петък, май 24, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Zombie Dice – Мозъчетааа…Мммм…
Zombie Dice – Мозъчетааа…Мммм…

Zombie Dice – Мозъчетааа…Мммм…

Latest posts by Недислав Стойчев (see all)

Ако сте имали вземане-даване с Munchkin или която и да е игра на Стийв Джаксън, то вече знаете кой е той, но ако ли не…

    Кой всъщност е Стийв Джаксън?

    Той е основател на SJ Games (Steve Jackson Games) и същевременно автор на игрите (поне на повечето), които се публикуват от SJ Games. Игрите на Стийв Джаксън се запомнят с това, че в тях винаги има елемент на нещо иновативно, абсурдно, гаврещо се с тематиката на играта. Някой от по-известните игри на Стийв Джаксън са Munchkin, Munchking Quest, The Awful Green Things From Outer Space и т.н. (списъкът е голям …).

Днешната игра попада в категорията на игрите със зарове и в повечето време се използва за „времекил“ (цитат от BigBoxGamer) или иначе казано, игра която може да изиграете набързо (10-15 мин.), докато чакате жената, децата, съседите или ако някой друг подрежда по-голямата игра, то за да не скучаете направете един

Zombie dice

    Както може би вече сте се досетили от заглавието на играта, вие сте зомби. Гладно зомби, което си търси човешки мозъци за закуска, обяд или вечеря.

Компоненти

Какво получаваме в кутията?

След като закупите играта ще забележите, че играта идва само в един картонен цилиндър, който служи за хвърляне на зарове и в него ще намерите:

 • 13 зарчета (6 зелени, 4 жълти,  3 червени)
 • листче (по-малко от А4) с правилата

Като качество цилиндъра е направен от качествен картон и хората са се постарали да може да издържа на много хвърляния (поне на моя още нищо му няма :D). Зарчетата са качествени и върху всяка страна на зара, може да откриете някой от трите символа в играта.

Геймплей

    Играта, както пише в правилата, може да се играе от 1 до 99 човека, но по моя преценка, играта е забавна с 4-5 човека (просто с 6 и нагоре, става вече бавно).

1. Цел

    Вашата цел ще е да изядете 13 мозъка, преди някое друго зомби (играч) да направи това.

1.2 Правила

Zombie dice символи

Zombie dice символи

Върху страните на всеки зар, може да намерим някой от трите символа на картинката:

 • Мозък  – хванали сте човека и сте му изяли мозъка, което ви носи точка за вас
 • Стъпки (аз им викам крачета) – човека се е измъкнал и ще се наложи да го гоните пак (да хвърлите зара отново)
 • Пушка (гръм) – човека ви е застрелял, защото сте бавно зомби

Какво значение имат цветовете на заровете:

 • Зелен зар – 3 мозъка, 2 крачета, 1 пушка
 • Жълт зар – 2 мозъка, 2 крачета, 2 пушки
 • Червен зар – 1 мозък, 2 краче,  3 пушки

Играта се играе в поредица от ходове, като всеки ход започва с разбъркване на заровете и завършва в момента когато имате заделени 3 зара с пушки на тях или се откажете и запишете текущия си резултат. Как протича един ход:

 • Играчът, чийто ред е, събира заровете и ги слага в цилиндъра и ги разбърква;
 • Тегли 3 зара, хвърля ги и заделя настрани зарове, които имат мозъчета и пушки;
 • По преценка на играча, след като види какво му се е паднало на заровете, той може да прецени да се откаже и да си прибави към резултата толкова точки, колкото мозъчета е хвърлил през този ход, но ако има 3 или повече пушки (сумарно от заделените и хвърлените), хода на играча приключва и той загубва всички заделени зарове с мозъчета;
 • Ако няма 3 пушки, играча брои колко зара с крачета има и ги допълва с толкова зара от цилиндъра, така че пак да станат 3, и ги хвърля (ако няма крачета, просто си взима нови 3 зара от цилиндъра);
 • Така ходът на играча продължава, докато не го разстрелят от алчност за мозъци или играча не се откаже и си запише резултата

Когато някой играч направи 13 или повече мозъка, играта свършва, но всеки друг играч (след текущия) получава право на последен ход, ако с него, някой от играчите успее да мине разултата на досегашния победител, то този играч става победител, обаче ако се стигне до равенство, победителите играят помежду си, докато се наруши равенството.

Лично мнение

    Играта лично на мен ми е една от любимите. Супер забавно е да видиш, как някой хвърля 3 пушки още с първото си хвърляне :D, или да направи 9 мозъка с първия си ход. Играта през цялото време те кара да си пробваш късмета (което е забавно). С групичката ми, когато я играем докато подреждам Descent примерно или чакаме някой от компанията ни да дойде, започна да се прокрадва елемент на ролева игра и е забавна да гледаш как някой имитира флегматично зомби, разстреляно от див селянин :D. Също така е забавно да видиш, как съквартиранта ти за 3-ти пореден ход с първото си хвърляне му се падат 3 пушки или другият съквартирант да се отказва от вечерята си, ако със следващото хвърляне не оцелее … Цената на играта е допустима, обяснява се лесно и също така е лесно преносима, затова винаги е в раничката ми с останалите неща. С приятелката ми миналия месец бяхме на хижа Алеко за няколко дни и сутрините, докато си пиехме кафето и закусвахме, си хвърляхме мозъчета и пушки, а хижарките ни се чудиха какво правим … идилия.

Zombie dice на хижа Алеко

Zombie dice на хижа Алеко

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Недислав Стойчев

Казвам се Недислав и съм от Казанлък. Запалих се по настолните игри преди около 5 години, когато излязоха настолните игри по WoW, но от тогава до сега открих че обичам да бродя из тъмници, да убивам дракони, да хвърлям зарове, било то сам, с приятелката ми или с компанията от храбри приключенци. Обичам да играя както с приятели, така и с нови хора, просто защото е винаги забавно да доведеш нови жертви в тъмниците!

Един коментар

 1. Играта е много зарибена, играх я за пръв пъв и победих, като всеки път спирах и запазвах 4-5 мозъка, които бях изкарал.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers