петък, юни 21, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » The Bloody Inn – Добре дошли, заповядайте, заповядайте…
The Bloody Inn – Добре дошли, заповядайте, заповядайте…

The Bloody Inn – Добре дошли, заповядайте, заповядайте…

1831 година, малко, откъснато от цивилизацията, селце има късмета да е често посещавано от туристи. Няколко алчни ханджии решават, че могат да забогатеят от това, като ограбват, а когато се налага и убиват своите гости. Всичко, разбира се, трябва да стане без полицията да разбере…

Компоненти

 • 78 карти с гости
 • 4 помощни карти
 • Маркер за първия играч
 • 30 чека по 10 франка
 • 36 ключа от стаи
 • 4 маркера за точки
 • Поле със стаи
 • Правила

Отворено…

pic2618699_md

The Bloody Inn е игра за 1 до 4-ма играчи, в която всеки ще се опитва да събере най-много пари, като… се възползва от гостите, идващи в странноприемницата (inn). След като всеки оцелял посетител е имал шанса да се върне отново (тоест тестето с гости се извърти два пъти), този, който има най-много пари/точки печели играта. По своята същност Bloody Inn e hand management игра, в която вие постоянно ще използвате картите от ръката си като ресурси, за да взимате по-добри. Не бих казал, че е декбилдинг, защото нямате тесте, то е общо за всички и всъщност самото то не се променя, а само намалява. Всички в началото започват с няколко селяни, които не са особено добри и в процеса на игра ще замените повечето от тях за по-полезни карти.

Всяка карта е както гост, така и непостроена сграда, под която можете да заровите някого, който сте убили. Много от сградите имат някакви специални умения, които често ще управляват избора ви на гости и какво да правите с тях. Картите имат също и ранг, който определя колко карти трябва да изиграете от ръката си, за да извършите действие „срещу“ тази карта. Например, ако искате да подкупите госта и той има ранг 2, ще трябва да изиграете 2 карти от ръката си, без значение какви. Ако имате карти със символа за дадено действие (в случая с подкупа пачка пари) на някоя от картите, то си я връщате в ръката, а другите си тръгват от странноприемницата. Тази логика важи и за всички други действия, които можете да извършвате (като разбира се символите на картите, които си връщате варират), а те са:

 • да убиете някой (пистолет)
 • да заровите убит (ковчег)
 • да построите сграда (мистрия)
 • да пасувате (тук всъщност просто си пасувате и можете да обърнете част от парите/точки в чекове)

Когато всички изиграете хода си (по две от петте действия всеки) е време полицията да разследва, живите гости да си ходят и да платите на помощниците си (картите в ръката ви). Ако в някоя от стаите има жив полицай, то всеки, който има труп, който не е заровен трябва да подкупи полицая като плати 10 франка, а телата излизат от играта. След това получавате по 1 франк за всеки жив гост, който си тръгва от ваша стая (с вашия цвят ключ). И накрая, ако имате пари трябва да платите по 1 франк за всяка карта в ръката си. Всеки, на когото не можете да платите (по ваш избор) си отива. 

Както споменах, това продължава, докато тестето с гости не се извърти два пъти, след което се смятат парите на всички и се определя победителят.

Свободни стаи няма!

Първо, искам да кажа, че това е една от най-тематичните игри, които съм играл. Сериозно. Иска ми се да кажа „О, тя играта си е абстрактна и не се усеща много тематиката, не се притеснявайте…“, но това ще е лъжа. The Bloody Inn e сигурно една от малкото игри, при които съм виждал толкова сериозна обстановка на масата… да не кажа малко мрачна. Така че, ако темата ви идва в повече (и това ще е разбираемо), дори не се опитвайте, няма как да я избегнете. Това за мен е най-големият минус на играта, но и най-големият плюс, ако нямате против да поиграете нещо мрачничко. Освен с отлична тематика, Bloody Inn се отличава и с чудесно изпипани механики, които чудесно се вписват в темата и работят много добре една с друга. Тук трябва да спомена и уникалния стил на рисунките, който определено има своята роля във внасянето на тази атмосфера, за която споменах.

Друго което ми направи впечатление е високата преиграваемост на играта. Първо, не всички 72 карти се ползват, а само част от тях, в зависимост от броя играчи. Това значи, че никога не знаете кои точно карти са в игра. Второто нещо са немалкото стратегии, които можете да си изградите покрай специалните умения на сградите. Уменията включват неща като бонус, базиран на определен цвят карти. Този бонус прави сгради или действия по-евтини, дава ви направо пари и други. Ако темата не ви притеснява и харесвате hand management, то The Bloody Inn е много добър представител на жанра, който ви препоръчвам да пробвате.

 Играта в Boardgames.bg Играта в BGG

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Георги Димитров 'BigBoxSharki'

Здравейте, аз съм Георги или BigBoxSharki, ако предпочитате. От пет шест години съм фен на Magic: The gathering, а от 2-3 се увличам и по други настолни приключения. Вниманието ми го грабва всичко фентъзи (друг въпрос е дали го задържа).

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers