петък, май 17, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Take it to the Limit – Улица Сезам за възрастни
Take it to the Limit – Улица Сезам за възрастни

Take it to the Limit – Улица Сезам за възрастни

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

За тези от вас, на които името на играта им звучи познато – това е „голяма“ версия на Take it Easy. За тези от вас, които чуват за пръв път подобно нещо, ви препоръчвам да цъкнете бутона от долу и да прочетете какво представлява оригинала, защото така или иначе не мисля да навлизам в голяма дълбочина относно базовия геймплей.

Take it Easy – Ревю на оригиналната игра

Без да навлизам в подробности, Take it to the Limit е абстрактна игра, в която всеки играч строи свой пъзел от нещо като тръби. Един от играчите тегли плочка на случаен принцип, а останалите си я намират от своя куп. Така в края на играта всеки ще е играл едни и същи плочки, но твърде вероятно в тотално различна конфигурация.

pic237090_lg

Целта е да връзвате тръби с еднакъв цвят от единия край на борда до другия. Всеки играч има два борда – един голям и един малък (scrapyard).

Играе се докато всеки не си запълни двата лични борда. Тогава се броят точки. Всяка успешно свързана едноцветна линия от тръби се смята като се умножава числото върху самата плочка по броя плочки в линията.

Като цяло, базовият геймплей остава същия като оригинала, но вдига нивото до степен такава, че играта напълно си спазва името.

Take it Easy – Свръх!

DSC03561

Първата и най-видима разлика от оригинала е огромния размер на личното табло. Всеки вече има доста по-голямо място, което трябва да запълва. Съответно плочките са с по-големи стойности. Това само по себе си увеличава с много възможностите за планиране.

Освен това, всеки играч има и един малък личен борд, който не дава допълнителни точки, но ако не направите поне 60 точки там, тогава ще имате „-60“ в края на играта, а това си е доста. 60 точки се правят лесно, но вие ще искате да бъдете оптимални и да не трупате твърде много безцелни точки в този борд, защото така или иначе няма да ви даде никакви отгоре. Бордът се използва главно за изхвърляне на плочки, които не искате да слагате върху главния борд – откъдето идва и името му – scrapyard.

В играта отново има „слънце“ и „луна“, но се използват по различен начин. В оригиналната игра, ако вече имате един от двата символа на борда и изтеглите плочка с още един такъв, то тогава трябва да сложите тази плочка до друга плочка с този символ.

Това ограничение в оригиналната версия придаваше известна тактичност, въпреки, че след средата на играта леко се обезсмисляше, защото по това време вече може да се слага почти навсякъде.

13115475_10207866530153877_1324259507_n

В Take it to the Limit, слънцето и луната са просто още един начин за печелене на точки. В края на играта се гледа най-дългия ви ред, в който имате само луни или само слънца и всяка плочка от този ред се умножава по десет. Това може да ви донесе огрооомни точки. Поне 3 метра.

Колкото и да са много, тези точки не могат и да се сравняват с любимия ми нов метод за печелене на точки. В процес на играта можете да изтеглите плочка с число – 40 или 80. В края на играта, ако сте успели да завършите успешно всички линии, които пресичат плочката с числото, тогава получавате тези бонус точки. Ако сте успели само две от трите, тогава получавате половината, което също не е малко.

Както виждате, тази версия предоставя най-различни начини за печелене на точки и поемането на рискове става още по-сериозно. Дали ще се откажете изобщо от бонуса със слънце и луна, дали ще гоните някой от бонусите, дали ще се опитвате да направите огромен ред с 12 точки на плочка? Изборите са много и през цялата игра ще трябва да се отказвате от нещо, за да спечелите друго, уж по-ценно.

Поради голямото разнообразие и възможности за решения, точките в тази игра стигат до много по-големи стойности, а разликата в резултатите ви вероятно ще бъдат чудовищни.

13153344_10207866530073875_177875467_n

Заключение

Take it to the Limit определено е по-тежка версия на Take it Easy. Бих могъл да я определя като – Забавно математическо упражнение. Все още обаче усещането на геймплея е като самостоятелен пъзел, с който се надпреварвате с останалите, използвайки своите тактически умения. В играта има доста сериозен „пушурлък“ елемент (изпитай си късмета), защото почти всичко ви дава точки, но трябва да знаете кога да се откажете от един метод и да се метнете на друг. Не само, че не можете да изпълните всичко, вие ще се радвате да получите дори и половината от потенциалните си бонус точки. Да. В играта се смятат точки. Много точки. А познаването на теорията на вероятностите е плюс.

Сега разбирате защо съм сложил това заглавие. Играта ми напомни на пребиваването ми в едно висше стопанско училище, в което изучавахме висша математика. Да, бях изключителен гьон в тази област, но някак си много кефеше да запълвам онези симплекс таблици. Не ме изпитвайте, нищо не помня. Просто знам, че усещането беше същото като в Take it to the Limit… фън.

ПЛЮСОВЕ:

  • Много начини за печелене на точки
  • Силен „пушурлък“ елемент с удовлетворяваща изплащаемост
  • Различни модове за игра
  • Геймърски вариант на Take it Easy

МИНУСИ:

  • Отнема повече време от Take it Easy
  • Отнема повече място на рафта от Take it Easy
  • Изисква математическо планиране и изчисления

Играта може да е стара, но все още се открива на сайта на производилите, както и в много други известни онлайн магазини. Всеки пак ви препоръчвам да започнете от източника.

Burley Games

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Един коментар

  1. НА мен по-скоро ми напомня играта „лотто“ (руската версия на бингото) с дървени бъчвички които всеки си реди на своето картонче. Изненадващо е че въобще успеях да постигна някакъв резултата, камо ли да бия – абстрактните игри определено никога не са били мой тип (не защото в тематичните бия – просто в тематичните се вживявам и получавам удоволствие от процесса на играта а не само от крайният резултат). Но за моя изненада тази игра ми достави удоволствие (че и спечелих накрая ха ха).

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers