петък, май 17, 2024
Социални игри

Социални игри

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Тенденцията на съвременните настолни игри е те да стават все по-леки и все по-достъпни. Едновременно с това и по-социални. Въпреки, че тежките 8 часови зверове няма да изчезнат, това „комерсиализиране“ ми харесва, защото игрите трябва да са основно за забавление и добро прекарване с компания. Днешните ни препоръки са точно за такива 0 игри, в които най-силната част не са механиките, а хората и техните социални умения. 


Деян Георгиев ‘BigBoxGamer’ препоръчва:

Codenames

Още от малък обичам да играя асоциации. В училищните ми години сме прекарвали безкрайни часове в цъкане на тази популярна игра. Това не свърши и в студентските ми години… всъщност и след това. Codenames е най-добрата имплементация на класическите асоциации, която съм играл. Да, Conceipt също има подобни намерения, но тук говорим за добри игри. Ревю на играта и общото усещане ще откриете в нашето ревю, като кликнете на бутона под тази препоръка. Все пак, това е изборът ми за социална игра, защото тя не предизвиква негативни емоции (гледам към теб Avalon, The Resistance) и не се налага да лъжеш и манипулираш. Тук социалното идва от това колко добре си комуникира отбора, на когото в момента е подсказано с една думи. Мисля, че позитивния характер и бързия геймплей правят играта чудесна за семейни събирания и игра с деца… проблемът е, че в момента играта е само с английски думи.

Повече за играта можете да разберете от нашето подробно ревю на Codenames.

Ревю на Codenames:Ревю


Камен Цветанов ‘BigBoxYour’ препоръчва:

Lifeboats

Социалните игри винаги са били едни от най-забавните (а често пъти и най-ядосващите, но това е друга тема). Мислейки за това, не намерих по-забавна социална игра от Lifeboats. Самата игра е по един нестандартен начин социална- за разлика от Dixit и Mysterium, които са социални от самото начало, тук играта не ви кара да бъдете социални. Ако искате можете цяла игра да не говорите с никого и да играете сами за себе си, но в крайна сметка е важна волята на мнозинството при всяко придживане на лодка и потапяне. С две думи, играта индиректно ви подканва да бъдете социални и да се пазарите с другите играчи, за да се доберете до така желания остров и да разтоварите своите моряци. Има доста предателства и обрати, доста неочаквани ситуации и смях. Това е и причината да препоръчам играта като социална – има почти всеки социален аспект в себе си и няма как да не сте развълнувани по някакъв начин в края на играта, независимо дали сте спечелили или не, независимо дали са ви удавили или вие сами сте се удавили, за да повлечете някого със себе си.

Повече за играта можете да разберете от нашето подробно ревю на Lifeboats.

Ревю на Lifeboats:Ревю

Може да закупите играта от:BoardGames.bg


Цонко Цонев ‘BigBoxLan’ препоръчва:

Mysterium

С играта Dixit имаме отношения на приливи и отливи. Ту я обичам, ту ми е безразлична. Но не тя ми е препоръката, а игра която й е „духовен“ наследник. Духовен тук е с двойно значение. В Mysterium единия играч е дух, жертва на неразгадано убийство. Другите играчи са медиуми, които контактуват с духа и трябва да разгадаят мистерията на престъплението. Духът в рамките на няколко часа (хода) праща видения (тип Диксит карти – тук е и приликата) на медиумите като ги насочва към заподозрени тройки от извършител, място и оръжие. Медиумите могат да си помагат обсъждайки виденията, но духа не трябва да ги насочва по никакъв начин. Ако всички медиуми са си изпълнили задачата преди да удари 8 часа следва последен рунд, в който медиумите гласуват за кой е истинския извършител.


Първата ми игра на старото полско издание на Мистериум не ме впечатли предполагам най-вече, защото духът не игра достатъчно добре. Но новото издание е с невероятни компоненти и подобрени правила. Още от първата ми игра на него заби играта в списъка с любими игри. То беше страхотно изживяване, различно от всички други борд геймс сесии, които съм имал.
Новите правила, според мен, подобряват доста играта, въпреки мненията на някой ревюъри, че са излишни. Те водят до напрегната и вълнуваща кулуминация, вместо да са просто още малко от същото за последен рунд. Играта комбинира интересна тема, атмосфера, асиметричен геймплей, приятно социално изживяване и размърдване на мозъка и въображението, характерно за Dixit. Играчът играещ духа трябва да познава добре играта и да има малко повечко въображение, но пък за това останалите играчи не е никакъв проблем дори и да не са играли досега настолни игри. Перфектна социална игра според мен!

Може да закупите играта от:Paladium GamesBoardGames.bgBigBag.bg


Николай Апостолов ‘BigBoxDicer’ препоръчва:

Spyfall

Шпионската тематика е любима на много хора, а Spyfall се възползва от това изключително добре. Играта позволява на един от играчите да изпълни тайна мисия, прикривайки истинската си същност чрез лъжи и маскировка. Останалите замесени пък трябва да разкрият кой точно е предателя, като си задават въпроси един на друг с надеждата да го накарат да се разкрие сам…

Звучи лесно, но не е! Всъщност трябва всеки да бъде изключително внимателен какво точно казва, сякаш се разиграва заплетен сценарий на шпионски филм. Една погрешна реплика може буквално да реши играта за другия отбор, независимо от коя страна на закона играете. Освен това играта се контролира от таймер, а не от броя на изминалите ходове. Това внася още повече напрежение и чувство на неизбежност в последните минути, докато усещаш как приижда горчивината на загубата. Но пък ако си изиграл картите си подобаващо и прикритието ти не е било компрометирано, то победата е твоя… Тогава можеш да прекараш последните мигове със самодоволна усмивка на уста, наблюдавайки как другите се пържат на не особено бавния огън на шпионската игра!

Може да закупите играта от:BoardGames.bg


Това бяха нашите предложения за социални игри, а ако вие искате да ни помогнете, можете също да напишете вашите предложения в коментарите. Също така, не забравяйте да гласувате в анкетата вдясно на екрана – какво да ви препоръчаме другата седмица! Ако ви е харесала тази статия и като цяло нашия сайт, моля да ни подкрепите! А ние ще ви благодарим с подарък – игра! Дарение за сайта

Източник на снимките: Boardgamegeek.com

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers