вторник, юли 16, 2024
Тъпи игри

Тъпи игри

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Ох, още от както пуснахме предложението в анкетата предполагах, че ще бъде доста популярен избор. Всъщност, от много време си го мислим, но някак си все избягваме да пишем негативни статии. Както знаете обаче, човек се сдържа, сдържа и накрая избухва. Решихме, че ще е по-добре всеки да си каже най-голямата болка на едно място пък да му мине това, което е насъбирал в себе си. Така че тази статия, макар и изпълнена с хейт, би могла да ви бъде полезна. Въпреки, че статията се намира в категория препоръки, разглеждайте категорията този път като „BigBoxGamers НЕ препоръчва“. Инджойстик!


Деян Георгиев ‘BigBoxGamer’ НЕ препоръчва:

Conceipt

Брей, че ужасна игра. Уау! Първо нека кажа, че съм я играл само веднъж, но вероятно и колегите са играли толкова техните предложения. Предполага се, че когато си играл най-тъпото нещо в живота си, няма да го докоснеш втори път. Conceipt често не е определяна като игра, а като „активност“. В това няма лошо, и друг път съм играл такива игри. Например Witness – това е по-скоро преживяване, отколкото игра.

Концепцията на Conceitp (голям съм вербоплет) е всъщност доста идейна и приятна. Играта би трябвало да представлява „Игра на асоциации“, но с дъска, символи, правила, фигурки и токъни. Принципът на играта е, че един отбор тегли израз или дума и с помощта на символи и картинки по дъската подсказва на останалите какъв би бил този израз или дума. Първото малоумие в играта са точно тези символи. Те са крайно неинтуитивни, неразбираеми и много често твърде конкретни, за да могат да ви помогнат. Почти никога нямате нещо, което дори и малко да има възможност да ви помогне. Второто още по-голямо малоумие за мен, това са подсказките в правилата, които казват: „този символ означава това, този символ това, този е „нагоре“, този е „по-малко от““ и така нататък. Цялата концепция се чупи с това тъпо правило, защото ако не ви позволяват да използвате символите свободно, то това ви ограничава още повече, вкарва механизъм, който трябва да помните и учите, и най-вече… е тъпо.

Последното малоумие са усложнените правила. Това е на идея елементарна игра, но с някакви залепени объркани и твърде завъртяни правила за нещо, което би трябвало да е просто. С други думи, по-добре играйте обикновена игра на асоциации.

Да, това е една от най-тъпите игри, които някога съм играл, наред с Life Manager, но… ще прочетете за това от Неди, който съм сигурен, че ще бъде по-мек. Отколкото аз бих бил.
Може да не си закупите играта от:BoardGames.bgTime2Play


Недислав Стойчев ‘BigBoxTyr’ препоръчва:

Life Manager

Както Деян намекна по-горе, аз ще ви НЕ препоръчам Life Manager. Играта цели да бъде „симулатор“ на финансовия, кариерния, социалния и личностния ви живот. Всеки играч ще поеме пътя на дадена кариера и ще се опитва да балансира между четирите аспекта, описани по горе. Звучи добре нали?

На пръв поглед – голяма кутия, шарени рисунки и като прочетеш за играта – може би предлага някой добри хрумки. Като например, специално движение по игралното поле в зависимост от ролята, която ще ти се падне в началото на играта или различните тракове, по които „растеж“ по време на играта. Да, интересна концепция, но за жалост неразвита добре. Цялостно, играта носталгично ме подсеща за някои от първите ми настолни игри, в които нещо се случва спрямо карта и позиция на полето. И пак, те поне бяха с изчистена концепция и крайни цели.
https://www.youtube.com/watch?v=KmW7Zu4mkok
Първото нещо, с което ще се сблъскате е книжката с правилата. Да, хубаво нарисувана, но само това. Правилата са обяснени несвързано, с малко примери и дори след 2-3 прочитания ще си казвате, „А?“. Въпреки това ще се впуснете в играта и ще се помъчите да „приложите“ прочетеното. Ще се сблъскате с няколко объркващи правила за това как трябва да подредите играта. После ще се объркате, кога даден играч печели договор (средството, с което добивате повече точки „щастие“). Списъкът е дълъг. Както съм споменал във видеото за играта, може би повечето правила са сложени нарочно така, че да подлежат на интерпретация и всяка група да си направи играта за нейните предпочитания и разбирания. Така направихме ние. Интерпретирахме си правилата по наш начин и… беше ОК. 🙂

Димитър Симидчиев ‘BigBoxExplorer’ препоръчва:pic477199

We didn’t playtest this at all

Ами ако името не го издава достатъчно, играта не е христоматиен пример за баланс. По принцип това е доста важно, за да бъде една игра интересна, но да речем, че има игри, които са доста забавни дори и да не са особено балансирани. Е, We didn’t playtest this at all не е една от тях. Механиката на играта включва теглене на една карта и изиграване на една карта. В ръката си държите друга, така че винаги имате избор какво да изиграете … но истината е, че няма значение. Картите са толкова странни и разнообразни, че не можете да изиграете нещо с цел, да се доближите до победата. Да не говорим, че има случаи, в които каквото и да изиграеш от ръката си губиш.

Най-якото нещо в играта са карти, които гласят, че от тук насетне, който използва думите „аз, мой или мои“ или „ти, твой, твои“ веднага губи. Това внася нотка на смях на масата като хората се опитват да се надлъжат да използват тези думи, но това е всичко. Това са единствените забавни моменти в играта, а всичко останало е едно игране на карти на случаен принцип, които правят странни неща и евентуално всяват хаос.

Ако си търсите нещо, което да изиграете за 5 минути на обяд с колеги и нямате против да гледате обърканите им физиономии при първото завъртане тази игра може и да е за вас, но се съмнявам. Игрицата си е мощничко тъпа, но то не знам какво бихме могли да очакваме от игра с такова заглавие. Спестете си мозъчните клетки и изиграйте един пасианс – по-яко ще е.

Няма да ви казвам от къде можете да си купите играта :p 

За сметка на това, вижте какво е мнението на CurleyLocks от нашия екип!

Ревю


Това бяха нашите предложения за тъпи игри, ако вие искате да ни помогнете, можете също да напишете вашите предложения в коментарите. Също така, не забравяйте да гласувате в анкетата вдясно на екрана – какво да ви препоръчаме другата седмица! Ако ви е харесала тази статия и като цяло нашия сайт, моля да ни подкрепите! А ние ще ви благодарим с подарък – игра! Дарение за сайта

Източник на снимките: Boardgamegeek.com


Баси, големите препоРЪКИ, чуек! Туй ний ли сме, е?!

 

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers