петък, май 17, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Manhattan TraffiQ – Войната на такситата
Manhattan TraffiQ – Войната на такситата

Manhattan TraffiQ – Войната на такситата

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Ако „Дама“ и „Каркасон“ имаха отроче… което замине в щатите да следва американската мечта, не му се получи, пропие се, озлоби се и стане незаконен емигрант и таксиметров шофьор, който дори не знае английски, то вероятно можете да си представите какво ще откриете в Manhattan TraffiQ.

Това е от онези абстрактни игри, които се обясняват за минута, но с всяка изминала игра откривате нови и нови тактики. Точно така. Това е абстрактна игра.

pic2569615_md

Тематично, играчите управляват собствени таксиметрови компании в Ню Йорк, като разполагат с по няколко коли и с по-малко камиони. Целта им е да разположат колкото се може по-бързо своите автомобили по кварталите… или да изхвърлят от бизнеса колкото се може повече противници.

От геймплей гледна точка, първият играч, който сложи всичките си единици на картата печели. Другият начин е, когато свърши купа с плочки за теглене, всеки има още един ход и тогава който има най-много поставени, той печели.

20160427_223559

Основната механика на играта е „поставяне на плочки“. Всеки започва с две, а по време на играта ще тегли още.

По време на хода си, играчът може да направи две от няколко възможни действия (може и да се повтарят, с малки изключения)

  • Да сложи плочка
  • Да движи кола
  • Да движи камион
  • Да тегли плочка. Ако тегли плочка, това трябва да е/са последното действие/действия.

DSC03556

Типично за такъв тип игри, когато поставяте плочка, тя трябва да съответства на съседните плочки. За разлика от други подобни игри обаче, тук никога няма да разполагате с огромно количество плочки, понеже ако теглите, губите останалите си действия. С други думи, късметът на тегленето в тази игра е критично важен и често определящ.

DSC03558

Когато сложите плочка и се образува кръстопът от 4 плочки, вие можете да сложите ваша кола или камион. Това е единственият начин да си слагате автомобилите на картата.

Ако искате, можете да движите колите и камионите по пътищата, които са се образували от слагането на плочките. За едно движение можете да движите колата колкото си искате (стига да се спазят няколко правила), а камионът само с едно поле.

Когато слагате кола или камион. или когато ги движите, можете да атакувате. Гледате колата или камиона, който сте местили или сложили. Следите хоризонталният и вертикалният път, на чието кръстовище е застанал. Ако имате повече коли и камиони от който и да е играч на някое от тези пътища, този друг играч си прибира всичките коли и камиони.Тук идва и силата на ограничените от към количство камиони. Колата се брои за 1 сила, а камионът за 2.

20160507_120449

Всъщност това са всички правила (без някои малки детайли) на играта. Както виждате, тя изглежда елементарна и повърхностна. Така и може да ви се стори първата игра. Уж движението не е толкова важно, защото картата е тясна.

Ако обаче имате няколко игри зад гърба си, тогава можете да откриете дълбочината и плануването в Manhattan TraffiQ. Понякога е добре да се бутнете в голям квартал, където има много други коли, за да отстраните колкото се може повече противници. Понякога обаче не е лошо да си отцепите някой квартал, който е зает само от вас. Да, няма да можете да се движите и да се вържете с останалите в гигантска таксиметрова битка, но можете безопасно да си пляскате своите коли. Освен това, ако виждате, че водите останалите, можете стратегически всеки ход да теглите по две плочки, за да може купа с плочки да свърши. А той свършва доооста бързо.

13162020_10207866530393883_68484643_n

Не мога да обърна внимание и на два малки негатива. Първият е, че играта може да е бърза, но се развива доста бавно. До средата на геймплея, мястото ще ви бъде малко за маневриране и няма да имате много опция на планиране.

Освен това, особено в началото, често ще искате за двете си действия да сложите две плочки едновременно. Защото ако сложите само една, отваряте възможност на някого само с едно поставяне на плочка да си сложи и свой автомобил. Това е малко ограничаващо и първите ви няколко игри ще ви се струва, че само това правите. След това обаче откривате някои агресивни тактики, които често са по-добрият вариант.

20160429_204340

Заключение

Manhattan TraffiQ е елегантна и динамична абстрактна игра. Агресивните ходове и конфротационните решения са основният двигател, така че ако обичате по приятелски игри, в които всеки си прави собственото нещо… тази игра не е за вас.

Открих, че Manhattan TraffiQ работи най-добре с 4 играчи, защото се откриват множество възможности за движение и тактики, докато с по-малко играчи, целият геймплей става малко по-защитен и не толкова маневрен. С други думи, с повече играчи случайността се засилва, но заедно с това и удоволствието от печеливши рискови движения.

Само базовата игра, за мен, е достатъчно силна, че да си я запазя засега, но ако вие прецените, че ви е твърде проста, можете да откриете още куп разширения, които могат да разнообразят преживяването ви.

Manhattan TraffiQ получава едни средно силни ентусиазирани аплаузи от мен, и въпреки, че няма да стана на крака, мисля че изпълнението ще се запомни. Браво!

 

ПЛЮСОВЕ:

  • Лесни правила
  • Динамичен геймплей
  • Огромно взаимодействие между играчите

МИНУСИ:

  • Артът не е нищо особено
  • Играта става интересна след средата
  • За някои може да е твърде агресивна

Това е втората абстрактна игра от тази компания, на която правим ревю. Разгледайте, иначе съвсем не интуитувния им сайт, и можете да откриете още за игрите им.

Mucke Spiele

 

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers