неделя, юни 23, 2024
Заглавна страница » Безплатни игри » Spell Saga The Highlands – Безплатна игра за принтиране
Spell Saga The Highlands – Безплатна игра за принтиране

Spell Saga The Highlands – Безплатна игра за принтиране

 

Много се постарах да избягвам соло игрите, фентъзито и игрите с карти. И се справях добре, докато не попаднах на Spell Saga. Съжалявам… но не много. Spell Saga е настолна новела, както я описва дизайнера Todd Rogers. Играта е соло и в нея вие влизате в ролята на Последният Министрел, който обикаля света и търси причината за неговият край. Да, точно така, играта е постапокалиптича. А изведнъж се заинтересувахте така ли? Ами да видим за какво става въпрос тогава.

 

Компоненти

  • 99 карти
  • Маркери за Министрела и спътниците му(които ще трябва сами да си набавите)

 

Как ще протича приключението ви?

 В теглене на карти. Започвате играта сами в Рушащата се Кула, която се състои от три стаи. На всеки свой ход вие трябва да се преместите в различно от настоящето ви местоположение. Това е задължително. След като отидете на ново място, четете какво ви се случва там и изпълнявате. Сега идва ред на няколко интересни механики, които играта използва. Първата е, че по време на хода си теглите по една карта за всеки герой, който имате, НО трябва да изберете дали да я оставите като ресурс пред себе си, с лицето надолу или да я сложите в ръката си. Ако нямате ресурс, не можете да играете карти от ръката си…ха! Изненада. След като сте теглили карти…теглите отново, този път за да видите дали няма да ви се случи още нещо, освен това, което картата „място“ ви казва. Обаче то ще ви се случи, само ако съответното нещо бъде „признато“, а за да е признато трябва да имате толкова карти „истории“, колкото е неговта цена. Историите никога не струват нищо за да се играят от ръката ви и започвате игра с една. Всеки път като играете „история“…знаете ли какво става? Теглите карта, да. Тези карти ще са вашата „броня“ или живот.

По всяко време можете да използвате предмети, които имате или да платите и вкарате в игра, карти, които са „признати“, стига те да не са чудовища. Ако чудовища са „признати“, то нямате избор и трябва да се биете с тях. Единственият ви избор е кога точно по време на хода си да го направите.

Карти, карти, толкова много Карти

Като всеки уважаващ себе си Министрел и вие ще изпълнявате песни. Песните са може би най-силните карти в играта и нямат цена, но могат да бъдат играни, само ако условията написани на тях са изпълнени. Друг вид карти са Предметите, също много важни, тъй като те ще са основния ви начин да се справяте се чудовищата, които ще срещнете. Предметите могат да бъдат използвани, когато си решите, но само по веднъж на ход. Най-интересният вид карти обаче са вероятно „Хората“, които могат да бъдат прекрепяни към „места“ и когато отидете там ще ги срещате. Хората обикновено се превръщат в Предмети, когато ги срещнете. Но освен случайни хора, населяващи вашия постапокалиптичен свят, вие ще срещате и други Герои, които ще ви последват във вашето приключение. Всеки от тях има собствено количество ресурси, което може да има, предмети, които може да носи и знаете ли какво още…за всеки от тях ще теглите карти.

Заключение

Когато за първи път видях Spell Sagа, тя много ми напомни на предишната Print and play, за която ви разказах, а именно The Land of Enin. Само че с някои подобрения. Като например не ви се налага да „фармите“ или да се шматкате безцелно. Вярно това е постигнато с малко бавното развитие на играта, но за всяка добра история трябва време за да достигне кулминацията си. Също така картите изглеждат по-добре, илюстрациите им са хубави и разнообразни. Същото важи и за механиките на играта, които са по-изчистени и добре работещи от тези в Enin. 

Няколко неща, макар и дребни обаче не ми допаднаха. Първо живота ви се казва броня…това няма никакъв смисъл, та вие дори сте Министрел, едва ли носите броня. Второто е това, че повечето „Хора“, които срещате се казват „Folk with някаква си hat“. Сега, разбирам, че това се връзва с тематиката, вие сте в постапокалиптичен свят, не познавате хората и така нататък, но имената им не им дават достатъчно характер, все едно те са част от шапките си, а не обратното… И може би единственото ми сериозно недоволство са неясните правила. В играта има много карти, които „изкривяват“ правилата, но никъде няма пояснения за повечето частни случаи, които възникват заради тях.

Като изключим това играта е приятна и интересна и въпреки, че не съм ползвал сигурно е възможно да се пригоди и за двама души поне. Също така Highlands е само първото тесте за нея и до колкото разбрах е излязло и второ The Forest, а скоро се очаква и третото The Caves. Така че, ако играта ви допада, то определено ще има съдържание, което да поддържа интереса ви.

Линкове:

BoardGameGeek

Официален сайт

Карти за принтиране

Кратко How to за правене на Print n Play

Още Print n Play игри

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Георги Димитров 'BigBoxSharki'

Здравейте, аз съм Георги или BigBoxSharki, ако предпочитате. От пет шест години съм фен на Magic: The gathering, а от 2-3 се увличам и по други настолни приключения. Вниманието ми го грабва всичко фентъзи (друг въпрос е дали го задържа).

Един коментар

  1. Hey, man. Thanks for playing my game. I friend requested ya because I thoroughly enjoyed your review. Particularly, the moments you did not enjoy (I don’t think they translate as well outside of English culture. How neat. I found your points well said, and very interesting).

    We are doing a launch on Indiegogo this month to celebrate the game’s release in several other languages. Her’s hoping we can do Bulgarian someday, as I think it would look very beautiful on the cards.

    Email me if you would like some download files of the other decks, yes?

    -mE.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers