четвъртък, юли 18, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Какво е това „Душа на картите“?
Какво е това „Душа на картите“?

Какво е това „Душа на картите“?

Latest posts by BigBoxNeverdie (see all)

ygologo Почти винаги, когато започна да говоря с някой любител на Yu-Gi-Oh! TCG, неизбежно се стига до фразата „Душата на картите“. Какво значи тя? Дали наистина има нещо такова?

Да започнем с малко история. Yu-Gi-Oh! TCG и изобщо цялата поредица Yu-Gi-Oh! е създадена от Казуки Такахаши. Годината на издаване е 1996г. Мястото е именно Япония… Ех, тези японци… Идеята ми беше, че произхода на цялата идея за Yu-Gi-Oh! е японска, което автоматично слага някакви (макар и малко) японски корени и разбирания в цялото творчество на мангата. Защо ви изпратих чак в страната на изгряващото слънце?  Като японист по образование ще споделя с вас за този характерен за Япония термин наречен かみ(Ками – Божество). Много от съвременните преводачи, го определят като заместителя на Бог в японския език, но реално това не е така. За японците Ками не е просто Бог, ами то е една такава сила, в която вярват. Сила която не се изразява в бяла светлина идваща от небето ами напротив, сила която е именно тук до вас и по-конкретно в нещо около вас. Да, идеята е, че за тях божеството не е едно, ами всичко съществуващо си има собствено такова. Например за тях има Ками на реките, Ками на планините, Ками на храната и дори Ками на хартията, изобщо това е един образ, който съществува във всичко.

Ето тук идва и идеята за така известната ни фраза „Душа на картите“. Реално това на различните езици се превежда по различен начин – „Heart of the Cards” (Сърцето на Картите) „Душата на картите“ (нещо невидимо за нас) „Ками на картите“ (именно божеството на картите) с идеята да се възприеме по-лесно от аудиторията, но реално истината е именно в корените на понятието Ками – Божеството на картите.

В момент на отчаяние или трудност, момент в който няма нещо физическо, което може да ти помогне, човек започва да търси помощ от другаде – в най-честия случай това е Господ. В анимацията този момент е описан именно като момента, в който Yugi е на прага на загубата и няма какво да го спаси освен чудото или „Душата на картите“. Много пъти с хората от клуба сме коментирали тези моменти във филмчето като:

–          Е, то това са пълни измислици няма как да винаги да теглиш, това което ти трябва.

–          Ето, трябва да си като Yugi и винаги да имаш всичко, което ти трябва.

Аз лично съм склонен да вярвам на фразите „Търси и ще намериш“ и „Вярвай и ще ти се даде“. Налудничаво? Да, и аз така мислех до един момент, в който наистина ми се наложи да изтегля правилната карта, и след нея другата правилна и третата след това и т.н. Получава се, но не винаги J. Някои казват, че всичко е до това колко силно искаш да спечелиш, други го оприличават с чист късмет, трети пък, в случай на такива моменти си докосват най-горната карта на тестето, представят си каквото им трябва и го теглят. Последния пример лично съм го изпитвал на собствен гръб – Играем на турнир с настоящият ни национален шампион и се случва така, че аз надделявам много над играта,  стига се до момент, в който опонента може само да играе с най-горната карта на тестето си, при което прави следното : „Трябва ми тази карта (съответно казва името) Тегли, и е точно тя!

Казвам си „Добре нали, случва се да изтегли каквото му трябва и т.н.“, но се оказва, че това не е достатъчно, за да обърне играта и се стига до следващия му ход, в който той прави същото – казва името на най-горната си карта и тегли същата. И така цели три пъти!(като естествено това е по време на мач и няма как да си ги е нагласил), след което обърна победата в негова полза.

Дали всичкото това е плод на фантазия, силата на волята или си е чиста доза шантаж на съдбата, оставям вие да си решите, но за мен може да не е душа/божество или каквото и да било, но определено има нещо, което движи нещата от някъде си и понякога отговаря на очакванията ти.

Facebooktwitteryoutubeinstagram
„Търси и ще намериш“ и „Вярвай и ще ти се даде“...

Преглед на статията

Оценка

Накратко: Моля подкрепете ни като дадете оценка, харесате и споделите това ревю! Ако се чувствате разговорливи можете да ни оставите и коментар. Уверяваме ви, четем всички коментари!

Потребителска оценка: Бъди първи!
0

За BigBoxNeverdie

Автор на нашите статии свързани с Yu-Gi-Oh! TCG i TCG игрите като цяло. Професионален Yu-Gi-Oh! TCG играч. Занимава се с играта вече девет години като главен организатор на събития и притежава дълбоки познания в областта на играта.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers