петък, май 17, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Ticket to Ride Map Collection: UK and Pennsylvania – Направо различна игра!
Ticket to Ride Map Collection: UK and Pennsylvania – Направо различна игра!

Ticket to Ride Map Collection: UK and Pennsylvania – Направо различна игра!

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Ticket to Ride е една от любимите ми игри и въпреки, че не съм писал ревю на нея, можете да прочете впечатлението на голяма част от екипа ни.

BBG Гарантира: Ticket to Ride

Това e петият Map Collection на Ticket to Ride, като последните няколко пристигат с две карти – от двете страни на една дъска. В повечето случаи това не са просто карти, а карти с допълнителни механизми, които могат да сменят напълно усещането за стандартната игра на влакчетата.

Days of Wonder пускат по една игра годишно, а миналата година, не издадоха игра, а само това разширение. С други думи, това е компания, която сериозно разчита на тест и качество. Нека видим дали това разширение отговаря на очакването, като разгледаме двете карти по отделно.

d8c427c7dd6445d50d9342ac3fcef82e_XL

United Kingdom

Това определено е най-различното разширение, което съм срещал. То променя толкова базовия начин на игра на Ticket to Ride, че почти имате чувството, че играете евро игра с различни начини на победа.

Първото, което ще забележите, когато погледнете картата на Великобритания са различните области, на които е разделена.

Второто са… тестетата с карти, които пристигат с това разширение. Това не са влакове, това не са и билети. Всъщност… разширението пристига със собствено тесте влакове, защото в него има повече жокери (локомотиви) от обичайното. А жокерите ви трябват именно за новите видове карти…

Технологиите

20160429_230918

В началото на хода си, всеки играч може да купи една технология от „пазар“, като похарчи определен брой жокери (локомотиви), което го пише на самата карта с технология.

Повечето от тези карти не са  подобрения, а по-скоро… свобода да правите стандартни действия.

В началото на играта вие можете да поставяте само върху линия с две места, не можете върху място с ферибот, не можете да слагате дори извън Англия. За да можете да правите всички нормални неща, ви трябват конкретни технологии.

Разбира се, освен тези ограничения, някои от картите за купуване са наистина готини неща. Например, всеки път като поставяте нова линия, печелите +1 точка. Или пък, когато теглите от тестето на сляпо теглите 3 вместо 2. Или дори това, което ви позволява да играете една карта по-малко, когато строите линия. Разбира се, по-хубавите неща са по-скъпи, а някои от технологиите са ограничени само до една бройка, така че е по-добре да побързате с тях.

Естествено, не можете да купите всичко и трябва добре да оптимизирате истинските ви нужди. Например, в последната игра аз бързо изхабих всичките си локомотиви, за да купя технологията за по-евтино строене на маршрути, но в крайна сметка не я ползвах много, защото много от линиите, особено в Англия са дълги точно едно поле (дори с технологията, трябва да дадете поне една карта).

Играта има и няколко подобрения за напреднали, които напълно в стила на Days of Wonder са излишно сложени в друг мод. Според мен трябва да си играете винаги с тях. Не усложняват кой знае колко играта, но пък дават повече опции. Това са рискови карти, които ако ги купите, залагате, че ще извършите нещо. Ако го направите, печелите доста точки. Ако не успеете обаче, губите същия брой точки. Това са залози за неща като например „Най-дълга линия“.

20160429_230910

В играта има един доста счупен маршрут. Според мен, а и според други познати, които са играли експанжъна много повече пъти от мен – който направи този маршрут печели играта. Да, за него трябват 10 карти, като трябва три от тях да са локомотиви, но само за този маршрут не се изискват никакви технологии. И ако го направите печелите цели 40 точки! Това са… адски много точки!

Самата карта е сравнително отворена и ако имате нужните технологии, едва ли могат лесно да ви попречат да стигнете където искате. Така че сама по себе си, без технологиите ,не би била толкова добра.

Въпреки това обаче мисля, че това е по-добрата карта от двете и нямам търпение да я играя отново, защото ми носи усещане за развитие и сякаш може да се печели по различни начини, независимо от билетите ви.

ПЛЮСОВЕ:

 • Усещане за евро игра
 • Различни пътища към победата
 • Арт дизайнът е гениален

МИНУСИ:

 • Малко се отдалечава от стандартния Ticket to Ride и не я препоръчвам за нови хора в играта
 • Маршрутът Саутхамптън–Ню Йорк е счупен

Pennsylvania

20160429_213714

Споменах, че UK е по-добрата карта, но това се дължи основно на новите механики. Ако говорим само за картите обаче Пенсилвания ми харесва много повече. Тя ми напомня на картата на щатите. Тясна и агресивна, пълна с много напрежение и прецакване.

Ticket to Ride е една от малкото семейни игри, които обичам да играя състезателно. Това е и една от малкото игри, които успехът от изпълненият ви план ви носи огроомно удовлетворение. Особено с карти като Пенсилвания, в които на пръв поглед изглежда почти невъзможно да си изпълните успешно билетите.

Тази карта вкарва нова механика – събиране на акции. Самата механика върви гладко, но има някои проблеми. Нека ви я разкажа преди това идеята.

Разширението пристига с няколко различни видове акции. В края на играта, който има най-много от всеки вид акция ще вземе точки, написани върху самите акции.

Над повечето маршрути има отбелязани няколко вида акции и когато вие направите този маршрут можете да си изберете да си вземете една от съответните акции.

Акциите си ги държите с лицето надолу, за да няма постоянно следене и броене. За да се избегне хаосът обаче, акциите са хитро номерирани и винаги знаете колко акции от определен куп са взети. Ако в края на играта имате равни с някого, тогава първи е този, който е взел пръв от съответния куп.

Това на теория звучи добре, но на практика има два проблема.

Първо. Открихме, че никой не се концентрира толкова върху акциите, а просто си следи билетите, защото те винаги ще си останат най-важни. Да, когато минете през маршрут с избор, вие имате някакво решение, но след средата на играта, когато повечето от акциите са взети, вие често ще вземете просто това, което е останало.

На пръв поглед можете да си кажете – “Ми квот такова. Малко допълнителни рандъм точки“. Ронг! Оказва се, че акциите ви носят горе-долу половината точки! С други думи – зависите от тях. От тук идва и сравнителната случайност от играта. Не виждам защо някой би се занимавал само с акциите. Не виждам как и ще измени маршрута си, за да задоволи тегленето на акциите.

Да не говорим, че акциите са крайно „отворени“: Вие можете да спечелите точки от почти всички акции. Почти винаги има точки за първо, второ, трето, четвърто, а понякога и дори за пето място.

20160429_213703

Установихме, че най-добрият метод за печелене на точки от акции е не да си първи на една-две, а да имаш акции от колкото се може повече различни видове. И пак… само ако ви се получи, едва ли ще гоните този начин на геймплей.

О, открихме и още едно странно нещо. Нито в книжката, нито върху самата карта пише колко точки дава маршрутът от 7 влакчета. Трябваше да ровим във форуми, за да открием истината от мнение Алан Муун в BGG.

Въпреки всичко това, аз намирам Пенсилвания за очарователнo разширение, та било то и само заради самата карта. Да, може би не съм играл достатъчно тук, за да открия работеща стратегия с акциите, но ми се струва, че те са твърде силни и твърде случайни, за да могат да балансират останалата част. Може би следващият път ще играя картата без акциите. Да, това е напълно възможно и вероятно по-забавно.

ПЛЮСОВЕ:

 • Самата карта е тясна и агресивна. Страхотно!
 • Арт дизайнът, разбира се, отново е чудесен

МИНУСИ:

 • Получаването на акциите е сравнително случайно
 • Акциите дават Твърде много точки на твърде много играчи
 • Никъде не пише колко точки дава маршрутът от 7 влакчета
 • Някои няма да харесат напрегнатия геймплей на картата

Заключение

UK and Pennsylvania Map Collection е повече от прекрасно допълнение към класиката с влакчетата. Акциите на Пенсилвания не са кой знае какво, но дори да играете без тях, самата карта е напрегната, вълнуваща и супер състезателна.

United Kingdom е всъщност основната причина, поради която бихте искали да се сдобиете с това бижу. Картата предлага разнообразие от стратегии и носи усещане, което никое друго разширение, което съм играл, не е носило досега. Все едно играете истинска евро игра с развиване на различни технологии.

Разбира се, това носи два потенциални минуса. Играта става малко по-тежка и едва ли ще искате да я играете така всеки път. И вторият минус… играта доста се отдалечава като концепция от стандартния Ticket to Ride. Ако не обичате евро игри или пък искате доброто старо слагане на влакчета и прецакване на маршрутите на другите, едва ли UK е за вас.

И… точно заради това разширението е толкова добро. Едната карта е напълно уникална и иновативна за системата, а другата – съвсем близка до познатия стил, нооо с малко допълнителни механики. Както и да го гледате – вин-вин!

Това разширение, както и базовата игра, можете да откриете в магазина на приятелите ни от Paladium Games!

Paladium Games

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

2 коментари

 1. Бях останал с впечатление, че маршрутите на Пенсилвания не дават точки – т.е. в края на играта се броят само изпълнени билети и акции. Съответно оттам липсата на точки за маршрутите върху картата.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers