вторник, юли 16, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Riff Route – една от най-добрите детски игри, които съм срещал!
Riff Route – една от най-добрите детски игри, които съм срещал!

Riff Route – една от най-добрите детски игри, които съм срещал!

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Haba не са единствените, които правят сносни детски игри и миналата година го доказахме, като ви показахме Insekten Hotel – прекрасна детска игра от издателите LOGIS.

Тази година същите издатели са ни подготвили две нови заглавия, които може и още да не са на пазара, но съвсем скоро ще се появят, а най-вероятно и по дистрiбуторите на нашите партньори от Time2Play.

Riff Route е визуално удивително и умилително игра с минимално количество компоненти, но за сметка на това с максимално качество. Всъщност, всичко, което получавате в кутията е централна дъска, купчина плочки и два зара.

Всичко в кутията!

В играта, играчите управляват собствен пасаж от рибки, които се опитват да намерят безопасен подслон в местния риф, защото на това място бродят най-различни опасни и хищни акули.

Всеки има по 4 рибки в един цвят. Всички рибки се нареждат (независимо от броя играчи) в лявата част на дъската. В дясната част се слагат 3 акули (играчите избират кои акули ще влязат в игра – някои са по-големи, други по-малки, което позволява за управление на трудността на играта).

Гадовете…

Играчът, който успее да прекара дори една рибка от своя цвят до другия край печели. Или другият вариант е да бъде последният играч останал с жива неизядена рибка. Спокойно, илюстрациите са свежи и комични, съвсем подходящи за деца (изпробвал съм ги).

По време на хода си, играчът хвърля двата зара. Заровете показват или конкретен цвят на рибка или акула. За всеки символ, играчът мести съответната риба. Ако е акула, играчът си избира акула и има право да я мести напред или нагоре/надолу. Ако е рибка от цвета на играча, играчът също си избира една от своите рибки и може да я мести само напред или нагоре/надолу. Ако е рибка от друг цвят, играчът отново си избира конкретна рибка от този цвят, но този път задължен да я мести само напред.

И това е всичко. Правилата са елементарни и големият ми син, който е на 4, ги схваща чудесно, с изключение на това, че когато е негова рибка може да си избира дали нагоре и надолу може да я мести. Ние просто игнорираме това правило и местим всички рибки напред… с изключение на акулите. Е… той никога не играе за победата. Той просто иска да „изпапа“ всички рибки с акулите, което пак си е трудна работа.

Заключение

Riff Route е една от най-добрите детски игри, които съм срещал. И като казвам най-добрите, имам предвид, че това е детска игра, която най-после мога да играя заедно със сина ми и да ми е забавно. Играли сме играта дори и с геймъри. Приятен филър е и въпреки, че няма да ви остави с УАУ впечатления, мисля че е чудесен начин за безмозъчно завършване на гейм вечер. Това, което искам да кажа е, че не трябва да купувате играта за себе си, а за децата си. Но нищо не пречи, да понамажете покрай тях. Мисля че може да се играе както от 7-8 годишни, така и от 4-5 годишни – диапазон, в който трудно можеш да откриеш игра, която да играеш с детето си и не ти се иска да се застреляш от скука.

ПЛЮСОВЕ:

 • Чудесни компоненти и илюстрации
 • Прости, но ангажиращи детето правила
 • Начини за нагласяване на трудността
 • Става и за филър за геймъри, но…

МИНУСИ:

 • Има и по-добри филъри за геймъри
 • Все още я няма на пазара

Очаквайте скоро появяването й, но през това време можете да поразгледате сайта на производителите:

LOGIS

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

5 коментари

 1. Може ли да препоръчате игра, ако има такава, която може да се играе и от 2-3 годишни деца. Като най-важно е детето да може да се справи с нея, а не толкова да е забавна за бащата.

  • Здравейте! Това е много трудна зона. От типа игри, които ние разглеждаме, има подходящи за 4+, но това, което мога да ви препоръчам, а и ние правим – ако ви се занимава, ние използваме компонентите от нашите игри и измисляме правила. Гарантирам, че и детето се забавлява, а понякога и то измисля. От личен опит мога да кажа, че дете около 3 години обича доста игрите с хвърляне на зар и движение по карта. Ако нямате време да измисляте собствени правила, по книжарниците има доста такива игри.

 2. Здравейте, търся за детето ни /момиченце на 4 г./ игра, бихте ли ми препоръчали някоя. Би и харесала цветна игра, с хубави илюстрации /да не са налага да я убеждавам, че животното е таралеж, малко странен/, може да има кристали, фигурки на животни, може да има нещо смешно или вълшебно. Ако се сещате някоя игра, която се доближава до нейните интереси, моля, пишете ми.

  • Здравейте! https://nastolniigri.com/products/product-10
   Тази игра може и да е трудна, но може и да е точно за вашето момиче. Само вие знаете темпото, с което тя се развива. Тази със сигурност е добра за деца 6+, но може да стане и за по-малки. Моят голям син (4 години) играе вече доста игри (като повечето са от игрите за големи, но с наши си правила), но той е ветеран в игрите от две годишна възраст. 🙂 Ако сметнете, че тази не е за вас, вижте и другите детски игри в Pikko Games, може да си харесате. 🙂

   • Благодаря Ви, надявах се точно Вие да ми отговорите. Дъщеря ми ще се справи, а описанието на играта и се видя много забавно. Благодаря Ви още веднъж и всичко хубаво.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers