четвъртък, юни 20, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Rumemba – мемо за мазохисти
Rumemba – мемо за мазохисти

Rumemba – мемо за мазохисти

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Последните няколко седмици, а както се очаква и леко за напред, играя често игри със засилен мемо елемент. Е, мисля, че Rumemba е „ди ълтимат мемо игра“. Ако я играете с пълните правила със сигурност не е за малки деца, но от друга страна, ако я играете с малко по-големи – да кажем 5-6-7 годишни ще предизвикате хлапаците си. А нека ви кажа, децата не са глупави и обичат предизвикателствата.

Да не си помислите, че играта е детска? Съвсем не, но лесните и твърде познати правила определено я превръщат в идеална игра за игра със семейството, родители или хора, които никога не са играли настолни игри, но обичат пъзелите и загадките.

В играта имате 4 цвята с по 13 плочки с числа (от 1 до 13) и още 8 черни плочки (жокери). Качеството на плочките е отлично, а самата игра пристига в приятна тенекиена кутийка.

20160622_232730

Всички орточогинайсет хиляди плочки се нареждат в средата на масата с лицето надолу и вече виждате накъде отиват нещата.  В основата си Rumemba е стандартна мемо игра, но качена на следващо ниво. Играчът трябва да обърне три, вместо две плочки.

Както сте се досетили от заглавието, тези три плочки трябва да образуват комбинация – или три поредни от един цвят, или три с еднакво число, но с различен цвят. Тук на помощ идват жокерите, които в началото ще ви се сторят много, но щом изчезнат… тежко ви и горко.

Само това щеше да е достатъчно да ви заболи подчерепието, но в Rumemba има още един елемент, за който трябва да внимавате. Когато обърнете успешно три плочки в комплект, вие си ги вземате и си ги поставяте пред вас. Ако в чужд ход, някой обърне плочка, която по някакъв начин допълва вашия комплект и този играч не успее да направи комбинация от трите плочки, вие вземате тази плочка, или плочки и я добавяте към вече съществуващия си комплект. Както виждате, вие не можете просто така, безразборно, да обръщате. Трябва да сте абсолютно сигурни, че ще направите комплект/комбинация, за да не се случи така че друг играч да намаже безплатна плочка.

Играта се играе, докато някой играч каже на глас, че няма повече възможни комбинации от плочките на масата. Този играч обаче трябва да е абсолютно убеден в това, защото ако греши, всички тези плочки му се броят за минус. Ако е прав обаче… добавя плочките към актива си… а те могат да бъдат доста!

След това всеки брои плочките си и който има най-много печели.

logo

Заключение

Rumemba е най-трудната мемо игра, която съм играл. Дизайнерът очевидно е искал да ни посгърчи малко мозъците и в това напълно успява. Всъщност, той успява и да постигне всичко друго, към което се цели. Знаех какво да очаквам от играта, когато я получих и получих това, което знаех, когато… я… очаквах? Така де! Ако се кефите на мемо игри и искате да разцъкате със семейството – пробвайте с малките си и се научете как се понася пердах. Това определено не е игра за лек лежерен терасен следобед или пък за филър с геймъри, или пък недай си Боже – за последна игра на вечерта. Това си е истински мозъкопържач.

Любимата ми игра със стандартни карти е Румб, но Румемба прегазва с мощен умствен булдозер лекият и почти автоматизиран геймплей на класическата комбинативна игра.

Rumemba е отлична за това, което е, и в нито един момент не нахалства с нашето гостоприемство. Със сигурност вие вече знаете дали това е нещо, което би ви привлякло, така че ако се мислите за големи умници или страдате от остър мозъчен мазохизъм – препоръчвам ви Rumemba с две жълти ръце с 4 пръста и един червен крак с 5! Оф, да му се невиди, Гошо вече има комплект от червени крака!

ПЛЮСОВЕ:

  • Отлични компоненти
  • Познат геймплей, вдигнат на следващо ниво
  • Идеално предизвикателство за семейството

МИНУСИ:

  • Пече мозъци на грил

Играта може да се открие в Etsy… да точно, така – сайтът за ръчно правени неща (защото и играта е такава).

Rumemba в Etsy

Също така можете да посетите и сайта на производителите!

Rumemba!

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers