неделя, юни 23, 2024
Игри, в които оцеляваме

Игри, в които оцеляваме

Latest posts by Недислав Стойчев (see all)

Днес ще говорим за трудни игри, които обичат да ни мачкат, размятат, бият шамари и да ни прилагат доброто старо ритане в бъбреците. Ако и вие сте мазохисти като нас, предложенията ни ще ви бъдат изключително интересни. В повечето случаи тези игри са кооперативни, но не е напълно задължително, както ще се уверите.

Деян Георгиев ‘BigBoxGamer’ препоръчва:

Assault on Doomrock

Това е една от най-добрите игри тип „бродене в тъмници“, които съм играл. Както доста от тях, тази е кооперативна. Разликата от повечето обаче е, че е изключително трудна. Толкова трудна, че все още не съм я побеждавал. Да, отново има вдигаане на нива, умения, предмети и такива неща, но това, което различава играта от останалите са битките. В цялата игра има само три битки, всяка следваща по-трудна от предната. Цяло чудо ще е ако компанията успее да стигне до боса. Героите имат определено време, в което да натрупат опит и предмети, преди гадовете да са ги настигнали и помели. Мислих да препоръчам Робинзин Крузо или Legendary Encounters, но вече многократно съм ви ги споменавал, а Assault on Doomrock е всъщност точно игра, в която оцеляваме. Защото там се борим за съкровища и легендарни предмети, но не го правим за слава, а за да може да издържим поне един рунд щом се появят фрустриращо трудните врагове.

Ревю на Assault on Doomrock

Недислав Стойчев ‘BigBoxTyr’ препоръчва:

Red November

В игрите за оцеляване, обикновено пред играчите се поставя ситуация, в която те трябва да останат живи за определено време или да избегнат случаи, в които те умират (загубват). Чрез изпълняване на някакви задачи или чрез действия, играчите ще преодоляват препятствия и ще търсят решение на поставената пред тях ситуация. Ще ви препоръчам игра, в която играчите са гноми, които трябва да оцелеят 60 игрови минути в „загиваща“ атомна подводница. Ако оцелеят, след 60-тата минута идва спасителен екип, които ги измъква от там и играчите печелят. Силно се двоумях, коя игра да ви препоръчам днес – Red November или Munchkin Panic!, но ще си оставя Munchkin Panic! за някой друг път!

Както написах вече, в Red November играчите са гноми, които трябва да оцеляват 60 минути в подводницата си. Подводницата е повредена и в нея постоянно избухват пожари, наводняват се стаи, прегряват двигатели и т.н. Пълен хаос! Пред гномите се поставя задачата да изгасят пожарите и да отводняват стаите. Също такате трябва да оправят различните двигатели, компресори и още други джаджи, само и само подводницата да „оцелее“ 60 минути. На всичкото отгоре, подводницата може да бъде нападната от огромен Kraken, който трябва да бъде победен от гномите. Гномите, въоръжени със своите инструменти и грог, постоянно ще търчат из подводницата и ще се борят за своя живот! Интересен факт е, че в играта можеш да спечелиш по 1 начин и да загубиш по много други. Друг интересен елемент са самите действия в играта. По време на своя ход, играчите ще избират какво действие да направи техния гном, като за това действие ще отделят от 1 до 10 игрални минути. Хитро, а? Колкото повече време отдели играчът, толкова по-голям е шанса действието да е успешно.

Red November е една от любимите ми игри. Въпреки, че в играта много често ситуациите и заплахите ще са еднотипни (подпалването, наводняването и т.н.) и след 5-6-7 игри, вече няма да ви е така интересно, играта предразполага към дискусии, весели моменти и интересни обрати. Силно препоръчвам това скрито бижу! Повече може да прочете от ревюто ми, като кликнете на бутона отдолу.

Ревю на Red November

Може да закупите играта от:BoardGames.bgBigBag.bg

Камен Цветанов ‘BigBoxYour’ препоръчва:

Castaways

Моята препоръка е Castaways. Това е една от най-любопитните игри с оцеляване, които съм играл. Като казвам оцеляване, възприемайте го съвсем буквално – борбата за право на живот се води със зъби и нокти, няма храна и топлина за всички, правят се клади, подслони, салове и всякакви други пособия. Ще се чудите как да постъпвате в различни ситуации (да нахраните кучето или да го изядете например), ще сте винаги на ръба, почти умрели от глад, но ще обикаляте с последни сили, за да съберете продукти за сал или да сигнализирате своите спасители. Играта е много оригинална с подхода си – едно огромно тесте с карти, от които теглите и се случват най различни странни събития като изброеното по-горе. Естествено, правите това обикаляйки по острова и после може да се загубите. Това може да доведе до липса на храна, премръзване и гладна смърт, но каквото и да се случи, играта е много завладяваща с емоциите, които предизвиква и няма да ви остави недоволни!

Може да закупите играта от:BigBag.bg

Георги Иванов  ‘BigBoxEmc’ препоръчва:

Robinson Crusoe

Няма как да пропуснем Robinson Crusoe: Adventure on the Cursed Island, изключително тематична игра, в която единствената ти цел е да оцелееш и то на предела на силите си! Озовали се на един наистина прокълнат остров, бързо ще разберете как се оцелява като корабокрушенци. Предстоят ви толкова събития, че и късметът няма да ви помогне, а за всяко едно действие предприето от вас ще си понесете и последствията. Няма да ви се разминете, колкото и да се борите все нещо ще отнесете! С първата ми игра на Robinsoe Crusoe си мислих: Абе криво-ляво ще изкараме, няма начин да не успеем! Да, ама не! Стой, та гледай! Толкова бързо умряхме, че даже нямаше време и палатка да си вдигнем. Въпреки че бяхме приготвили най-лесният сценарий, нищо не спря играта да ни разгроми няколко пъти подред. Но спокойно, тук се умира лесно! А сценариите са повече от “прекрасни”, все едни чудни мисии с едни още по-невероятни условия… ама няма начин, в това е интригата. Тъкмо стигнете до някъде и като ви метне някой ураган, цял ден мъки за нищо. Robinson Crusoe определено е една от любимите ми игри, която задължително трябва да опитате. Истинско приключение, за което само мога да ви пожелая: Приятно оцеляване!

Може да закупите играта от:BoardGames.bgBigBag.bg

Това бяха нашите предложения за игри, в които оцеляваме, ако вие искате да ни помогнете, можете също да напишете вашите предложения в коментарите. Също така, не забравяйте да гласувате в анкетата вдясно на екрана – какво да ви препоръчаме другата седмица! Ако ви е харесала тази статия и като цяло нашия сайт, моля да ни подкрепите! А ние ще ви благодарим с подарък – игра! Дарение за сайта

Източник на снимките: Boardgamegeek.com

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Недислав Стойчев

Казвам се Недислав и съм от Казанлък. Запалих се по настолните игри преди около 5 години, когато излязоха настолните игри по WoW, но от тогава до сега открих че обичам да бродя из тъмници, да убивам дракони, да хвърлям зарове, било то сам, с приятелката ми или с компанията от храбри приключенци. Обичам да играя както с приятели, така и с нови хора, просто защото е винаги забавно да доведеш нови жертви в тъмниците!

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers