петък, май 17, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Survive: Escape from Atlantis – Забавен хаос от удавници, акули и морски чудовища
Survive: Escape from Atlantis – Забавен хаос от удавници, акули и морски чудовища

Survive: Escape from Atlantis – Забавен хаос от удавници, акули и морски чудовища

През далечните 1982 и 1986 година излизат две настолни игри – Survive! и Escape from Atlantis. Темата и на двете игри е доста сходна, а именно играчите се опитват да се спасят от бързо потъващ остров. Има, разбира се, и разлики, като например в Атлантис отделните човечета не носят различни точки, но като цяло са почти идентични. През 2011 година Stronghold Games направиха нещо, което изглежда доста логично всъщност, взеха и обединиха двете игри в една – Survive: Escape from Atlantis.  Ако не сте играли никоя от тях или пък се чудите дали комбинацията е сполучлива, то ви остава само да продължите да четете.

Компоненти

 • 1 поле за игра
 • 40 игрални хексагона
 • 40 мийпъла
 • 5 морски чудовища
 • 5 кита
 • 6 акули
 • 12 лодки
 • 1 специално зарче
 • Книга с правилата

Острова преди да потъне

Survive: Escape from Atlantis е парти игра с прецакване, за 2 до 4 играчи, като има разширение, което добавя още двама играчи. Целта ви в играта, както казах е да спасите възможно най-много мийпъли от потъващия остров. Преди това обаче трябва да ги наредите на него. Островът е построен от три различни вида плочки – пясък, гора и скали.  Основната разлика между трите вида плочки е реда, в който потъват – пясъка първи, след това гората и накрая скалите. След като наредите плочките е време да разположите мийпълите си по острова. Имате пълна свобода къде да ги слагате, като е хубаво да запомните къде какъв мийпъл слагате, тъй като те носят различни точки. Веднъж поставени не можете да гледа кой колко дава. И последното нещо, което остана да направите е да сложите морските чудовища, които дебнат около спасителните острови, в четирите края на полето. Когато и това е готово около Острова подреждате спасителните лодки и е ред на първия играч.

Острова потъва!

По време на своя ход имате право на няколко действия.

 • Ако това не е първият ви ход и имате някакви хексагони в ръката си, които ви дават да правите някакви действия, то сега е момента да ги играете.
 • Второто ви действие е да преместите  свое човече до три полета. Или да преместите лодка, в която има най-много ваши човечета три полета. Тези три полета могат да бъдат разпределени и между различни човечета и/или лодки, не е нужно да местите едно и също. Ако мийпъл ви попадне във водата без да е в лодка, него можете да го местите само по едно поле на ход.
 • Третото ви действие е да потопите плочка от острова по ваш избор, като трябва да спазвате реда на потапяне – първо пясък, после гора и накрая скали. Когато потопите плочка, вие я обръщате и виждате какво има от другата й страна. Вариантите са нещо, което се случва веднага или нещо, което можете да играете в началото на хода си. Плочките ще ви дават да поставяте нови китове и акули, както и да ги местите, което ще е ключово за спечелване на играта ви. Ако на потопената плочка има някакви мийпъли, то те падат във водата.
 • И последното ви действие е хвърлянето на зара, на който са изрисувани морско чудовище, акула и кит. Когато ви се падне едно от тях, то вие получавате власт над един кит, акула или чудовище, което можете да преместите. Кита може да потапя лодки, но не закача падналите във водата; акулата яде падналите във водата и морското чудовище потапя лодки и яде падналите във водата човечета.

Играта свършва, когато някой обърне плочката от другата страна на която има вулкан(тя е една от плочките скали). Когато това стане играта свършва и всички си сборуват точките единствено от спасените мийпъли. Този с най-много печели.

Заключение

Survive: Escape from Atlantis ми хареса много повече отколкото очаквах, тъй като всички описваха играта, като нещо подобно на Мънчкин, но с различна тема. И докато това е вярно в някаква степен, защото в играта доста ще си помагате и ще се прецаквате едни други, то Survive е доста по… лека, по-бърза, не толкова „in your face“, както Мънчкин. В същото време поредиците ви от лош късмет ще бъдат също толкова епични, колкото в Мънчкин. Все пак малко неща могат да се сравнят с това кит да ви разбие лодката, в която има три ваши човечета и те да паднат при акулата…

Survive си има и собствен чар. В играта има заложено добро количество стратегия – кое човече на каква плочка ще сложите, на къде ще се опитате да го извозите, дали ще се опитате да си помагате с някого. Десет минути след началото всичко това обаче отива на вятъра, тъй като вие не помните кое човече къде е, някой ви е преместил лодката към която сте тръгнал или просто този, с който сте се разбрали да си помагате потапя лодката, в която има две ваши и едно негово човече.

Това е Survival: Escape from Atlantis – едни забавен хаос от удавници, акули и морски чудовища.

Можете да намерите в:

boardgames-bg

Още информация за играта търсете в:

BoardGameGeek

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Георги Димитров 'BigBoxSharki'

Здравейте, аз съм Георги или BigBoxSharki, ако предпочитате. От пет шест години съм фен на Magic: The gathering, а от 2-3 се увличам и по други настолни приключения. Вниманието ми го грабва всичко фентъзи (друг въпрос е дали го задържа).

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers