вторник, юли 16, 2024
Заглавна страница » Kickstarter » Превю: Watchmen of Destiny
Превю: Watchmen of Destiny

Превю: Watchmen of Destiny

На хоризонта се задава нещо ново и… кикстартърско. Както повечето от вас знаят, Кикстартър стана често пъти предпочитан начин за финансиране на идеи и това важи с пълна сила за настолните игри. Често, малки компании намират трудност във финансирането на проектите си, затова прибягват до удобната платформа за масово финансиране.  Днес ще говорим за една нова кикстартърска игра, която ни бе предоставена за превю – Watchmen of Destiny.

Какво представлява играта?

Watchmen of Destiny е състезателна картова игра на Лукас Литвай, в която всеки от вас ще съставя своя стража, разпределена в палатки. Целта на тази стража ще е да предпази Дървото на съдбата от зловредни влияния, в същото време състезавайки се с другите стражи за първенство. Играта е изцяло картова и има елементи на сет кълекшън (събиране на еднакви по вид карти), специални умения и е с лека стратегическа насоченост. Watchmen of Destiny се старае да ви донесе едно забавно и бързо изиграване с умерена доза стратегия и планиране, но дали се справя с тази цел, ще ви кажа в заключението. Нека преминем на компонентите.

Компоненти

 

Компонентите в играта са, както казах, едно тесте карти. Имате карти на различните раси (като например сови, кучета, котки и видри), карти с палатки и няколко карти с предмети, както и карти за пояснение на специалните умения. Предметите „движат” играта и почти всичко зависи от тях. Струва ми се, че има прекалено малък избор от предмети в играта (11, а при двама играчи са 6), но все пак за това има разширения, нали така? Дано да има повече за в бъдеще… Нека поговорим за илюстрациите. Илюстрациите са изключително приятни, доста детски и сладурски. Хареса ми как според умението на стражарите, илюстрациите са различни и се връзват тематично със самото умение. Палатките можеше да са по-разнообразни, но не са централен елемент в играта. Те имат поддържаща роля. Може би точно заради това и са еднакви. Е, щеше да е готино да са различно изрисувани, но  все пак, 35 различни палатки си е доста труд за илюстратора.

Компонентите са хубави, но дали играта е само това – хубаво нарисувана и с красива „фасада”? Нека обсъдим малко геймплея.

Геймплей

Тук нещата са сравнително прости – играете предмет, ползвате му умението или пък не (има и задължаващи предмети), след това теглите картите, които предметът ви дава и можете да направите толкова действия със стражите си, колкото предметът ви дава. Всеки има различни животинки в ръката си по време на игра, като всяка животинка има раса, цена на призоваване, монети, които ще ви даде, ако я похарчите за монети и, разбира се, специално умение.

Интересен момент тук е начинът, по който измервате колко от специалните действия на вашите стражи са ви останали – палатките имат точки на тях и при наемане на стражар, веднага го поставяте на пълен брой точки. Така например асасин (убиец) с 2 пъти право на специално действие се слага така, че на палатката да се виждат 2 точки. При всяко изиграно действие местите хората си нагоре и така лека-полека, те остават без специални действия и трябва да наемате нови стражари, за да използвате специално действие. Така или иначе това ви е целта – играта свършва когато един играч наеме 7 стражари, по един във всяка палатка. Смятат се точки, гледат се сетове и се прави крайно класиране. Толкова за правилата, сега да ви кажа и…

Моет опит с играта

Първо играх играта с трима играчи. Видя ми се интересна, състезателният елемент е достатъчно „напрягащ” и определено след първата игра се играе доста по-динамично. Някои неща не можах да разбера от правилата, но на принципа „Щом не пише, че не е, значи е.”, решихме да играем по определен начин, който в последствие се оказа правилен. Уменията на различните класове са готини – войнът дава много точки, но няма умения, докато ловецът дава много пари, но малко точки. Предметите също ме впечатлиха. Всеки един е напълно различен от другия. Въпреки че ми се искаше да имаше малко повече от тях, самите им умения, според мен, са достатъчно оригинални. Разменянето на предмети в края на всеки рунд също беше интересна идея, въпреки че за мен по-добре щеше да е да се играе до изчерпване на тестето с предмети и после да се раздават пак на произволен принцип. В сет кълекшъна има също малко новаторство – стремиш се не само да събираш от различните видове стражи, но и да имаш най-много от всеки вид. По този начин взимаш точки от всичките изиграни стражи от един вид, което може да наклони играта моментално в твоя посока.

Както се вижда, бях впечатлен от играта с трима и реших, че ще пробвам с двама души. Трябва да кажа преди това, че вече има нов вариант за игра с двама души и той изглежда съвсем не лош, но не съм го пробвал още. Та… играта с двама. Най-просто казано… стори ми се постна. Определено се играе доста по-бързо отколкото с трима, всичко е много по-ясно отколкото с трима, но самото състезание е доста ощетено от премахването на половината предмети и стратегическото в играта се свежда до минимум. Дори един от предметите, щитът, не ползва специалното си умение поради липса на атакуващи карти. Не знам защо вариантът за двама е замислен така, но за мен е по-скоро пропусната възможност за измисляне на нещо много интересно. В крайна сметка, дали с двама, дали с трима, и в двата варианта загубих, така че какво има да се обяснявам?

Заключение

Watchmen of Destiny е забавна, бърза и добре изглеждаща игра. Бих я препоръчал на всички, които искат да пробват нещо свежо, като според мен е добра и за игра с деца.  Добре балансирана е, има много свежи идеи и може да ви накара да се замислите. Не бих я препоръчал за игра с двама играчи, но може с новите правила да е много по-добра за тази цел, не знам. Това, което знам обаче е, че се забавлявахме с нея и ще я играя още, за да стана малко по-добър.  

Има още няколко часа до края на Kickstarter кампанията на Watchmen of Destiny, така че можете да подкрепите проекта тук:

Watchmen of Destiny

Източник на снимките: Watchmen of Destiny Kickstarter Page и BoardGameGeek

 

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Камен Цветанов

Казвам се Камен, програмист съм по професия и геймър по душа. През свободното си време се занимавам с най-различни занимания, преобладаващо играя футбол и свиря на китара, но напоследък настолните игри изместват всичко останало лека-полека. От една година те са ми най-силното хоби, като от известно време организирам хора за игри в Студентски град и си прекарваме весело заедно. Обичам да играя както с близки приятели и познати, така и с непознати, важното е да е весело и все пак… нека най-добрият победи!

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers