петък, май 17, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Round-o-loot – Почти пиратска картова игра
Round-o-loot – Почти пиратска картова игра

Round-o-loot – Почти пиратска картова игра

Често ми се случва да съм изморен след работа, да съм с подпухнала глава или просто да не съм в настроение за тежки мозъчни натоварвания. В такива моменти, дами и господа, идват тяхно величество бързите игри. Какво по-хубаво от това да си прекараш весело с някаква неангажираща мозъчните клетки игра, докато си пиеш чая, бирата или сиропа против кашлица? В този ред на мисли, днес ще говорим за такава игра. Време е за нещо забавно и хаотично. Нещо, което едва ли някой в България е играл освен 9-10 избрани от съдбата геймъри. Звучи добре, нали? Епично? Е, прекалих малко – не е епично. За сметка на това обаче е забавно.  

Две думи за Round-o-loot

Round-o-loot (рунд с плячка) е втората игра на Doorway Games, на която правим ревю (първата е Tiny Robots, потърсете я, ако ви е любопитно). За темата на играта – играете ролята на пирати, които с всички сили се борят да се домогнат до плячката. Както казах и в уводната част, целта на тази игра е да е възможно най-безумно хаотична и произволна, което до голяма степен се връзва с пиратската тема. В същото време добавя смешни ситуации и добро настроение. Играта е картова и се играе на рундове, като всеки рунд се стремите да спечелите, надявайки се на късмет и мааааалко стратегия. Ако търсите стратегическа игра с карти, тук няма да я намерите, но за сметка на това кой иска и може да играе стратегически игри с карти, когато има 5-10 минути на разположение?

По време на всеки рунд се опитвате да направите добра комбинация, да спечелите директно точки или всичко заедно. Третото е рядко срещано, честно да си кажа. В много малко изигравания ще успявате да получите хем добра комбинация от карти, хем да спечелите много точки от нея, но се случва. Дори бих казал, че всичко се случва както трябва, стига да имате късмет. Почти всичко е късмет – картите, които ви идват, къде се намира шапката, с която идва краят на всеки рунд, картите на противниците ви. Комбинациите, които са включени като специални, са добре балансиращи се по време на игра, не я забавят и не ни се случи някой да спечели само с тях. Пък и да се е случило, не сме забелязали.  

pic2720038_md

Когато играете, всичко накрая се свежда до рундовете – който спечели три рунда, печели играта. От сега да ви кажа – печеленето няма кой знае какво значение, важното е да ви е забавно и интересно по време на самото изиграване. Все пак, ако играете десет игри, няма да е толкова важно кой коя е спечелил и как, отбелязвате и продължавате напред. Един проблем, който намерихме при края на рудовете беше, че нямаше достатъчно правила за определяне на победител. Случва се всичко да се реши в последния момент – след няколко етапа на определяне на победител, при равни резултати от картите, следва доста орязана процедура за определяне на победител. Гледате броя изиграни карти. Толкоз. Много се зачудихме, затова се наложи да питам Сами от Doorway Games как се определят победители при ситуации на равни резултати и се оказа, че за ревю копието са пропуснали да включат няколко от етапите за разрешаването. След проверка на броя на изиграните карти теглите карти един по един и ги сравнявате по сила. Ако тестето свърши и още не сте излъчили победител (шансът за това е много малък, но съществува), най-накрая играете на камък-ножица-хартия, докато някой не спечели. Там вече няма как да не излъчите победител. Ако загубите чак на този етап няма да ви е яд за загубения рунд толкова, колкото че за това време за сравняване  сте могли  да изиграете още един-два рунда.

Компоненти

Картите в Round-o-loot са сравнително семпли, без много шарении по тях, на ръба на минималистичното направление в дизайна. Гърба на картите е в два-три цвята, лицето в 5-6. Предметите, които са изобразени на картите са забавни, някои са логични, някои не. Например – банани и лимони. Връзка с пиратите – неизвестна. Дори и тук виждам произволност и до някаква степен хаос, но отново забавен хаос, невредим. Не мога да кажа нищо друго за компонентите, освен че са… интересни. Не изпъкват с нищо като цветове, но така или иначе не е това целта. Единствената цел е да са забавни и да не дразнят, с това се справят прекрасно.   

DSC07783

Геймплей

За разлика от минали игри, на които писах ревю, нямах никакви очаквания от Round-o-loot. Дори не знаех правилата преди да се съберем да играем. Не знам дали това за вас е добре или не, но в моя случай липсата на очаквания ми помогна да възприема играта такава, каквато е. А каква е тя? Непретенциозна и забавна. Няма сложни механики, няма хиляди символи по картите и десетки специални умения. Всичко е сведено до минимум. Постарали са се да запазят играта интригуваща и свежа въпреки ниското ниво на сложност… и им се е получило добре.  

Като казвам, че Round-o-loot е проста, не си мислете, че е като „Черен Петър“ или война. Има няколко карти със специални функции, като най-важни са дамаджаните и пиратската шапка. Дамаджаната се комбинира с други карти и образува с тях даващи специално умение комбинации, а всяка изиграна пред вас дамаджана променя лимита на карти в ръката ви. Пиратската шапка пък води до край на всеки рунд и може да се падне както в края на тестето, така и още на втората-третата карта. Знам, че това прави играта още по-динамична и хаотична, но за мен е странно играта да свърши на първи рунд. Същото важи и за комбинацията с дамаджана и три пистолета. Ще трябва май да пусна допълнителен режим на изиграване в BoardGameGeek.

DSC07768

Геймплей оценка – доволен съм. За петминутна игра, не очаквах нищо и бях приятно изненадан. Нека сега видим темата.

Тема

Темата в играта не е много силна и дълбока. Не че съм очаквал да е нещо сериозно в такава лека игра. Само не разбрах защо банани и лимони? Явно идеята е била това да е храната на пиратите. Ако е така, това би било доста иронично и смешно. А може би точно това е целта? Ирония с цел осмиване, с цел забавление, с цел приятно изиграване на играта? Напълно възможно! 

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Като любител на оригиналните и бързи настолни и картови игри, бих казал, че Round-o-loot е много добре измислена игра. Играе се бързо и не е ангажираща, нито стратегическа, което спокойно може да ѝ осигури дългосрочно пребиваване в колекцията ми с игри за събота и неделя. Още повече, ако играете често в семейна среда, с приятели не-геймъри или с приятели с малко свободно време, тази игра е задължителни и за вашата колекция. Независимо от ситуацията, винаги можете да извадите това тесте карти и да разведрите настроението за поне 5-10 минути, което бързо ще ви накара да си я носите в джоба на раницата си или дори на панталона си. Аз поне така планирам да направя.

В моята класация НАЙ играта се нарежда на следните първи места:

  1. Най-простичка игра
  2. Най-бърза игра
  3. Игра с най-голяма липса на стратегия
  4. Игра с най-нелогични компоненти (част от тях)
  5. Игра с най-неочаквано приятен геймплей

Ако случайно сте играли Round-o-loot (за което шансът е все още малък)  и присъства във вашата класация НАЙ, моля, напишете ни един-два реда в коментарите 🙂


Ако ви е харесала тази статия и като цяло нашия сайт, моля да ни подкрепите! А ние ще ви благодарим с подарък – игра!
Дарение за сайта

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Камен Цветанов

Казвам се Камен, програмист съм по професия и геймър по душа. През свободното си време се занимавам с най-различни занимания, преобладаващо играя футбол и свиря на китара, но напоследък настолните игри изместват всичко останало лека-полека. От една година те са ми най-силното хоби, като от известно време организирам хора за игри в Студентски град и си прекарваме весело заедно. Обичам да играя както с близки приятели и познати, така и с непознати, важното е да е весело и все пак… нека най-добрият победи!

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers