петък, юни 21, 2024
Заглавна страница » Енциклопедия » BigBoxGamers препоръчва » Седмичните 7 с BigBoxDicer – Игри под 30 минути
Седмичните 7 с BigBoxDicer – Игри под 30 минути

Седмичните 7 с BigBoxDicer – Игри под 30 минути

Днешният понеделник може да не е работен ден, но въпреки това с огромно удоволствие отново съм подготвил статия, с която се надявам приятно да разнообразя вашата почивка!

Когато нямаме възможност да играем на любимите си игри, защото отнемат твърде много време, е добре да знаем какви алтернативи имаме. Освен страхотните микро игри, които екипът на BBG препоръча преди време, има и такива, които не се събират в джоба ви, но също са изключително забавни.  Ако ви се случва да се чудите какво да правите в обедната си почивка, голямото междучасие или късно вечер, когато не можете да отделите нужните часове за още едно преиграване на Game of Thrones, то моля четете нататък!

Седмичните 7 – Игри, които отнемат под 30 минути

1. Tokaido
2-5 играча; ~90 лв.

Tokaido

Tokaido е една отлична и изключително красиво изработена тематична игра, която за жалост е слабо известна в нашата страна. Пренасяйки ви на „Източния морски път“ в Япония, играта ви превръща в пътешественик, който се стреми да открие най-вълнуващите гледки, сувенири и запознанства. Разбира се, имате и възможността да опитате екзотични ястия и традиционни японски бани. А ако в последните вече има къпещи се мъже дори получавате бонус точки! Но ако решите да не ядете и да не се къпете, няма проблем – никой няма да ви съди, освен може би останалите играчи… И мъжете в топлата минерална баня, които сте отминали без да спирате и да се обръщате.

„Ники, какви ги говориш?“

Всичко това може да звучи малко налудничаво, но всъщност е вкарано в играта по много интересен и ненатрапчив начин. Имате немалко свобода на действие, но това къде можете да се спрете по този японски път зависи силно и от останалите играчи. Интеракцията, макар и недиректна, е доста добре застъпена и вкарва много стратегия в иначе лесната за научаване Tokaido.

Може да закупите играта от:BoardGames.bg

 

2. Splendor
2-4 играча; ~55 лв.

Splendor

Въпреки, че бях много скептично настроен към Splendor, заради изключително семплия ѝ геймплей, тя бързо се превърна в една от любимите ми бързи игри. В нея има нещо елегантно и завладяващо, което те грабва още от първото изиграване. Играта се научава изключително лесно, но в нея има удивително много стратегия за нещо толкова малко и просто. Бих я препоръчал на всеки, независимо от възраст и предпочитания!

„Ники, тези кръгчета в ляво на картинката бонбонки ли са?“

Не – това са скъпоценни камъни, които служат за ресурс в играта. За жалост не са ядливи… Като цяло имате избор само измежду 3 действия – взимане на ресурс, купуване и запазване на карта. Въпреки това трябва да сте много внимателни какво точно правите, тъй като в тази бърза игра всеки ход е от изключителна важност за постигане на победата.

Може да закупите играта от:BoardGames.bgBigBag.bg

3. Crokinole
2-4 играча; ~120 лв.

Crokinole

Crokinole е една по-различна игра – в нея най-важна обикновено е практиката, тъй като за да победиш са нужни ловкост и сръчност. Точки се печелят чрез вкарване на пулове във вътрешните кръгове на дървеното игрално поле, подобно на спорта Кърлинг. Разбира се същевременно трябва да изкарвате от там пуловете на вашите опоненти, което често не завършва по начина, по който сте си го представяли преди да изстреляте вашия пул. Разликата между перфектния удар и трагичното самопрецакване може да се дължи на отклонение по-малко от милиметър… Но точно това прави играта изключително забавна – никога не знаеш какво точно ще се случи когато като някой играч стреля! Тъй като е доста интересно и само да гледаш играта в действие, в нея няма даунтайм – т.е. забавна е дори и когато ти самият не си на ход.

„Ники, ами ако съм много несръчен?“

Crokinole е изключително забавна и за не особено сръчни хора, като мен и много други, с които съм играл. Представете си, че играете Дартс или Въздушен хокей – в тях се забавлявате дори и когато се представяте ужасно зле, нали? Дори често е най-смешно и интересно, когато в Crokinole се е случил рикoшет, който наистина не си целял да направиш.

Може да закупите играта от:BoardGames.bg

4. The Resistance / Avalon
5-10 играча; ~40-80 лв.

The Resistance

Време е за нещо интересно за по-голям брой играчи – The Resistance и нейните продължения са продукти, за които мога да говоря наистина много… Но ще гледам да се въздържам. Въпреки, че не харесвах The Resistance, тя се превърна в любимата ми играта след излизането на продължението Hostile Intent. Почти година по-късно това все още е най-интересната игра, която някога съм играл. Продълженията Hidden Agenda и Hostile Intent добавят изключително много опции за сетъп и действие, както и стратегия, особено като се има предвид колко малка е играта. Avalon също е страхотна игра, която все още играя. Обаче The Resistance + Hidden Agenda включват и компонентите на Авалон, макар и с различен арт – така че не е нужно да притежавате абсолютно всички варианти на играта.

За жалост The Resistance притежава един голям недостатък – по-голямата част от геймплея бива прекарван в разговори (и понякога в караници) с останалите на масата, тъй като в играта има много блъфиране и дедукция. Това често ядосва и отблъсква хората, обаче не е никакъв проблем, ако харесвате такива игри и имате подходяща компания, с която да играете. За мен няма нищо по-забавно от това да „предам доверието“ на приятелите си в играта, когато накрая се окаже, че точно аз съм провалил техните мисии! *Мухахахахаха!*

Може да закупите играта от:BoardGames.bgBigBag.bg

5. Shadow Hunters
4-8 играча; ~80 лв.

Shadow Hunters

Shadow Hunters също е игра за повече хора. И тя, като The Resistance, включва блъф и дедукция, но на много по-ниско ниво. Играта е до някъде отборна, но за да спечелиш не винаги се налага да знаеш кой е твой съотборник (ако изобщо имаш такъв). В Shadow Hunters в повечето случаи се налага просто да избиете правилните противници, за да се коронясате като победител, но понякога трябва да съберете определени артефакти или просто да оцелеете. В играта има много голямо разнообразие от различни роли, което осигурява огромна преиграваемост и принуждава да адаптирате на личната си стратегия в зависимост от това какво ви се падне.

Спомням си, че играта изобщо не ми хареса, когато я играх първите няколко пъти поради липсата на добър баланс между ролите и отборите. Но след като спрях да я взимам толкова на сериозно осъзнах колко забавна и интересна е всъщност. Освен това е лесна за научаване и е подходяща за по-млади играчи, но същевременно е предизвикателство да бъде спечелена. В играта можете да намерите различни предмети като динамит, моторна резачка, хладни оръжия, бананови обелки и магически талисмани, които да ви предпазват. Като цяло комбинацията е странна, но както написах по-горе, Shadow Hunters не трябва да се взима на сериозно. Как да не ти хареса настолна игра, в която можеш да се пребиеш на обелка от банан и по този начин да загубиш моторната си резачка? *Подхлъз*

Може да закупите играта от:BoardGames.bg

6. Dominion
2-4 играча; ~63 лв.

Dominion

Dominion заслужено се радва на огромна популярност, заемайки 31-во място в BoardGameGeek. Това е една изключително интересна, бърза и лесна игра, в която всеки ваш малък избор може да се отрази драстично на крайния изход от играта. В Dominion има много стратегия и преиграваемост, тъй като има 5 различни варианта за игра с общо 500 карти, всеки от които може да се спечели по различни начини в зависимост от броя на играчите. Играта има един сериозен недостатък, особено при игра с четирима – големият даунтайм. Докато другите са на ход вие почти нямате какво да правите, което става малко досадно, когато играете с по-бавни играчи. Но ако сте в добра компания това няма голямо значение, а и играта си е страхотна.

Можете да прочетете повече в ревюто на Деян (BigBoxGamer) и в моята препоръка за любима игра, преведена на български.

Може да закупите играта от:Paladium GamesStore.bgBoardGames.bg

7. Tsuro
2-8 играча; ~55 лв.

Tsuro

Tsuro е една много елегантна и красива игра, която е подходяща за всякакви възрасти, тъй като е изключително елементарна. Леснотата ѝ не бива да ви отблъсква – играта е чудесна за разтоварване, особено когато сте сред повечко на брой приятели. Освен това Tsuro е чудесен избор за хора, които са съвсем нови в хобито или не са големи фенове на настолните игри и е трудно да ги накарате да играят нещо по-сложно. Според мен играта е задължителна за колекцията на всяко семейство с деца.

Може да закупите играта от:BoardGames.bg

И за финал – 3 предложения, които почти попаднаха в Седмичните 7:

  • 8. Jenga – отпадна, защото е достатъчно известна и предполагам, че вече сте я играли.
  • 9. Kingdoms – отпадна, защото може да продължи много по-дълго, особено с по-бавни играчи.
  • 10. Saboteur – отпадна, защото (също като Kingdoms) може да отнеме много време, особено ако се играе с повече хора.

Надявам се, че втората статия от моята рубрика, наречена Седмичните 7, ви хареса. До следващия понеделник!

Източник на снимките: Boardgamegeek.com

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Николай Апостолов 'BigBoxDicer'

Името ми е Николай. Винаги съм бил геймър по душа, но в последните години настолните игри почти изцяло заместиха електронните в моето ежедневие. Настолните игри не само ми помагат да разпускам с приятели в приятна атмосфера – те се превърнаха и в моя професия. Издал съм една игра, а в момента работя по още две нови. Нямам търпение да ги представя на страхотната българска публика! Но до тогава, а и след това, ще се опитвам да забавлявам и информирам запалените по настолните игри чрез статиите си тук.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers