сряда, юни 19, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Eight-minute Empire – настолната игра, която можем да изиграем за 8 минути!
Eight-minute Empire – настолната игра, която можем да изиграем за 8 минути!

Eight-minute Empire – настолната игра, която можем да изиграем за 8 минути!

Latest posts by Недислав Стойчев (see all)

Искало ли ви се е, да имате игра, в която да създадете и развиете империя? В която да завладявате територии и да събирате ресурси? А също така и да се обяснява супер бързо и да свършва за най-малко 8 минути? Звучи странно, но играта за която ще ви разкажа днес отговаря на 3-те въпроса от по-рано. 🙂

Eight-minute Empire (ЕЕ) е игра за 2-ма до петима играча, със средно време на игра от 8 до 15 минути (максимум 20). В играта, всеки играч поема ролята на пълководец, който чрез своите войски ще разширява своята империя и същевременно чрез събиране на различни ресурси ще я развива. ЕЕ тръгва първо като игра за принтиране, но след успешна kickstarter кампания, през 2013 се издава и нормално издание. ЕЕ е представител на механиката „контролиране на територии“, като реализицията на механиката става чрез изиграване на различни карти, чрез които се поставят нови войски, строят се градове и т.н. Накрая на играта всеки играч получава точки за контролираните от него територии и ресурсите, които притежава. Играчът с най-много точки побеждава. 🙂

Компонентите

Играта идва в малка кутия, която може да се носи спокойно във всяка раница. В кутия ще намерим:

 • Игрална дъска (двулицева)
 • 42 карти
 • 44 токена- стотинки (злато)
 • 10 токена за ресурси
 • книжка с правилата (даже по-скоро листовка!)
 • 5 комплекта от 14 цветни дървени кубчета и 3 дървени дъска (за всеки играч, по един комплект)

Картата

В ЕЕ, картата е разделена на контитенти и острови, а всеки контитент/остров е разделен на региони. В процес на игра, играчите ще поставят своите войски в регионите и ще се борят за власт над тях. Региона със замъчето в него, е стартовият регион. В началото на играта всеки играч поставя по 3 армии в него.
В горната част на картата е написан реда, който определя цената на картите. Картата най-вляво струва 0 злато (безплатна е), следващата 1, другата 1, после по 2 и най-вдясно струва 3. В процес на играта, играчите ще купуват някоя карта за съответна й цена. Нейното място ще бъде заето от тези в дясно от нея, а от тестето с останалите карти ще се изтегли нова и ще попълни липсващата позиция на последната карта.

Картите

Чрез картите в EE, играчите ще реализират своите планове. Всяка карта се състой от три елемента: Ресурс, които картата предоставя, скала за оценяване на ресурса и действие. В горния край на картата е ресурса, които картата носи. Ресурсите са дърво, зеленчуци, метал (желязо), руда, диаманти, а скалата в средата на картата показва колко точки получавате на края на играта за съответния брой ресурс, които имате. Примерно, ако на края на играта имате 5 дървета, то ще получите 3 точки победа.

В долния край на картите е показано действието, което ще трябва да извърши играчът, ако изиграе съответната карта. Ако:

 • са изобразени само кубчета, то играчът трябва да постави толкова войски в началната зона или в зона, в която играчът има град
 • са изобразени кубчета и стрелка, то играчът трябва да придвижи толкова войски по картата (по земя само). Примерно, ако са изобразени 4 кубчета и стрелка, то играчът може да премести 4 кубчета в съседна територия или да премести 1 кубче четири пъти.
 • са изобразени кубчета, стрелка и кораб, то играчът може да мести войски по горе описания начин, но този път може и по вода (да премести войски от единия континент на друг по пунктираната линия между тях)
 • е изобразен замък, то играчът може да построй град в регион, в който има войска
 • е изобразено зачеркнато кубче, то играчът може да премахне 1 кубче (притежавано от друг играч), където и да е по картата.
 • са изобразени 2 действия с „/“ или „+“, то играчът трябва да избере 1 от двете или при „+“ да ги комбинира

Ход на играта

1. Подреждане

Размесете картите и изтеглете 6 карти, като подредите картите в редица над картата. Раздайте на всеки играч по един комплект кубчета и дискове. Всеки играч слага по 3 войски в стартовия регион. Спрямо това колко човека играете, раздайте по съответния брой стотинки. Ако играете 2-ма, раздайте по 14 злато, 3-11, 4-9, 5-8.

2. Правилата(на кратко)

Избора на първи играч, се прави чрез наддване. Всеки играч взима толкова стотинки, колкото иска да заложи. След като всеки играч е направил своя избор за залагане, всички разкриват колко пари са заложили. Този с най-много заложени пари „плаща“ и той става първи играч.

Играта протича в серия от ходове, като по време на своя ход, играчът трябва да избере карта от редицата карти над картата и да заплати цената й. След това се изиграва действието изобразено на картата, а картата се запазва при играча, като ресурс.

Играта приключва след като всеки играч е изиграл определен брой карти. При 2 играча, играта приключва когато всеки играч е изиграл 13 карти, при 3 – 10, 4 -8, 5 -7. След това идва ред на точкуването.

3. Точкуването

Всеки играч получава по 1 точка за всички регион, които контролира. Един играч контролира регион, ако той има повече войски (кубчета) в съответния регион. Градовете се броят като +1 към броя на войските за даден регион.

След това се оценяват ресурсите. Спрямо броя на ресурсите си, всеки играч получава съответния брой точки.

Накрая се дават точки за контрол над континентите. Един играч контролира континент, ако той притежава най-много региони, спрямо другите играчи в този континент. За всеки контролиран континент, играчът получава по 1 точка.

Този с най-много точки е победител в играта.

Лично мнение

Каква игра! Играта буквално се обяснява за минути и наистина може да се завърши от 8 до 15 минути. Плюс, може да се носи навсякъде заради размерите си. Когато я пробвахме с Хриси, останахме приятно изненадани, как въпреки, че играта изглежда леснa, то в нея има доста сериозни избори и стратегия. Естествено, след първата ни игра последваха и още няколко. 😀 Не сме я пробвали с повече хора, но със сигурност играта ще бъде още по-интересна с повече играчи. След преглед в BoardGameGeek, останах приятно изненадан как къмюнитито е направило вече различни варианти на играта, неофициално разширение, различни карти и още куп неща. Също така, към момента има още 2 издадени игри: Eight-minute Empire: Legends и разширение за Legends. Новите игри добавят различни варианти и правят играта още по интересна.
Може да закупите EE: Legends от BoardGames.BG: Купи играта

Източник за снимките: BoardGameGeek

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Недислав Стойчев

Казвам се Недислав и съм от Казанлък. Запалих се по настолните игри преди около 5 години, когато излязоха настолните игри по WoW, но от тогава до сега открих че обичам да бродя из тъмници, да убивам дракони, да хвърлям зарове, било то сам, с приятелката ми или с компанията от храбри приключенци. Обичам да играя както с приятели, така и с нови хора, просто защото е винаги забавно да доведеш нови жертви в тъмниците!

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers