вторник, април 16, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Tunnel Fever – нова българска настолна игра… или?
Tunnel Fever – нова българска настолна игра… или?

Tunnel Fever – нова българска настолна игра… или?

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Чудите се каква пък е тази игра и защо не сте я чували?  Чува ли сте я. Но под друго име. Под истинското й име – Bright Future! Да, това е нов мод на настолната игра Bright Future!

Преди две седмици имах възможността да играя една нова българска игра, ето че миналата пък играх друга нова българска игра – Bright Future.

Сега ще кажете – айде стига, нали вече си говорил за Bright Future и то не веднъж. Това започва да става тенденциозно и съмнително подкупно. За жалост, „Гадината“ не можа да ми предложи пари, колкото и да му исках. За сметка на това го черпих половин чипс и две-три пуканки, пък той ми позволи да разцъкаме новия му мод Tunnel Fever.

Преди да прочетете надолу, можете да разгледате нашите превюта на Bright Future още преди вече успешната им кикстартър кампания.

Превю на Bright Future Как се играе Bright Future

Tunnel Fever е мод на играта, който беше отключен, благодарение на достигане на достигнато определено финансиране в кикстартър. Идеята е била това да е вариант на играта, в който играчите да могат да разцъкат Bright Future кооперативно. Но! В последствие, този мод е станал толкова добър, че ще замести оригиналната игра и ще бъде рекламиран като основен.

Така ще изглежда централната дъска! Доста по-различно от "базовата".

Така ще изглежда централната дъска! Доста по-различно от „базовата“.

Така че не, това не е просто поредната ми реклама на Bright Future. Вместо това искам да възродя очакването ви към тази игра като ви кажа, че за разлика от повечето кикстартър проекти, тук е точно обратното. Ако сте един от подкрепилите, ще получите много повече, отколкото сте очаквали. Ако пък не сте, спокойно. Не след дълго ще откриете играта и по магазините.

Tunnel Fever е кооперативен мод на Bright Future, който използва собствени механики и собствени компоненти, като запазва основите на базовата игра. Отново ще теглите тунелни карти за избиране на действията си, отново ще срещате същите гадове и локации, но… ще можете да взаимодействате с тях по различен начин.

Този мод пристига със собствена дъска, където ще следите колко хода ви остава до сигурната ви смърт.

Дам… Тук, вие ще се опитвате да откриете лек срещу смъртоносен вирус, който се е разпространил из подземията. И понеже това е апокалипсис все пак, това никак няма да ви е лесно. Нито медицината е като хората, нито хората са като хората.

Най-готиното нещо в целия мод е картата, по която ще се движите. Точно така! Героите ще се движат по модулна карта, която сами ще разкриват, докато се движат из тунелите. На тези места те могат да срещнат обичайните гадове, аномалии и поселища. Някои от поселищата обаче са специални. Там ще откриете помощ и ще можете да лекувате болестта с помощта на медикаменти или други… не толкова цивилизовани методи. Така де, понякога трябва да поизбиеш няколко заразени, за да не плъзне вируса още повече.

 Играчите ще движат своите хора и мутанти из тези катакомби и ще търпят много пердах в класически дънджън кроул вариант. Да, този мод превръща Bright Future в приключенска игра. Визуализацията и усещането на разкриване на нови територии правят играта много по-вълнуваща от сравнително абстрактната й натура в първоначалния й вариант.

Хората, които не обичат стандартни кооперативни игри тип „Пандемия“ да не извъртат очи, защото това не е такава игра. Да, пак чистите зараза, да, отново има доста късмет откъм теглене на карти, но тук индивидуализирането и развитието на вашите лични персонажи ще ви даде по-добра идентификация и вълнение.

Играта ми се стори трудна, въпреки че Гадината ни предупреди, че е лесна. Пробвахме я само веднъж, може да не сме изкарали късмет, може и да сме били просто да супер неподготвени за апокалипсиса, но така или иначе ние много бързо се превърнахме в поредната плячка на кръвожадната зараза… която ни повали без дори да разбере, че сме тръгнали да я спираме.

Доколкото разбирам, модът ще предлага различни начини за нагласяне на трудността, така че дори и да се научите да побеждавате, ще можете да си предоставите предизвикателство.

Дължината на играта е доста приятна за това, което е. Около час, час и половина, но ви уверявам, че през цялото време ще сте под напрежение и ще си гризете един на друг ноктите на краката, докато гледате как света, който толкова отчаяно се опитвате да спасите се срутва върху вас. Което не е трудно, все пак сте в подземията…

IMAG2341

Заключение

Базовата игра на Bright Future е добра, но Tunnel Fever я изкачва на по-високо ниво. Модът прави играта много по-вълнуваща, много по-напрегната и много по… професионална. Да. Момчетата от Vermin Games са се впрегнали и са научили много от последната ни среща. Това се нарича да плейтестваш и плейтестваш. Да плейтестваш и още да плейтестваш. И накрая толкова да ти писне от плейтестване, че да направиш много по-добра игра от съвсем новата си игра, само защото ти е писнало от плейтестване. Едва ли се е случило по този начин, но мога отново да ви уверя, че пичовете работят с любов, ентусиазъм и отдаденост. Ако преди сте си казвали – играта е добра, като за българска, сега вече можете да си кажете – играта е добра И е българска! Очаквам с нетърпение финалния продукт!

Евала български дизайнери! Само напред!

…(кашлюк)

За повече информация относно играта, натиснете бутона отдолу!

Bright Future Facebook

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers