четвъртък, юли 18, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Yamatai – Five Tribes 2.0 или не?
Yamatai – Five Tribes 2.0 или не?

Yamatai – Five Tribes 2.0 или не?

Преди няколко години, когато започнах да играя бордови игри, различни от табла и шах, във VarnaGames, единствения клуб за бордови игри във Варна по това време,  попаднах на една много красива и цветна игра – Five Tribes. Играта, толкова много ме завладя, че през следващите три години не спрях да мисля за нея. И преди няколко месеца, когато един брат в хобито, каза че я продава, не се замислих да я купя. И не съжалявам, че го направих.

Чеки малко, нали пиша за Yamatai? Защо тогава плямпам и разказвам за Five Tribes? Защото, почти всеки, който е играл и двете игри, ще види приликите между тях. И двете са “point salads” – т.е. има много начини за печелене на точки. И в двете има пионки от 5 цвята – в едната игра леко модифицирани мийпъли, а другата малки корабчета. В едната има Джинове, даващи допълнителни умения, в другата Специалисти, правещи същото. В едната се слагат камили, за да заемеш дадено поле, в другата строиш сгради. И при двете има наддаване за реда в следващият ход, макар и в Yamatai да не е толкова видно.

Но нека разгледаме всичко поотделно. Първо – ето ви едно ревю на Five Tribes в нашия сайт.

Ревю: Five Tribes

Тема

Кралица Химико е дала задача на всеки строител в кралството – да построи столицата на Yamatai и да я направи бижуто на архипелага. Задачата ни е да надминем нашите конкуренти и да създадем най-престижният град от всички, използвайки ресурсите от флотилите, пътуващи из цялото кралство.В крайна сметка, само едно име ще бъде запомнено като най-великият архитект на Yamatai.

На теория изглежда, че ще използваме конструктори “Kapla” и ще строим истински замъци и църкви. На практика, сградите са 2 типа и не много приятно изглеждащи. На теория изглежда, че ще има много ресурси, с които да градим столицата на Yamatai. На практика – ресурсите са пари, кораби ( в 5 цвята) и едни картотени “чипове”.

Трудно е да се вживея в тази тема на велик архитект, който с нещо се различава от другите. Както каза Деян за Five Tribes Темата е лепната върху иначе страхотни компоненти и хитри механики. Спокойно това можеше да е игра, в която роботи се опитват да си издействат право на социални осигуровки или кученца, които се състезават в математическа олимпиада.”

Но, както Five Tribes, тази игра не е създадена за хора, търсещи да се вживеят в тематика на играта. Това е игра за хора обичащи предимно механиките в една игра. Такива като мен, явно.

Какви са тогава механиките в тази игра?

Мога да разделя механиките на две – едната, с която се добиват кораби и втората, в която се поставят.

Първата е свързана с определянето на последователността, в която играчите ще играят. Има 10 различни плочки, номерирани от 1 до 10, като на ход са достъпни едва 5. Колкото по-голяма е цифрата, толкова повече и по-стойностни кораби ще получите този ход (зелените струват 1 монета, а жълтите най-ценни – цели 5). Освен това имат и специално умение, което може да бъда използвано или не. Но запомнете, че в следващият ход, играчите ще играят във възходящ ред на плочките, които са използвали в този ход. Важно е да се запомни и още нещо – в един ход може да се прави едно търговско действие, да се купи или продаде за определено стойност един кораб, като със златните не може да се търгува.

Другата механаника е свързана с използването на тези плавателни съдове на игралната дъска. В зависимост от това къде се поставят се определя дали даденият играч ще може да вземе тези “чипове”, наречени културни токъни, или ще има възможността да построи сграда, носеща му предимно точки и в определен случай пари. Всяка сграда си има цена и колко точки носи. За да се построи сграда, трябва около даден остров да има достатъчно на брой и цвят кораби, каквито са оказани на някоя от сградите. Как се поставят корабите?  Винаги в непрекъсната последователна редица, като първият поставен кораб трябва да съвпада по цвят с последният от редицата.

За какво се ползват чиповете? С тях в края на хода си, всеки който има три различни или два еднакви, може да купи Специалист.

Тук е добре да се каже, че не може да си запазиш повече от един кораб за следващият ход.

Казах в началото, че играта е “point salad”, защото от всичко, което прави играч, печели точки. Ето как се печелят точки в играта:

  • от Специалистите и техните умения
  • от сградите и местата, на които се строят – всяка сграда върху планина носи допълнителна точка; всяка сграда построена до замък или порта (това са червените сгради в играта) също носи допълнителна точка
  • от парите – в края на играта, 5 монети са една точка

И тук идва момента да кажа това, което обичам в играта и заради, което съм готов винаги да я играя и заради което други не я харесват – стратегията. Тук е толкова трудно да правиш произволни неща и да искаш да спечелиш. В Yamatai (както във Five Tribes) трябва да включа и да използвам цялото си сиво вещество. Важно е кой поред ще започна, какви кораби ми трябват, дали да купя или да продам, къде да ги сложа и в каква последователност, коя и къде сграда да построя, кога да използвам специалното имение на моя ход, кой специалист да взема и как да се възползвам от него по най-добрият начин. И в тази игра AP (analysis paralizis – “парализиращото анализиране”) би могло да е голям проблем. Хора като мен анализират всичко и искат все да са изцедили на максимум своя ход, да вземат най-доброто от него. Но колкото повече се играе играта, то толкова по-малък е шанса това анализиране да излезе извън нормите.

Играта не е за хора, които не са състезателни натури. В Yamatai не може да играеш соло и да не внимаваш какво оставяш на тези, които ще играят след теб.

В крайна сметка?

Играта е красива и чудесна. Лесно се превърна в една от най-любимите у нас. Както “Five Tribes” така и тя се настани лесно, но за постоянно в моето сърце. Препоръчвам я на всички, които искат да изпробват своите тактически и стратегически умения срещу другите. Темата може да липсва, но това никак не я прави по-малко стойностна игра. И ако се чудите между Yamatai и Five Tribes, бих ви казал, че и двете, макар и да си приличат много, предлагат различни стратегически решения, и нито една от двете игри не е по-лоша или по-добра от другата. Най-добре изпробвайте и двете и решете сами, която да добавите във вашата колекция.

Ще се радвам да прочета вашите коментари и силно се надявам това ревю да ви е допаднало. През това време можете да посетите сайта на нашите партньори и да решите дали искате да си купите Yamati. Можете да кликнете спокойно. Купуването не е автоматично. Или…?

Купи: Yamatai

До нови срещи! 

 

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Кръстьо Кръстев 'BigboxTribe'

Православен по рождение, католик по избор. Аз съм силно вярващ човек и не крия това. Щастливо женен съм от септември 2017. По настолните игри се запалих покрай приятели преди няколко години, но силно развих това си хоби, когато дойдох от Варна в София през 2016. Обичам различни жанрове игри, но най-вече си падам по декбилдърите и worker placement. Домът ми е винаги отворен за бордови игри, така че ако ви се играе нещо – свиркайте. Cheers.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers