неделя, юли 14, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Battlestar Galactica: Starship Battles – Starter Set – Нищо не му е стартово…
Battlestar Galactica: Starship Battles – Starter Set – Нищо не му е стартово…

Battlestar Galactica: Starship Battles – Starter Set – Нищо не му е стартово…

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

На кутията може и да пише Starter Set, ама ще получите изненадващо много съдържание за тази иначе дооста лека кутия.

Когато видите страхотните фигурки на кораби от известния сериал ще си кажете – Лелее, вътре сигурно е пълно с още. Нъцки. Изключвайте парното обаче, защото в кутията получавате купища токъни, карти и други джунджурии, които са достатъчно, че да ви държат топло дълго време.

Сега, трябва да призная нещо, което вероятно повече от вас знаят. Аз съм пълен нууб в игрите с миниатюри, а тази е точно такава. Миниатюри, които се избиват на бойното поле. Играта е за двама, макар и да можете да цъкате с повече хора, защото все пак имате четири корабчета.

Доколкото разбирам, Battlestar Galactica не използва нова система, а надгражда вече позната. Феновете на Wings of Glory, Sails of Glory и X-Wing ще открият прилики. За мен обаче това беше ново преживяване, а доколкото разбирам от по-опитни играчи, с които я играх – това е най-сложната от всички.

Играта пристига с две книжки с правила, като едната е с милионите правила за различните модове, а другата е със сценарии. Добре, сега като казвам, че съм нууб, трябва да имате предвид, че съм играл купища хард кор игри като Mage Knight, Earth Reborn, изчел значително количество от адвокаското право на GMT Games и дори смятам, че не съм зле в една от любимите ми игри – TTA.

Така че не ме отписвайте напълно. Истината е, че аз имах научен интерес към Battlеstar Galactica: Starship Battles и не се разочаровах. Играта се оказа геймърска, дълбока и с безкрайни възможности, които може и да не се виждат на пръв поглед от нуубове в миниатюрите като мен.

Това е тактическа игра, в която всеки играч управлява два от корабите на хората и на силоните. Целта ви (в общия случай) е да нокаутирате другите. Това не е толкова просто, защото на масата ще има астероиди и всякакви други гадости и най-вече, ако опонентът ви е добър, той ще може така да маневрира, че никога да не го хванете.

Фокусът в тази игра (а предполагам и на останалите, които споменах) е надхитряването в маневрите. В началото на всеки рунд, играчите тайно планират маневрите на корабите си, като използват гъзарски пластмасови джаджи с най-различни статистики по тях, заедно с по една карта на кораб с маневри.

Самите карти имат опции, които се влияят от това, какво сте избрали на джаджата си. Там можете да сменяте скорости, да изнасяте и да правите всякакви тарикатски шашми, които ще изкарат адамата във вас.

Ако решите да играете дори най-най-базовия вариант на играта, ще получите голяма преиграваемост. Тук вие ще използвате кажи-речи една-пета от възможностите на играта, а джаджата ще ви бъде единствено за смяна на скоростите.

Към играта можете да добавите както нови карти, така и специални умения, персонажи, нови начини за маневри, нови пречки по борда и дори сценарии, различни от това просто да се затривате.

Най-изненадващото за мен тук беше, че всъщност едно изиграване не отнема твърде много време, което се дължи на системата за нанасяне на щети. Тук корабите ви са крехки и ако не внимавате сами можете да се набиете в някой астероид и да се счупите дори още преди да сте срещнали силоните.

Преди да премина към заключението не мога да не спомена проблемът, който имах с играта. На пръв поглед миниатюрите са страхотни и играта изглежда като топ качество… но почти всичко останало в кутията е с доста нискокачествена изработка. От картите, че чак до токъните и пречките, които слагате по борда. Да, артът е добър и тематичен, но самото качество на компонентите не отговаря на стандарта на компанията. Освен това кутията пристига с на пръв поглед подходящ инсърт, но ако ще държите играта изправена ви препоръчвам да го изхвърлите и да си сложите всичко в торбички. Картите започват да се размотават из кутията, а това не е добре, защото гърба за отборните кораби е еднакъв и всяка игра ще трябва да разделяте всички карти спрямо малки числа в единия ъгъл.

Заключение

Battlestar Galactica: Starship Battles е сериозна геймърска игра, която се отплаща с повторните игри. Ако сте нормален човек и не играете постоянно нови и нови игри, а искате да намерите нещо, което да можете да разучите и да играете вечно, тази игра ще остане дълго време в колекцията ви. И това ще се дължи не само на безкрайните модове и вариации, с които пристига дори базовата игра, но и на добрата история на Ares Games в поддръжката на техните игри. Само заглавието „Starter set” може да ви говори, че ще очакваме вълна от разширения… въпреки че не мога да се сетя чак толкова много видове кораби в сериала. Oh, wait.

Източник на снимката: boardgamegeek.com

ПЛЮСОВЕ:

  • Дълбок геймплей
  • Огромно разнообразие
  • Страхотно качество на корабите

МИНУСИ:

  • Лошо качество на останалите компоненти
  • Изисква отдаденост, за да се изплати
  • Не дръжте кутията изправена на рафта си.
Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers