неделя, юни 23, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Brilliants – мравки в канадски конфликт!
Brilliants – мравки в канадски конфликт!

Brilliants – мравки в канадски конфликт!

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Когато съвременният геймър чуе „фигурки“ си представя кървави битки между зли орки и гноясали елфи, зомбита без глави или пък, както е модерно последно време, гротескни демоновидни чудовища, често със сексуален подтекст.

Време е да се върнем към първоначалната идея за фигурки за игра, а именно, такива, които са подходящи за деца. И въпреки, че някои от картите в играта имат някакво мрачно излъчване, като цяло, темата за мравките е повече от идеална за семейна обстановка. Особено, когато в кутията ще намерите близо 100 фигурки на мравки и още няколко на паяк, скакауец и огромна гъсеница.

По илюстрациите веднага бихте си помислили, че играта е изцяло насочена към детската категория. В това не би имало нищо лошо, защото последно време представителите на детските игри не презентират добре жанра (освен може би някои от игрите на Haba). Въпреки това, Brilliants пристига с три режима на игра – детска  игра, лека игра и геймърска игра (представени с инфантилна игра на думи, която дори няма да коментирам). Като казвам геймърска, изобщо не се стряскайте. В най-тежкия случай, Brilliants се причислява към категорията на семейните игри.

Аз съм играл само „най-трудния” вариант за игра и въпреки че правилата са елементарни, гарантирам ви, че не ми беше лесно да ги науча. Това се дължи на ужасното разпределение на обясненията в книжката с правила. Вместо трите мода да бъдат разграничени в описанието, те се надграждат по мързелив начин в книжката, като когато има някакви промени от едната версия, пише само промяната, а когато няма – „вижте един кой си вариант”. С други думи, за да научите да играете последния вариант, ще трябва да сте научили и предните два. Да не говорим, че не са най-ясно написаните правила.. Айде прощаваме им, въпреки че знам, че няма да се сърдят – все пак са канадци.

В играта за напреднали всеки играч взема един от шест възможни цвята мравки и започва с 15 броя мравки (5 военни, 5 събирачи на плодове, 5 копачи), готови за излюпване. По време на играта изникват по една мравка на ход и играчите ще се борят за това кой каква мравка ще извади. Всяка мравка може да прави различни неща.. горе-долу. Една събира плодове, другата буболечки, а третата почва. Събраните неща се трупат в мравуняка ви и ви трябват, за да ги давате за точки. По време на играта има определен брой мисии (карти изискващи определени ресурси). За да вземете картата, трябва да имате конкретен вид мравка в мравешката ви библиотека и да изхарчите предварително събраните ресурси. След това получавате точки. Когато някой направи 8 карти, рундът се довършва и който е събрал най-много точки печели. Това е основната идея.

Само че! В играта има още два начина на печелене на точки – от специални бонус карти, които държите тайно в ръка и „драфтвате в началото на играта”, така и от феромоните, които пускате по време на игра.

Brilliants не може да се нарече стратегическа, защото вие никога не знаете повече от обърнатите мисии с лицето нагоре, но играта определено е тактическа, защото всичко се опира до правилно построена логистика и състезание за ресурси и мисии.

Взаимодействието основно се опира до това кой пръв ще вземе конкретна мисия и затова ви гарантирам, че постоянно ще следите кой какво прави. Освен това, ако сте фен на гадориите, имате начини за блокиране на други играчи (макар и да не е лесно), а освен това има и… Хищници!

Трите хищника в играта (скакауец, пауак и гъсуеница) се ползват задължително, тъй като всеки играч е длъжен веднъж на рунд да движи един от тях. Движението е просто. Само хващате фигурката на хищника и я слагате върху което искате поле (ако отговаря на изискването). Хищникът изяжда ресурса отдолу. Това е директна гадория на някого, но… понякога може и да помогне, ако изядете нещо около вас, защото може да се освободи място за нов мравуняк. Скакауецът изяжда плод, пауака буба, а гъсуеницата почва от полето на друг играч.

Бонус картите, а и специалните умения (да, има и специални умения) на всеки играч ще го насочат в определена посока и дори всички да гонят еднакви цели, вероятността играчите да подходят по различен начин е доста голяма. Освен това, централната дъска е така разпределена, че ресурсите не се намират равномерно около играчите.

В началото на играта може да ви стори, че Brilliants е нещо, което в геймърските среди наричат „multiplayer solitaire” (пасианс за няколко човека) и като изключим състезанието за мисиите и хищниците бихте били прави, но само няколко рунда по-късно всеки играч ще е излязал от неговата част на дъската и ще е започнал свирепа битка за ресурси в средата на картата, където вероятно ще се забиете един в друг и няма да можете да мръднете, защото определено няма място за всички. Играл съм играта с трима и четирима и беше абсолютна блъсканица. Представям си с пет и шест какво ще е.

И като заговорих за това, Brilliants е най-добра с повечко хора, тъй като ако сте малко има шанс всеки да си гони собствени цели и да не се сътезава с другите. Ако сте повече е гарантирано, че ще си налазите гушите твърде бързо.

И още нещо. На кутията пише 15 минути на играч. Това не можеше да е по-далеч от истината. Опитайте с 25 минути на играч. Минимум. 15 минути на играч може би е вярно за детския вариант на играта, но.. иначе, може да се каже, че за напреднали има тежки решения, които се вземат от време на време и това забавя ходовете.

Заключение

Brilliants може да не е “брил”янтна игра, но не е и просто окей. Всеки, с когото съм я играл я е харесал, а игрите винаги се получават различни. Компонентите са фантастични, а количеството фигурки, които получавате се равнява с пластмасата на средностатистическа настолна игра събрала милион долара.

Темата и геймплея може да са твърде приятелски за някои, но играта идва от Канада, хора! Какво очаквате!

Brilliants е подходяща както за деца, така и за семейства, но не изключвайте и геймърската аудитория. Играл съм играта с едни от най-хард кор геймърите, които познавам и всеки можеше да открие нещо в това бижу. Дори и начини да бъдеш агресивен. С други думи – можете да бъдете изобретателни. А всяка игра, която ви позволява да развихрите въображението си е достойна за висока оценка от мен.

Смело заявявам, че Brilliants е чудесна игра. Ако откривате прилики с моят вкус, тогава ми повярвайте, като ви кажа, че си струва най-малко да я пробвате. Голям плюс от мен!

ПЛЮСОВЕ:

  • Фантастични компоненти
  • Тематичен геймплей
  • Лесни правила
  • Вариант за деца

МИНУСИ:

  • Кофти написани правила
  • Излизането на новите мисии може да бъде крайно случайно и да прецака нечия стратегия
  • Различните видове мравки си приличат от далеч
  • Липсва описание на иконките от кикстартър бонусите

Играта можете да откриете в сайта на производителя. Докато сте там разгледайте и новия проект на компанията. От друга страна, така или иначе скоро ще ви го покажа.

Sphere Games

Източник на снимките: Boardgamegeek.com

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers