неделя, юни 23, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Миш Маш – деликатно ревю
Миш Маш – деликатно ревю

Миш Маш – деликатно ревю

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

1662073_487823227986571_795726140924928268_n

Миш Маш е най-новата българска игра и може би единствената сравнително модерна от български автор. Поради тази причина ми е малко трудно да пиша това, което искам да кажа, но ще се опитам да се държа максимално комформистки, за да не бъда разбран погрешно.

Без да го увъртам, тази игра не е за мен. Но ако съм честен, тя никога не е била предназначена за мен. Таргетът й е толкова далеч от мен, че едва ли дори това са моите приятели.

Когато чух от приятел, че излиза българска игра на пазара бях силно въодушевен. Разбира се, потърсих хората, отговорни за това, за да можем да промотираме играта колкото се може повече. Сега разбирам, че аз и нашия сайт като цяло не сме били подходящите хора, които да похвалят играта. Няма да сме тези, които ще плюят по нея също.

 Идеята

Казвам „идеята”, а не „темата”, защото тази игра е копипейстната версия на Cards Against Humanity с малко по-цензуриран език (но само малко), така че в Миш маш е некоректно да съществува израза „дизайнер”. Не упреквам никой, разбира се, защото пък Cards Against Humanity е копипейстната от друга игра.

 Ако не сте играли този тип игри, ето и правилата:

Всеки играч получава по седем жълти карти с написан израз (например: целия китайски народ). Един играч тегли синя карта от тестето със сини карти и я обръща с лицето нагоре. Върху сините карти има изречения от типа на: „Парламентът прие закон против…”. След това всеки друг играч избира една от своите жълти карти, която смята, че се връзва най-смешно със синята карта и я слага с лицето надолу в средата на масата. След това, играчът изтеглил синята карта, взема всички жълти, разбърква ги (за да не се разбере коя на кой играч е) и ги обръща една по една на масата. Прочита получилите се изречения и решава кое според него е най-смешно. Играчът, който е дал този отговор получава една точка. Играе се до определен брой точки или време.

Както виждате, това е една изцяло парти игра за разпускане, която работи както с геймъри, така и с хора, които не са играли такива игри.

 Компонентите

Въпреки противоречивите мнения на различни хора от компанията ми, според мен това е най-силната част на играта. Картите са с добро качество, кутията е функционална и дори има илюстрации по картите, каквито няма в други подобни игри. Картинките са страхотни карикатури, нарисувани от професионалист. В комплектът се включват дори и карти без текст, където всеки може да си напише някакви смешки. Което ме навежда на…

 Защо не работи при нас?

 Вулгарен език. Върху двайсетина от картите има вулгарни, цинични или просто неприятни текстове. Няма да дам пример за карта. Плюс е, че пичовете не са крали директно от Cards Against Humanity, защото това вече щеше да е дъното. Отварям скоба – Cards Against Humanity е игра, която аз не само не харесвам, аз съм директно против нея и всичко, което носи. Основно заради вулгарщината. Цинизмът не се ли изтърка вече? Не само в игрите. По принцип.

Това, че Миш Маше цензурирана, но въпреки това навежда до вулгарни неща, според мен носи негативи на играта. Според мен трябваше да бъде или откровено вулгарна (след което щяхте да гледате видео с това как късам, опожарявам, промушвам, отравям и погребвам купчина карти) или изобщо изчистена. Сега е просто хладко. Както и да е, неприятните карти са двайсетина, така че спокойно можете да ги отстраните и да играете със сравнително нормални карти със смешки…

 Смешките. Това е много субективен проблем и го обсъдих с Ники – един готин пич, който между другото не само направи тази игра, но дори ни подари копие за проба. За мен, една огромна част от нещата, претендиращи за смешки не са ми смешни. Разбира се, аз работя в комедийни предавания от години и много рядко чувам неизтъркани смешки. Понякога се налага и аз самия да ги пиша. С което директно си казвам, че и много от моите познати и приятели смятат смешките ми в предаванията за тъпи. Смятат и смешките в текстовете ми за тъпи. Така че хуморът е едно много разтегливо понятие.

За мен, тази игра щеше да е изключително забавна с абсурден хумор. Примерно има карта: „Зли охлюви, нападащи изневиделица”. Ето такива карти, могат да се вържат с изреченията и да се получат смешни изрази. Вместо това, в Миш Маш се разчита на познат, народен, понякога и битов хумор. Това все пак си е маркетингово решение, защото се гони определен таргет на определени градуси. Така че сред тези хора, играта би имала успех.

Гениталий…Това е една от картите. Единствената карта с правописна грешка. Но точно тази грешка?! По-добре да не коментирам.

Няма какво повече да кажа за тази игра. Може да ви звучи като плюене по нея – не е така. Може да ви звучи негативно – така е. Дали е за мен? Не. Дали е за вас? Може би. От вътрешна информация знам, че ни очакват разширения на играта. Тоест повече карти. Супер. Така ще мога да заменя 80 процента от старите жълти карти.

За финал, искам да поздравя новата компания „Sedem pet”, за смелостта си да издаде изцяло самостоятелно игра и то в България. Пожелавам им успех с бъдещите игри и се надявам в тях да не срещаме толкова гениталий…Чакай, в множествено число май нямаше Й. Или имаше? Не знам, вече се обърках…

ПЛЮСОВЕ:

 • Игра на български език
 • Добро качество на компонентите
 • Страхотни илюстрации
 • Очакват ни нови карти, да се надяваме по-смешни

МИНУСИ:

 • Цинични смешки
 • Стари смешки
 • Има карти, които често не се връзват с изреченията
 • Гениталий

Благодаря на Sedem Pet за предоставената игра и ако смятате, че съм бастун без никакво чувство за хумор, можете да си поръчате Миш Маш от тук:

Миш Маш
Facebooktwitteryoutubeinstagram
Добра идея...но не е за нас.

Преглед на статията

Оценка

Накратко: Моля подкрепете ни като дадете оценка, харесате и споделите това ревю! Ако се чувствате разговорливи можете да ни оставите и коментар. Уверяваме ви, четем всички коментари!

Потребителска оценка: 3.81 ( 8 гласове)
0

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

2 коментари

 1. Имаше и липсваща запетайка някъде…
  Иначе споделям мнението в ревюто напълно. Timeless хумор се създава трудно.

 2. Явно този тип игри са love-it-or-hate-it. Играл съм Cards Against Humanity веднъж и всички се попиляхме от смях 🙂 Нашенския вариант ми е в to-do и вероятно to-buy списъците.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers