петък, юни 21, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Globe Twister – Пъзел с програмиране в реално време. Това е.
Globe Twister – Пъзел с програмиране в реално време. Това е.

Globe Twister – Пъзел с програмиране в реално време. Това е.

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Играта може и да не е от поредицата „Апокрифни игри на Деян“, тъй като все пак има някаква популярност и е от успешен издател, но ако съдя по всички хора, с които съм играл Globe Twister, имам чувството, че никой не споделя любовта ми към тази малка радост в моя крехък геймърски живот.

Globe Twister е решаване на пъзел с програмиране в реално време. Това е всичко, което има нужда да знаете, за да разберете дали ще я харесате. Тук се изисква пространствено мислене, визуализиране няколко хода напред и издържане на напрежение.

Тематично, вие сте туристи, които се връщат от почивка, но по пътя снимките в чантата така са се омешали, че сега е време да ги съберете логично преди да се фукате пред приятелите ви, които имат семейства с деца, сметки за парно, ток, вода, ниско платена работа и достатъчно търпение, че да не ви избият зъбите.

Има два варианта на игра, като при първия всеки използва една и съща картинка, която трябва да подреди. Картинката е сравнително лесна за запомяне и подреждане, така че няма да ви е голям зор.

Отделно, в играта има още пет други картинки, които не просто са мешавица от различни случки, но и самата картинка не е изцяло в една и съща посока. Някои части са с главата надолу, други са настрани. Не е нещо, с което няма да се справите, но понеже бързате ще имате извинение за тъпите си решения.

В началото на рунда всеки си подрежда разбъркано картинката от 9 части, или както е по правила – всеки разбърква картинката на друг играч.

Играчите получават няколко карти с команди, с които да планират преподреждането на картинката и две специални, които директно слагат парчетата от пъзела на правилните места, но ако така се случи, че двама завършат по едно и също време (често се случва), който е използвал по-малко специални карти ще е победителят.

Някой казва старт и всеки започва да разполага команди в рамката пред себе си. След като играч мисли, че е готов, той обръща пясъчния часовник и всички останали имат около 30 секунди да завършат проекта си на този етап.

Няма никакъв шанс да успеете да си подредите пъзела за един рунд, най-малкото защото често ще искате да използвате една и съща команда няколко пъти, че и върху една и съща плочка, така че понякога можете да тролите хората с този пясъчен часовник, като го обърнете само след едно поставяне на команда.

Самите команди са това, което очаквате – завъртане на 90 градуса наляво, надясно, на 180 градуса, размяна със съседна плочка, размяна с диагонална, избутване и други.

След като всеки си е подредил плочките, командите се изпълняват от ляво надясно и от горе надолу. Често сами ще си слагате пръчки в спиците, но понякога може пък и да ви се получи. Разбира се, тук шансът не играе голяма роля, освен може би в началото при разхвърлянето на плочките, тъй като можете да улесните противниците си, ако им ги нагласите добре.

Но… не мисля, че ще има сърдити, тъй като играта не продължава повече от 15-20 минути, което е перфектно за филър игра.

Заключение

Globe Twister е любима филър игра, която за много хора не е толкова отпускаща, колкото ми се иска. Казвам „ми се иска“, защото вече ме е страх, че ще ме хвърлят с главата надолу през терасата от собствения ми хол, ако я предложа. Нито веднъж не съм видял екзалтирана физиономия при игра на Globe Twister. Чак на мен започна да ми става неудобно да се усмихвам, докато играя. А това не е странна игра. Напротив – по-чисти правила едва ли ще намерите. Истината е следна – ако се кефите на пъзели, това е една от най-излъсканите и първосигнални игри в този жанр. Препоръчвам ви я!

ПЛЮСОВЕ:

  • Ясни и чисти правила
  • Бърз геймплей
  • Ангажираност през цялото време

МИНУСИ:

  • Може и да ви напрегне, дори и за 15-те си минути геймплей
Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers