понеделник, април 15, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Animal Upon Animal – не само детска игра!
Animal Upon Animal – не само детска игра!

Animal Upon Animal – не само детска игра!

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Когато открих хобито, това беше една от първите игри, които ми направиха впечатление. След това обаче, както всеки навлизащ нърд в света на настолните игри се понесох по течението на твърде тежките, сериозни и дълбоки стратегически игри, повечето от които с мрачни теми.

Години по-късно обаче се случиха две неща. Първо, което се случва с повечето от нас – прегорелите геймъри, тези тежки игри поспряха да висват ченето ми и се изравниха в скалата на вълнението с останалите игри в океана. По този начин вече мога да обръщам внимание и на леките игри, семейните игри и дори понякога на детските игри, като ги гледам нито с презрение, нито с подценяване. Дори напротив. И второто нещо, което се случи е порастването на големия ми син. Той вече е на три години и проявява все по-голямо желание да играе „игите на тати“.

Сигурно сте забелязали, че последно време правя ревюта на абсолютно всякакви игри, без значение дали са за малки или големи. С други думи, опитвам се да не пренебрегвам нито един вид, защото все пак всички са „настолни игри“.

logo

Следващото нещо, което искам да отбележа е изненадата ми, че Haba си имат представителство в България. Всички геймъри сме чували за световните титани на детските настолни игри Haba. Това голямо име у нас се представлява от Ilinor.bg, които все още не са пробили в нашето хоби. Те са концентрирани в няколко области, но все още не са се намърдали на стандартния пазар на настолните игри, в който целевата група са хора като нас – редовно играещите игри хора.

Последните години Haba се разрасна мощно, а миналата година дори започнаха да изкарват игри за по-големи (Adventure Land, Karuba, Spookies). Скоро може и да видите ревю на тях. С две изречения – не пренебрегвайте Ilinor, само защото продават обувки и чорапи. Очаквайте да стават все по-популярни у нас.

След тази безплатна реклама е време да премина към това, за което реално сте дошли – Animal Upon Animal.

pic403502_lg

Това е игра, която оригинално излиза през 2005 и от тогава насам има сума ти превъплащения, преиздавания, различни версии и промота. Днес ще ви говоря за съвсем базовата първа версия.

В основата си, това е Дженга с животни. Играчите се опитват да закрепват животни едно върху друго, като се опитват да балансират така кулата, че да не се срути.

Земята е едно добро място за игра.

Земята е едно добро място за игра.

В началото на играта се слага най-голямото животно в центъра на масата (или на земята, както често ще играете играта с децата си). Това животно е крокодил. След това всеки играч получава по 7 животни, по едно от 7 вида – маймуна, овца, змия, пингвин, тукан, гущер и ехидна (която всъщност си прилича на най-обикновен таралеж).

20160403_221010

По време на хода си играчът хвърля зар. Той може да покаже следните неща.

 • Играчът трябва да сложи едно от своите животни върху кулата
 • Играчът трябва да сложи две от своите животни върху кулата/пирамидата (както ви се получи)
 • Играчът трябва да постави едно от своите животни плътно до крокодила на първия ред, ефективно удължавайки базата на кулата/пирамидата
 • Играчът трябва да даде едно от своите животни на следващия играч – той трябва да сложи животното от името на предния играч
 • Всички останали играчи решават кое животно да сложи играчът върху кулата (ако играчът има овца, най-вероятно тя ще бъде обектът на желанието 🙂 )

20160403_220813

Ако така се случи, че кулата падне по време на хода на някой, то този някой трябва да си вземе две от падналите животни (пет в експертната игра), а останалите да върне в кутията.

Победител е този, на когото първо му свършат животните.

Играта е подходяща и за навън!

Играта е подходяща и за навън!

Заключение

Animal Upon Animal е страхотна детска игра. Чакайте, геймъри! Animal Upon Animal e и страхотна филър игра. Симпатичните животни образуват ненормална кула от идиотски усмихнати животни и няма нищо по-смешно от това да видите как две овце са стъпали върху главата на малък пингвин, а туканът се опитва да си шмугне големия клюн под някоя гънка на змията.

Освен това, играта е много по-трудна, отколкото бихте си помислили. Понеже фигурките са релефни, бихте си помислили, че си пасват идеално една в друга. О, лъжете се. Тези релефи са лъжливи, защото е почти невъзможно да направите стабилна структура. В книжката пише, че можете да си правите сам кула като пъзел игра и повярвайте ми, не веднъж съм се опитвал. Веднъж бях на косъм да я поставя, но уж най-лесната част, змията, ме прецака.

Ако искате да играете състезателно, това е съвсем възможно – просто слагайте по възможно най-нетрадиционния и едва балансиращ се начин животно и гледайте сеира на следващия играч. Ако пък играете със семейството и искате приятелски да си строите пирамидка, също е възможно.

С други думи, това е детска игра, която се играе и чудесно с големи хора. Не се залъгвайте от стандартната за Haba детска жълта кутия. Това е игра, която не трябва да се срамувате да носите на парти или гейминг събиране. Препоръчвам я с две ръце високо във въздуха… за да не бутна без да искам масата.

ПЛЮСОВЕ:

 • Детска игра, която може да се играе и от геймъри
 • Чудесни огромни фигурки
 • Перфектна дължина на геймплея – 20 минути
 • Изпълнена със смях и „Уау“ моменти
 • Книжка с правила на български език

МИНУСИ:

 • Изисква ловкост, някои хора не обичат такива игри

Дори и да не ви звучи като вашата игра, ви препоръчвам да посетите сайта на Ilinor и да разгледате останалите им игри. Да, засега са само детски, но нищо чудно скоро там да се появят и актуалните семейни заглавия от Haba. 

Илинор

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers