вторник, юли 16, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Railroad Ink – Roll and Write за мазохисти!
Railroad Ink – Roll and Write за мазохисти!

Railroad Ink – Roll and Write за мазохисти!

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Вече говорихме за това, че тази година се завърна модата на Roll and Write игрите, така че няма смисъл да го обсъждаме като феномен.

Има смисъл обаче да говорим за тези две съкровища, защото въпреки че на пръв поглед изглеждат като нещо банално и познато, в себе си крият такава дълбочина, че дълго време ще ровите за още и още.

Заглавието е такова, защото Railroad Ink пристига в два варианта – Blazing Red и Deep Blue. Двете са напълно идентични, като изключим визията на кутията, тематичните цветове и двете разширения, които пристигат във всяка кутия.

Преди да стигна до разширенията, нека ви кажа защо тази игра е по-различна от повечето подобни.

Railroad Ink е игра, в която хвърляте четири зара и трябва да рисувате по личен борд влакови релси или пътища за автомобили. Целта ви е да свързвате точки по таблото си и ако можете да не оставяте незавършени пътища. Виждали сме други подобни игри… на теория.

Това, което издига Railroad Inl на геймърски пиедестал е сложният, но задоволителен пъзел, който предлага.

Тук всяко едно решение, което ще вземате може да изглежда логично и ясно, но преди да рисувате по борда си е добре да се замислите. Хубаво да се замислите. Вие не просто свързвате пътища и се надявате да хвърлите точния зар. Тук вие имате четири различни инфраструктури на ход, които ако успеете да подредите в много конкретен ред, вие бихте могли да създаде дяволски гениално творение, с което да се фукате дни наред из социалната мрежа и на никой да не му пука.

Точно заради това, трябва задължително да знаете, че това е изчеждаща мозъчно филър игра, което не значи, че е умореителна, а по-скоро, че нивото на ангажираност е много по-високо от това, което бихте очаквали от жанра. Изключително трудно е да не събирате минус точки, но ако знаете в какво влизате и си резервирате предварително брейн пауър, преживяването ще се отплати.

В Railroad Ink никакво взаимодействие между играчите. Искам да кажа АБСОЛЮТНО никакво. Не можете да влияете върху изборите на играчите, но предполагам това и очаквате от подобен тип игри.

Разликата от другите такива игри обаче се крие в липсата на социална лежерна интеракция. Тук вие няма да можете да се разсейвате с някакви странични теми като кой с кого излиза, кой колега какво е казал, защо си забравил да вземеш детето от детска, навън вали ледена градушка, детето виси три часа без чадър и те чака, а ти играеш игри и подобни. Тук вие ще сте толкова вътре в играта, че е напълно вероятно да си мълчите през цялото време или най-много да си говорите сами в класически Mage Knight стил – давам това, слагам това, о, идеално, точно това чакам, много яко се получи, мълчи, опитвам се да се концентрирам, слагам до другото, не ме интересува, майка му да го прибира.

Аз съм мозъчен мазохист, когато стане въпрос за подобен тип пъзели и за мен цялото това мъчение е фетиш, с който малко игри могат да ме погъделичкат.

И това е само базовата игра!

Всяка кутия пристига с две разширения, които не могат да се смесват.

Deep Blue Edition

Двете разширения са реки и езера.

Реките са нещо като трети вид път, което значи, че умствената инквизиция еволюира в Hellraiser и за да сте успешни, трябва да можете напълно да забравите за личния си живот и малкия Стефчо, на който вече са му сини устните.

Езерата също ви дават нови начини за точкуване, но те са и леко простителни, тъй като с тях можете по-лесно да свързвате далечни точки, ако си строите кейове.

Страхотно издание. Ако трябва да избирам между двете разширения вътре, мисля че реките от мозъчна мъка са ми любими.

Blazing Red Edition

Всички в нета говорят за това колко неприятелско било това разширение. Да, лавата и метеорите могат и да ви счупят част от пътищата, но това е просто нов начин за точкуване.

С други думи, това е „деструктивното“ издание, в което трябва да поемате рискове, които могат да се отплатят в победа или да обезсмислят скандала, който ви чака като се приберете у вас.

Отново – страхотно издание. От двете разширения лично аз предпочитам вулканите, защото те създават приятно „push your luck” усещане. Обичам своя пушурлък.

Заключение

Railroad Ink е една от най-добрите игри на годината. Или по-скоро – две от най-добрите игра на годината.

Трябва обаче да се спомене, че тази игра не е за всеки, тъй като въпреки малкия си формат и краткото изиграване, тя ще зарази всяка малка клетка от задчерепието ви с мутирал мозъчен пилинг, с който само най-големите хаховци от вас ще са окей.

Ако можете да вземете само едно от двете издания, кое да е? Ами ще се присъединя към масата от ревюъри и да, окей, всичко това можеше да се събере в една кутия, защото разликата между изданията са само няколко зара, но все пак ви препоръчвам да си купите едно от двете на първи етап. Това е игра, която трябва да се тества преди да се купи. Причината е, че на теория играта изглежда като леко преживяване със свързване на пътчета, но на практика ще влезете в жесток възел от вътрешни шизофренни конфликти относно съдбата на вселената, ако мозъкът ви успее да се запази неизстекъл през ушите ви, при положение, че го изстисквате цяла игра, заедно с прането, което трябва да простирате шест месеца, заради цялата тази изцепка със Стефчо. И ето така се отклонява внимание от въпроса няколко реда нагоре.

ПЛЮСОВЕ:

  • Отлично качество на малкото компоненти
  • Дълбок и изненадващо тежък пъзел
  • По две разширения на издание, които добавят дори още възможности
  • Почти безкрайна преиграваемост
  • По-доброто издание от двете е

МИНУСИ:

  • Играта е много по-тежка, отколкото изглежда, което може да отблъсне някои
  • 0 взаимодействие между играчите
  • Стефчо настина
Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers