Site icon Big Box Gamers

Animal Upon Animal – не само детска игра!

Когато открих хобито, това беше една от първите игри, които ми направиха впечатление. След това обаче, както всеки навлизащ нърд в света на настолните игри се понесох по течението на твърде тежките, сериозни и дълбоки стратегически игри, повечето от които с мрачни теми.

Години по-късно обаче се случиха две неща. Първо, което се случва с повечето от нас – прегорелите геймъри, тези тежки игри поспряха да висват ченето ми и се изравниха в скалата на вълнението с останалите игри в океана. По този начин вече мога да обръщам внимание и на леките игри, семейните игри и дори понякога на детските игри, като ги гледам нито с презрение, нито с подценяване. Дори напротив. И второто нещо, което се случи е порастването на големия ми син. Той вече е на три години и проявява все по-голямо желание да играе „игите на тати“.

Сигурно сте забелязали, че последно време правя ревюта на абсолютно всякакви игри, без значение дали са за малки или големи. С други думи, опитвам се да не пренебрегвам нито един вид, защото все пак всички са „настолни игри“.

Следващото нещо, което искам да отбележа е изненадата ми, че Haba си имат представителство в България. Всички геймъри сме чували за световните титани на детските настолни игри Haba. Това голямо име у нас се представлява от Ilinor.bg, които все още не са пробили в нашето хоби. Те са концентрирани в няколко области, но все още не са се намърдали на стандартния пазар на настолните игри, в който целевата група са хора като нас – редовно играещите игри хора.

Последните години Haba се разрасна мощно, а миналата година дори започнаха да изкарват игри за по-големи (Adventure Land, Karuba, Spookies). Скоро може и да видите ревю на тях. С две изречения – не пренебрегвайте Ilinor, само защото продават обувки и чорапи. Очаквайте да стават все по-популярни у нас.

След тази безплатна реклама е време да премина към това, за което реално сте дошли – Animal Upon Animal.

Това е игра, която оригинално излиза през 2005 и от тогава насам има сума ти превъплащения, преиздавания, различни версии и промота. Днес ще ви говоря за съвсем базовата първа версия.

В основата си, това е Дженга с животни. Играчите се опитват да закрепват животни едно върху друго, като се опитват да балансират така кулата, че да не се срути.

Земята е едно добро място за игра.

В началото на играта се слага най-голямото животно в центъра на масата (или на земята, както често ще играете играта с децата си). Това животно е крокодил. След това всеки играч получава по 7 животни, по едно от 7 вида – маймуна, овца, змия, пингвин, тукан, гущер и ехидна (която всъщност си прилича на най-обикновен таралеж).

По време на хода си играчът хвърля зар. Той може да покаже следните неща.

Ако така се случи, че кулата падне по време на хода на някой, то този някой трябва да си вземе две от падналите животни (пет в експертната игра), а останалите да върне в кутията.

Победител е този, на когото първо му свършат животните.

Играта е подходяща и за навън!

Заключение

Animal Upon Animal е страхотна детска игра. Чакайте, геймъри! Animal Upon Animal e и страхотна филър игра. Симпатичните животни образуват ненормална кула от идиотски усмихнати животни и няма нищо по-смешно от това да видите как две овце са стъпали върху главата на малък пингвин, а туканът се опитва да си шмугне големия клюн под някоя гънка на змията.

Освен това, играта е много по-трудна, отколкото бихте си помислили. Понеже фигурките са релефни, бихте си помислили, че си пасват идеално една в друга. О, лъжете се. Тези релефи са лъжливи, защото е почти невъзможно да направите стабилна структура. В книжката пише, че можете да си правите сам кула като пъзел игра и повярвайте ми, не веднъж съм се опитвал. Веднъж бях на косъм да я поставя, но уж най-лесната част, змията, ме прецака.

Ако искате да играете състезателно, това е съвсем възможно – просто слагайте по възможно най-нетрадиционния и едва балансиращ се начин животно и гледайте сеира на следващия играч. Ако пък играете със семейството и искате приятелски да си строите пирамидка, също е възможно.

С други думи, това е детска игра, която се играе и чудесно с големи хора. Не се залъгвайте от стандартната за Haba детска жълта кутия. Това е игра, която не трябва да се срамувате да носите на парти или гейминг събиране. Препоръчвам я с две ръце високо във въздуха… за да не бутна без да искам масата.

ПЛЮСОВЕ:

МИНУСИ:

Дори и да не ви звучи като вашата игра, ви препоръчвам да посетите сайта на Ilinor и да разгледате останалите им игри. Да, засега са само детски, но нищо чудно скоро там да се появят и актуалните семейни заглавия от Haba. 

Илинор

Exit mobile version