петък, юни 21, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Spookies – призрачен „пушурлък“ на български!
Spookies – призрачен „пушурлък“ на български!

Spookies – призрачен „пушурлък“ на български!

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

HABA винаги са знаели как да произвеждат отлични компоненти. Все пак това е компания, която прави основно детски игри, а детското внимание се задържа изключително трудно.

Spookies, или както е на български – Призраци е горе-долу детска игра, която е също толкова забавна, когато се играе и с големи. В нея, група нахални ранни тийнейджъри влизат в обладана от духове къща, за да откриват силни усещания (spookies).

Играчът осмелил се да навлезе най-надълбоко и събрал най-много тръпка (spookies) ще спечели цялата игра.

DSCF0959

Първото, което няма как да не забележите са огромните дървени зарове с различните по цвят ярки кръгчета, оформящи числовите комбинации. Самите зарове са изключително приятни за пипане и за мятане. Дъската, която се слага в средата на масата е с отличен и детайлен забавен арт, а дървените фигурки с лепенки също не са за изхвърляне.

Освен тези неща, в кутията ще откриете и сума ти токънчета с числа от 1 до 5 (spookies), като единиците се срещат най-често, а петиците са само десетина. В кутията, освен стандартна книжка с правила ще откриете и лист с указания на български, така че играта е съвсем достъпна и за българската аудитория.

Spookies е игра тип „изпитай си късмета“, или както ние му казваме от известно време пушурлък.

DSCF0958

В началото на играта всички персонажи се слагат пред къщата с духовете и един от играчите започва. Той хвърля зар, който ще покаже кой от четиримата досадни тийнейджъри, или куче, ще движи този ход.

След това поглежда към другите зарове – с цифри. Играчът може да хвърли два, три или четири зара. Без значение колко зара хвърли, винаги се ползва сборът само от два. С други думи, ако хвърляте повече, просто ще имате по-голям избор.

Защо бихте хвърляли по-малко няма да питате? Е, аз ще ви отговоря въпреки това. Защото колко по-малко зара хвърляте, толкова по-голяма е отплатата.

Вдясно на дъската ще откриете таблица. Тя показва колко „спукита“ теглите, ако успеете да стигнете определено число. Всички „спукита“/токъни с призраци са с лицето надолу. Когато получите „спуки“ (съжалявам, така ще ги наричам, защото звучи яко), вие нямате право да гледате какво число показват. Чак в края на играта се обръщат. Отново няма да попитате защо? И аз отново ще ви отговоря. Но след малко.

Ако играчът успешно е хвърлил числото, необходимо за изкачване на етажа, получава съответните спукита и може да реши да спре или да рискува, и да се опитва да се качи още по-нависоко. Ще откриете, че в тази игра, почти винаги ще пробвате отново и отново, докато не се провалите… позорно.

DSCF0957

Колкото по-нависоко отивате, толкова по-високо число се изисква да хвърлите… но и отплата е толкова по-сладка, ако успеете.

Ако все пак се пробвате и не успеете да хвърлите нужното число, се връщате на етажа с числото, което показват заровете ви. Ето и вълнуващият отговор на въпроса, който вече сте забравили, че не сте питали! За всеки етаж, който се е наложило да слезете оставяте по едно спуки на етажа, върху който сте бил преди да започнете слизането си. Вие си избирате спукитата, така че е важно да не сте ги виждали преди това. Ако някой играч стигне до този етаж по време на хода си, той автоматично прибира всичките мили спукенца.

Когато всички спукита в играта свършат (в зависимост от броя на играчите се маха определен брой), тогава играта приключва и се броят точки. Резултатът в тази игра няма абсолютно никакво значение, защото е безпардонно случаен. Амплитудата от 1 до 5 е огромна и въпреки, че петиците са много малко, те все пак могат да се паднат в един човек, докато този, който е събрал най-много спукита има само единици. Не мисля, че е проблем, защото играта е кратка, а и е просто… фън. Ако все пак толкова държите да балансирате малко правилата, бих ви препоръчал всички петици и четворки да ги смятате като двойки. Така резултатът би бил по-справедлив.

В играта има и вариант, в който може да не ползвате зарът, който ви казва кой хлапак, или куче, ще ползвате, а вие сам да си го изберете. Това според мен е по-добра версия, защото винаги бихте искали да започнете от възможно най-ниските етажи. Почти е сигурно, че ще вземете по няколко спукита, а така или иначе бързо се стига до високото. А и ако винаги се хвърлят едни и същи нагли младежи, или куче, тогава не би имало разнообразие.

DSCF0956

Заключение

Spookies е приятна „пушурлък“ (изпитай си късмет, крайно време е да наложим този термин!) игра, която е подходяща за запознаване на хора с този тип игри. Не е най-добрата игра от жанра, но със сигурност и не е от най-лошите. Визуално погледнато е може би сред първенците, така че огромен плюс за арт дизайн. „Призраци“ е с български правила и е чудесен подарък за деца, но също така и за цялото семейство.

Указанията са ясни и се схващат бързо, а удоволствието от един от най-чистите пушурлък игри, които съм пробвал, е на високо ниво. Бих ли я предложил за игра всеки път, ще си помислите, че няма да попитате? Не. Но бих ли се съгласил, когато някой я предложи – Абсолютно да!

Наистина няма какво повече да кажа за играта. Тя е лека, интуитивна и естетически удовлетворителна. Силна препоръка, особено ако имате деца!

ПЛЮСОВЕ:

  • Интуитивни правила
  • Страхотни компоненти
  • Подходяща както за деца, така и за възрастни
  • Езиково независима с указания на български

МИНУСИ:

  • Крайният резултат е абсолютно случаен

Копието ни беше предоставено от Илинор, които не само продават чорапи и пантофи, но и продават игри, хора. При това са официалните представители на HABA в Бълггария. Така че си струва да почовъркате из сайта им. Ако ви харесва как звучи Spookies, не забравяйте, че има правила на български, които са изработени именно от илинорци. Ако ще купувате играта, там е мястото.

Илинор

 

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers