петък, юни 21, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Robinson Crusoe: Сравнение между стара и нова версия
Robinson Crusoe: Сравнение между стара и нова версия

Robinson Crusoe: Сравнение между стара и нова версия

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Тази година Portal Games излязоха с ново издание на една от любимите ми игри Robinson Crusoe: още дълги думи-обезобразяващи-заглавието-на-играта. Очевидно артът на кутията е по-шарен, но честно казано си харесвах и стария. Освен това, форматът на самата нова кутия е стандартен, Ticket to Ride-ов. Това за повечето колекционери е доста добра новина, защото могат най-после да си приберат кутията наред с останалите си стандартни игри. От друга страна, Z-Man версията на играта си беше в стандартна пък Z-Man кутия тип Clash of Cultures, която е отново „стандартна“ и с други подобни размери на игри тип Mage Knight, Adrenaline… Така че лично за мен… размерът не е от значение. НО! Тук идва пълната каша. Когато излезе първото издание на Робинзон, то излезе отново в две издания – едното на Z-Man, другото си беше на Portal. Ако сте гледали сравнението на Том Васъл между старото и новото, вие ще видите сравнение между стартото на Portal и новото на Portal. Е, тук в България, основно беше разпространена версия на Z-Man, която версия, по моите разбирания, е доста по-добра от тази на първата версия на Portal. Объркахте ли се вече? Напълно нормално, аз все още съм в пълен конфюз. 

Най-голямата разлика в компонентите, според мен, е това че във версията на Z-Man, която имам (кхъ…имах…кхъ) всичко беше гланцирано и гладко. В новата версия токъните и плочките са със класическо грапаво усещане. След дълъг спор със съпругата им, както винаги, тя успя да ме убеди, че според мен новите грапави токъни и плочки са по-добрият избор. Първо, защото не хвърлят отблясъци и второ, защото артът е малко по-рязък и детайлен.

Така. Дали си струва да си купувате играта, ако притежавате старо издание и кое точно издание да купите, ако изобщо нямате Robinson ще ви препоръчам съвсем категорично в края на статията. Преди това искам да ви покажа няколко калпави снимки, в които съм се опитал да изложа основните разлики, криещи се предимно в козметиката. 

Най-голямата разлика между старото и новото издание е в книжката с правила. Новата е 26 пъти по-добра от първата, защото е по-подредена, по-ясна и по-категорична. Не ви трябват десетките страници FAQ, които всички ние си бяхме принтирали с първото издание.

Бордовете са с еднаква големина и еднакво съдържание. Основната разлика е, че гърба на първия борд е бял, а на новия черен. Биг Дийл.

…и новият се сгъва в квадрат, което е нормално, за да може да си влезе в кутията.

Старите карти.

Новите карти. Фонът на гърба на картите е по-ясен, особено на стартовите 3 карти (светльо сините). Променен е и цветът на гърба на изследователските карти. Найс, ама #котолко

Оригиналните персонажи (вляво) са с по-дебела хартия, докато новите (вдясно) с дебел картон.

Вместо кубчета, в новата версия имате пулчета за отбелязване на различни тракове.

С тази версия пристига и безплатния официален сценарий „Кинг Конг“ (вляво), който аз вече си бях принтирал от BGG (вдясно)

Новата версия пристига със стикери за пулчетата на персонажите, но аз отново вече си ги бях принтирал от BGG

Ето това вече е готино. В новата версия няма да ви се налага да си измисляте какво сте открили случайно. На Discovery токъните вече си пише кое какво е. А и тези мъници изглеждат малко по-гъзарски.

 

Най-приятната част от новите компоненти – вместо кубчета, ресурсите вече са с подходящи мийпълсурси.

Кое да купя?!

Отговорът наистина е прост. Не мога да говоря за версия на Portal Games, тъй като не съм я виждал, но едва ли и вие притежавате точно същата версия. Ако вече си имате изданието на Z-Man, категорично бих избегнал да хвърлям пари за новото. Стикери, референс (с какъвто пристига новата версия), допълнителни сценарии… всичко можете да си принтирате. Плюс това, ако имате играта, шансът да я познавате добре е голям и нужда от новата наистина добра книжка няма. От друга страна, ако искате играта да ви заеме по-малко място, харесвате малко по-ярките цветове, а и сте си уредили на кого да си продадете старата версия, нищо не ви пречи да си ковнете на рафта малко разкош. Аз така направих. НО! Само ако това не ви коства кой знае какви пари. Така или иначе няма да получите почти нищо ново. 

Ако пък все още нямате в колекцията си Robinson Crusoe, с две ръце ви препоръчвам да си купите новата версия. Основната причина е цената. Новото издание е с около 50 лева по-евтино от старото и предлага същото, ако не и малко повече. Така че… действай народе. Тичай в сайта на нашите партньори и реши дали искаш да добавиш играта в колекцията си. 

Ако все още не знаете… вижте моето ревю.

Robinson Crusoe: Ревю

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers