петък, юни 21, 2024
Заглавна страница » Безплатни игри » Splut! – Безплатна игра за принтиране
Splut! – Безплатна игра за принтиране

Splut! – Безплатна игра за принтиране

Обичате ли джуджета, тролове и магьосници? А обичате ли да хвърляте камъни по тях? Не знаете? Е, щях да се учудя, ако имахте отговор на този въпрос. Но за да ви помогна с това ви затруднение ще ви кажа, как да откриете отговора – със Splut! (това е звука, когато някой бъде премазан от камък)

Splut! e малка и лека абстрактна стратегия за 2 до 4 души на дизайнера Томи Де Коник и публикувана от Print & Play Productions през  2009 година.

В нея всеки играч ще командва група от джудже, трол и магьосник и с тяхна помощ ще се опитва да убие магьосниците на противниците си като хвърля камъни по тях.

Компоненти

  • 16 фигурки (четири трола, джуджета и магьосници, по един за всеки играч)
  • 4 камъка
  • Игрално поле

 

Подготовка за играта

На всеки играч се дава по едно джудже, трол и магьосник, след което те се нареждат в четирите края на игралното поле, а на празното поле зад тях се поставя по един камък. Независимо от броя на играчите, на полето винаги има четири камъка.

Как протича играта

Играчите се редуват да играят ходове, в които могат да местят своите фигурки и да използват специалните им умения. Какви са тези умения? Ами те са следните:

  • Джуджето може да бута, всичко пред себе си, едно поле по посока на своето движение.
  • Трола може да влачи камъка след себе си, както и да го хвърля, ако се придвижи на поле, където има камък. Камъкът може да бъде хвърлян само по права линия, хоризонтално или вертикално.
  • Магьосника може да използва телекинеза и с нейна помощ да мести камъка, по посока на движението си.
  • Камъка има умението да лети и да убива магьосници и джуджета…понякога.

По време на първият рунд първият играч има право само на един ход, вторият на два и т.н. След това всички имат по три хода. Всяка фигурка може да се движи единствено хоризонтално или вертикално.

Когато камъкът е хвърлен той лети докато не срещне препятствие.  Такива са трол или краят на полето. Когато достигне препятствие камъкът пада на полето пред него. Ако на полето където падне камъка има джудже или магьосник те умират. Когато магьосника на някого умре, то той излиза от играта. Камъкът може да прелита над джуджета. Ако камъка срещне магьосник докато лети, то вторият умира на място.

И в общи линии това е, вече знаете как се играе Splut! Сега остава само да си намерите фигурки, които да са вашите джуджета, тролове и магьосници… а също и няколко камъка, но това няма да е толкова трудно, нали?

Лично мнение

Играта ме заинтересува, защото името й ми напомни на „ТУП!“ на Тери Пратчет, като се оказа, че това не е било съвсем случайно. Но да поговорим за самата игра, а?

Тя е толкова абстрактна, че ако нямате добро въображение или не ви заинтересува тематиката, то Splut! няма да ви хареса, но ако си раздвижите малко мозъка и си представите как всичките тия фигурки подхвърлят някакви камъни, мисля че доста ще се позабавлявате.

Също така творението на Томи Де Коник ще ви предложи и прилична доза стратегия и мислене, тъй като не е толкова лесно, колкото изглежда, да уцелите тия с островръхите шапки. А и при игра с четирима, вие самите ще трябва да се пазите от доста камъни летящи насам-натам.

Препоръчвам Splut! на любителите на абстрактни и… нестандартни игри. Също така и на тези, които харесват шах, но искат да пробват нещо малко по – различно.

Също така, ако искате да прочетете  и друго мнение за играта, може да хвърлите един поглед
Splut!

Линкове:

[sociallocker] Boardgame geek
Правилата
Поле за игра
[/sociallocker]
Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Георги Димитров 'BigBoxSharki'

Здравейте, аз съм Георги или BigBoxSharki, ако предпочитате. От пет шест години съм фен на Magic: The gathering, а от 2-3 се увличам и по други настолни приключения. Вниманието ми го грабва всичко фентъзи (друг въпрос е дали го задържа).

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers