четвъртък, юли 18, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Galactic Warlords: Battle for Dominion – Барайте бюреците!
Galactic Warlords: Battle for Dominion – Барайте бюреците!

Galactic Warlords: Battle for Dominion – Барайте бюреците!

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Братята македонци се сложиха плахо на пазара със Small Star Empires и въпреки че играта не е масов хит, аз все пак я открих за достойно попълнение на страхотната 2018-та година.

Galactic Warlords не е произведение на основателя на Archona Games, но колегата му Babis Giannios има вече няколко игри зад гърба си. Звездата тук е художникът = Михайло Димитриевски. Игрите, за които рисува са разхвърлени в необичайни посоки, но все в десяткста – Cavern Tavern, Estoril: City of Spies и едно от горещите заглавия на 2018-та – Architects of the West Kingdom.

В Galactic Warlords всеки играч управлява собствена фракция от войници, с които се опитва да завладее света. Да, да, има тема и история, но тя няма да ви грабне с нещо кой знае колко по-различно от всички останали подобни игри на пазара. Не помага и факта, че фракциите се отличават единствено с цвят и история, която няма никакво значение за геймплея. Дори фигурките са идентични като форма. Разбирам, че това би оскъпило продукцията, но вече ми се струва доста чийп трик да слагаш очевидно липсващите специални умения в бъдещи разширения. Гледам към теб, Adrenaline.

Ако погледнем повърхността на играта – космическа игра със завладяване, зарове и фигурки, можем да я наречем класически америтраш. Едно задълбочено геймърско око обаче може да види нетипични знаци, които по-скоро водят корена си от класически евро игри, което може да бъде и причината америтраш ловърите да се чувстват на моменти странно с Galactic Warlords.

Да, тук конфликти има, и то в тонове. Има и take-that механики. Ако искате да изкарате добър резултат в края на играта обаче трябва да мислите като евро играч – стратегически с мин-максване за една-две точки и с колкото се може по-малко конфликти.

В тази игра битките дават бързо точки, но в края на играта може и да не си струват толкова. Причината е, че всяка битка сваля качеството на планетите и точките, които бихте спечелили могат да се свалят до нула.

И докато сме на тази вълна, ще ви отнеме време да се овъртолите около системата за точки. Не защото е сложна, а защото е неинтуитивно балансирана. С други думи – баланасирана е, но изглежда, че не е.

Причината се крие в това, че основните точки, които ще печелите в края на играта ще идват от вашите карти и планетите, на които имате хора, а не от самия контрол на територии.

Звучи объркващо и в началото ще е, защото в края на играта има точкуване относно това кой притежава най-много планети от даден вид, но тези точки от една страна са миниатюрни и от друга, вероятно планетите ще са били сцепени от битки, така че има голям шанс да спечелите от тях… 0 точки.

Играта опитва да се балансира с това, че всяка спечелена битка ви дава 1 точка, но това не е утешение за тези от вас, които са свикнали с игрите с контрол на територии.

Да, имате фигурки по борда, но всичко в играта не се върти около тях, а около картите, които ще играете всеки ход.

По време на вашия ход вие играете една карта, която ви позволява да извършите между две и четири различни действия, в повечето случаи по дъската в средата на масата.

По-важното е обаче, че всяка карта има връзка с определен вид планети и за всяка карта ще получите по две точки за всяка планета от този вид. Тук е моментът да ви препоръчам да не гледате референциите, защото там това точкуване е сбъркано.

Някои от картите нямат символ с планета, но тези карти са по-апетитни и дават повече действия, които може и да ви дадат повече бонуси по готин трак с репутация (който е просто система за бонуси).

Дори само след първата си игра обаче ще осъзнаете, че играта е кратка и в края ще имате десетина карти, така че е добре те да се броят. С други думи – вземайте си карти с планети и не се разпростирайте твърде много.

От друга страна… В играта има Viceroy механика, в която съединявате карти с еднакви цветни кръгове. Ако успеете – си слагате защитник на този кръг. Въпросният защитник може да се използва за доста неща, но вероятно бихте искали да си го запазите, защото той е единствената ви защита срещу супер лесния начин да ви разбият картата (тоест, да ви унищожат шанса за точкуване).

Има известна доза пъзелово мислене, докато разберете точно как да си свържете картите, но ще откриете, че не е чак толкова трудно, тъй като винаги имате избор от доста карти.

Както виждате, ако знаете какво правите, можете да изкарате точки, но както споменах – точкуването не е интуитивно за такъв тип игра.

И сега… за финал преди финала…

Това…

 

Заключение

Galactic Warlords: Battle for Dominion е балансирана игра с добри идеи и интуитивен геймплей, но със странно точкуване, което се усеща небалансирано. Това е усещане, което ще ви обсебва първите игри, докато осъзнаете, че начинът на стила ви на игра е по-скоро „евров“, отколкото америтраш. Ако успеете да си сложите точните юзди, ще се вкарате в точния за вас филм.

Компонентите са окей. Не са нищо особено, но артът поне е на високо ниво, защото е от художник на високо ниво.

Играта може и да е необичайна като за стила си, но е още по-необичайна за нас – българите и македонците. Да, беше забавно да гледаме всички тези абсурдни имена, но както каза един приятел – хуморът не отговаря на геймплея. Предполагам за чуждоговорящите това не е проблем. За мен също не е проблем, но аз съм идиот с проблеми, така или иначе. Въпреки това… бие ми на несъответствие, поне обективно. Така че съм склонен по-скоро да се съглася с твърдението, че играта можеше да подходи по-сериозно. Съжалявам, мисля на глас.

ПЛЮСОВЕ:

  • Страхотен арт
  • Оригинални идеи
  • Сравнително бърз геймплей като за стила игра
  • Bough Wreck е страхотно име за войн

МИНУСИ:

  • Бавни ходове
  • Неинтуитивно точкуване
  • Хуморът в картите не съответства на геймплея
Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers