на играч може би е вярно за детския вариант на играта, но.. иначе, може да се каже, че за напреднали има тежки решения, които се вземат от време на време и това забавя ходовете.

Заключение

Brilliants може да не е “брил”янтна игра, но не е и просто окей. Всеки, с когото съм я играл я е харесал, а игрите винаги се получават различни. Компонентите са фантастични, а количеството фигурки, които получавате се равнява с пластмасата на средностатистическа настолна игра събрала милион долара.

Темата и геймплея може да са твърде приятелски за някои, но играта идва от Канада, хора! Какво очаквате!

Brilliants е подходяща както за деца, така и за семейства, но не изключвайте и геймърската аудитория. Играл съм играта с едни от най-хард кор геймърите, които познавам и всеки можеше да открие нещо в това бижу. Дори и начини да бъдеш агресивен. С други думи – можете да бъдете изобретателни. А всяка игра, която ви позволява да развихрите въображението си е достойна за висока оценка от мен.

Смело заявявам, че Brilliants е чудесна игра. Ако откривате прилики с моят вкус, тогава ми повярвайте, като ви кажа, че си струва най-малко да я пробвате. Голям плюс от мен!

ПЛЮСОВЕ:

  • Фантастични компоненти
  • Тематичен геймплей
  • Лесни правила
  • Вариант за деца

МИНУСИ:

  • Кофти написани правила
  • Излизането на новите мисии може да бъде крайно случайно и да прецака нечия стратегия
  • Различните видове мравки си приличат от далеч
  • Липсва описание на иконките от кикстартър бонусите

Играта можете да откриете в сайта на производителя. Докато сте там разгледайте и новия проект на компанията. От друга страна, така или иначе скоро ще ви го покажа.

Sphere Games

Източник на снимките: Boardgamegeek.com

Магазинът, в който се тества.

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'
Името ми е Деян. Считам се за вярващ християнин и като такъв очевидно държа на някаква ценностна система, но освен това и на хората. Хората, според мен са центъра при играенето на настолни игри. Вярвам в семейните ценности и често погледът ми над игрите е завъртян по този начин, тъй като самият аз съм семеен с прекрасна съпруга и две деца. От години работя като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*