вторник, юли 16, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Street Fighter Deck-building Game! – ревю от BigBoxSolo
Street Fighter Deck-building Game! – ревю от BigBoxSolo

Street Fighter Deck-building Game! – ревю от BigBoxSolo

Here comes a new challenger! Дами и господа, в левият ъгъл, с тегло около килограм, тя идва от далечните офиси на Cryptozoic – CapCom Street Fighter Deck-building Game!

street-fighter-dbg

В другият ъгъл съм аз за да ви кажа за тази игра. Всъщност, това далеч не е уникално заглавие, играта е част от така нареченият Cerberus Engine: Heroes – система, която е позволила да бъдат създадени тесте-събиращи игри, черпещи от световете на супергероите на DC, Lord of the Rings, Naruto и каквото още се появи занапред. Въпросните игри могат и да се комбинират (картите в тях имат една и съща картинка на гърба), позволявайки на Батман да набие Гандалф и други такива схватки. Така че ако се интересувате от някой от другите декбилдъри в поредицата, играе се по (почти) същия начин. И така, да започнем от началото…

Компонентите

capcom_db_productshot

Отваряйки кутията виждаме 221 карти, 14 по-големи карти и книжка с правила.

  • Картите са твърди и качествени, арта (който е супер) е откраднат директно от видео игрите, но пък това вероятно е част от плана. Същото се отнася и за по-големите карти, които изглеждат някак внушително – на всички става ясно кой персонаж сте.
  • Кутията на пръв поглед е твърде голяма, за това което ще слагате в нея. Но пък всичко си ляга идеално в нея, като има и разделители за картите, които не се месят накуп в основния дек (повече за това по-надолу). Ако бяха я направили малко по-голяма, щеше да побира и картите от други игри, използвайки същия CerberusEngine, но и така не е зле.
  • Книжката е голяма и шарена, но има проблеми с текста – някои правила са добре скрити в нея. С достатъчно ровене намерихме всичко, но отне известно време.

Геймплей

За който не знае какво е декбилдинг игра, накратко – всички играчи започват с идентично тесте от слаби карти, които дават ресурс. Теглейки карти, играчите събират ресурс и си купуват нови карти, които добавят към тестето си. Новите карти дават повече ресурс, имат интересни умения, носят точки и прочие.

ryu_ultraВ нашият случай играчът се въплътява в един от персонажите на култовата видео игра Street Fighter, като редом със слабото си начално тесте получава голяма карта с лика на героя и специално умение. В средата на масата се оформя едно основно тесте от карти, най-горните пет от които биват обърнати и предоставени за купуване. Повечето карти освен, че дават ресурс, имат и умения. Най-важните такива са Attack, което прави нещо агресивно върху друг играч, и Defense, което предпазва играчът от Attack. Отделят се още четири купчини карти – Kick карти, Weakness карти, Stage карти и героите, които не са били избрани от играчите. Повечето карти освен, че дават ресурс, имат и умения. Най-важните такива са Attack, което прави нещо агресивно върху друг играч, и Defense, което предпазва играчите от Attack. Уникално за Street Fighter играта, започвате с една Ultra карта под героя си, която само вие може да си купите. Тя ви дава възможност да контра-атакувате ако някой ви посегне.

Идеята е следната – ресурсът в играта е Power (СИЛА!!!). Целта е да трупате карти, които дават повече и повече Power, докато не съберете достатъчно, за да предизвикате боса на моментният Stage. Когато това стане, вземате Stage картата, обръщате един от неизползваните герои (появява се босът), изпълява се каквото пише на него… и ходът ви свършва, след коетовсички минавате на следващия Stage. Всички карти с изключение на началните дават определен брой точки, но Stage картите дават значително повече. Играта свършва когато голямото тесте в средата свърши или когато бъде взет последният Stage (един вид сте пребили последния бос).

Темата

Графика от последните няколко игри. (същата е и по картите)

Графика от последните няколко игри. (същата е и по картите)

Поредицата от видеоигри Street Fighter поставя два преувеличено мускулести боеца един срещу друг за да си счупят носовете. Ако търсите това от декбилдинг играта със същото име… уви, няма го. По картите пише как се атакувате и защитавате, но не играете директно срещу другите играчи, а по-скоро им правите мръсни номера, за да не вземат повече точки от вас. Самата среща с боса просто е наречена така, всъщност боса ви причинява един негативен ефект и изчезва, оставяйки ви точките от Stage-a на който сте се „били”.

Добра ли е?

Откъм геймплей, играта има един нещо-като-проблем – Ultra картата е най-силното нещо, което ще теглите от тестето си и ще искате да си я купите възможно най-бързо и експлоатирате максимално… ама пък всеки има по една, така че не е болка за умиране. Тъй като при атакуващите умения вие си избирате по кого, водещият по точки може да бъде издърпан надолу от всички останали, но пък върпосният лидер може да се напълни със защитни карти и да се измъкне.

Като оставим това и преглътнем, че не се бием един с друг до нокаут с кръв и строшени кости, играта е добра. Компонентите са супер – картите са твърди и арта е красив, макар че сме го виждали преди.  На играчите се предлага голямо количество интерактивност – някак задоволяващо е да нападнете противника и да го оставите без карти за следващият му ход. Има различни пътища към победата – можете да нападате безмилостно картите в ръката на опонента или пък да му пълните дека с безполезни, точконамаляващи карти. Можете и да се защитавате, събирайки голямото комбо, с което да вземете Stage картите. Основният дек в средата на масата се размесва и персонажите имат различни умения, така че играта притежава достатъчно преиграваемост. Cerberus Engine системата позволява играта да се комбинира с предишни и следващи подобни отрочета на Cryptozoic, така че ако ви писне да се биете на улицата, може да преминете към по-високо ниво на битка, било то с DC герои, Фродо и компания и когото още се появи.

Заключение

За феновете на видео-играта: не бързайте, това съвсем не е същият тип игра. Не казвам, че няма да ви хареса, но ако искате да счупите някого от бой, няма да го направите тук.

Ако ви се играе декбилдър с картинки от Street Fighter, играта е точно това. Аз съм доволен, от опита си с нея. Самата система, наречена Cerberus, носи доста интерактивност между играчите, което ми допада. Ако ви кефи Dominion, CapCom Street Fighter Deck-building Game е свежа, красива версия на това, което познавате. От друга страна, ако ви е писнало от декбилдъри, играта не е за вас.

Facebooktwitteryoutubeinstagram
Биячка без бой...Може ли?

Преглед на статията

Оценка

Накратко: Моля подкрепете ни като дадете оценка, харесате и споделите това ревю! Ако се чувствате разговорливи можете да ни оставите и коментар. Уверяваме ви, четем всички коментари!

Потребителска оценка: 4.32 ( 3 гласове)
0

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers