четвъртък, юли 18, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Karuba – страхотна игра, подходяща за всеки!
Karuba – страхотна игра, подходяща за всеки!

Karuba – страхотна игра, подходяща за всеки!

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

От купищата игри, които играем всяка седмица е трудно да си спрем вниманието на нещо прекрасно. За целта, нещото трябва да крещи и да ни рита по кокалчетата, за да можем не само да го забележим, но и искрено да му се зарадваме.

Е, от време на време се появяват такива хитове, че само 5 минути след началото на първата ни игра се чуват изгласи „Ей, това е много яко!“. „Трябва и аз да си я купя!“, „За колко я продаваш?“.

DSCF0954

Играта, с правила на български.

Каруба не само, че е точно от тези игри, но е и игра, която я играхме два пъти в една и съща гейм вечер още първия път щом я отворихме! Знам, че за някои от вас това може и да не звучи като нещо особено, но покрай това, което правим…  ние разчитаме предимно на количество. Не само, че първият път я играхме два пъти, но всеки път след това, когато сме я вадили не се е разминавала само с една игра. 

Играта достига до нас, благодарение на Илинор, които са официалните представители на HABA. Haba, както запознатите със случващото се в настолния свят знаят, пускат нова серия игри, които не са детски. Тези игри са маалко по-сложни от обичайните им и влизат в категорията „семейни“. Karuba и Adventure Land са големите хитове от тази поредица.

DSCF0951

В Каруба, играчите влизат в ролята на изследователи приключенци на джунглисти острови, които търсят древни храмове. По време на игра, тези приключенци ще изсичат джунглата в опити да си проправят път, като междувременно попадат на ценни кристали и злато.

Механично, играта използва механики, подобни на друга моя харесвана игра – Take it Easy (и всички нейни версии).

Каруба е една от много малкото multiplayer solitaire игри, които харесвам. – BigBoxLan

Всеки играч има собствено табло и набор от 36 плочки. Един от играчите обръща всичките си плочки с лицето надолу и ги разбърква. Останалите нареждат плочките по удобен за тях начин, така че да могат лесно да ги виждат и откриват по време на играта. В книжката е даден пример, който открихме, че работи чудесно – просто ги нареждате около вашето табло.

Това е единствената досадна част в играта – цялото нареждане отнема сигурно 5-10 минути. От друга страна, това е идеален момент, в който да се обяснят правилата, тъй като и това едва ли ще трае повече.

Всеки играч има еднакъв комплект от 4 цвята приключенци и съответно 4 цвята (същите) храмове. Всеки приключенец трябва да започне някъде по плажа на джунглистия си остров, а всеки храм – в дъното на джунглата. Целта на всеки приключенец е да стигне до храма от своя цвят. Играта свършва или когато се изчерпат плочките, или когато на един играч приключенците му са достигнали целта си.

DSCF0952

Подредбата на приключнците и храмовете трябва да е еднаква за всеки играч.  По драфтинг метод (всеки играч нарежда един след друг) се нареждат по определен начин и играта започва.

Karuba е изключително хитра игра, която тества не само вашите тактически умения, а и съобразителността и алчността ви. За да бъдете най-успешния изследовател често ще трябва да оставяте назад съкровищата, на които се натъквате, за да можете първи да достигнете до големите, примамливи находки. – BigBoxDicer

Играчът с обърнатите плочки тегли една плочка и я обявява. Всички останали намират своето копие от тази плочка. Всеки може да слага плочката къде си иска по картата. С други думи, подобно на Take it Easy, всеки прави собствен пъзел с еднакви части. Теоретично е възможно да се получат едни и същи пътища, но на практика не съм убеден, че някой някога е виждал такова нещо в тази игра.

Когато вземете плочка имате избор. Или да сложите плочката за път или да я ползвате за движение на някой от приключенците. Движението може да бъде 2,3 или 4, и зависи от изходите на пътя, който сте изтеглили. Не можете да прескачате приключенец, докато не се отпуши пътя, както и ако откриете злато или кристал, трябва да спрете конкретно на тази плочка, ако искате да го вземете.

DSCF0953

Точките се печелят от кристали и злато, но основните точки идват от бонус токъни, които се дават на първите приключенци от всеки цвят, които са пристигнали в своя храм. Колкото по-рано пристигнете, толкова по-голям бонус ще вземете.

Играта е елементарна, бърза и изключително пристрастяваща. Винаги ще искате да играете и още една игра и още една игра. Това не означава, че няма удовлетворяващ финал. Точно обратно – Каруба не нахалства с нашето гостоприемство. Остава точно колкото искаме… но тъкмо когато сме я изпратили, я викаме отново да влезе и да си събуе обувките.

Деян вика да пиша нещо за Karuba-та. Mи то нищо особено няма, идеята е стара, компонентите са обикновени, имам някакви индианаджоунсчета, които трябва да преведа през джунглата до храмове и да събирам разни скъпоценности, ама ми беше забавно да я играя. Сигурно, компанията е била забавна… а, чакай, аз играх с едни от BigBoxGamers.
Абе, значи… много добра игра, да знаете! – BigBoxCurlyLocks

20160613_234317

Заключение

Още щом изиграх първата си игра, знаех, че Каруба ще влезе сред любимите ми игри. След още няколко изигравания теорията ми се потвърди. Със сигурност играта се мушка някъде в личните ми топ 20. Играта не само не омръзва с всяко едно изиграване, но остава в мен пристрастяващ дъх на свежест, с който мога да пръскам всички гости в моя дом. Наистина, играта е за абсолютно всички. Добра е с геймъри, добра е със семейства. Със сигурност е добра и с деца. Правилата са смилаеми и интуитивни. Не е нужно да сте играли настолни игри, за да ги разберете. Темата и илюстрациите са приятелски забавни, без остър сарказъм или мрачни препратки.

Каруба пристига в сравнително голяма кутия, но това не трябва да ви плаши, защото играта е чудесен филър, който няма да ви изстърже мозъка от мислене, но няма да ви остави и без избори. Напрежение има, но напрягане няма. Не мисля, че има опасност играта скоро да се изтърка, така че ще си я запазя, но и ще я предлагам всеки път, щом ми се отдаде възможност!

ПЛЮСОВЕ:

  • Бърз и пристрастяващ геймплей
  • Много избори, но не твърде напрягащи
  • Подходяща е за абсолютно всички
  • Темата, илюстрациите и геймплея са хомогенно свързани
  • Езиково независими компоненти с правила на български

МИНУСИ:

  • Подготовката на компонентите е твърде дълга за такъв тип игра

Благодарим на нашите приятели от Илинор, които ни предоставиха това ревю копие. Ние ви препоръчваме да посетите онлайн магазина им, не само защото предлагат Каруба, но и защото в копието, което бихте закупили ще откриете и правила на български. Както сте прочели, всички компоненти в играта са езиково независими, така че още щом отворите кутията, до 15 минути сте започнали игра! 

Илинор

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers