петък, юни 21, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Multicity – Твърде „…“ като за детска игра
Multicity – Твърде „…“ като за детска игра

Multicity – Твърде „…“ като за детска игра

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Завършвам днешния ден за ревюта както го и започнах – с детска игра от LOGIS, която тепърва ще се появява на пазара. Само че тук… настроението е малко по-различно. Не, играта не е лоша. Дори напротив – това е отлична игра, само че определено не мога да я сложа в чак толкова детската категория като Riff Route.

Компонентите отново са на великолепно ниво. В кутията получавате сума ти плочки, разграфени с цветни точки и 4 комплекта тематични двуизмерни фигурки, които се слагат върху поставки така че да стоят изправени. Илюстрациите са стилни, изчистени и изглеждащи сякаш са нарисувани от дете, но в добрия смисъл.

Комплектите са 4 – хора, дървета, коли и сгради. Тематично, играчите строят град, но откъм геймплей точка (и тук се чупи детското в най-голяма степен) Multicity e абстрактна тактическа игра за надхитряване и планиране.

Всеки играч получава двуизмерни фигурки в размер от две до седем. Размер означава, че на рисунката на фигурката има от две единици до седем. Освен това тези единици са на разстояние колкото точките върху всяка плочка. Целта на играчите е да се освободят от фигурките. За да сложат фигурка на централното табло, играчите трябва да могат да имат точки от цвета си в двата края на фигурката. Ето така:

Но това не е толкова лесно. Защото могат и да ви попречат. Ето така!

И това не е всичко. Защото върху самите плочки имат знаци, които ви забраняват преминавато. Ето такива!

Ходовете на играчите предоставят само два избора. Или слагате фигурка, или теглите плочка и я слагате плътно до друга плочка. Слагането на плочка обаче не толкова лесно за измисляне, защото (особено ако играете с повече играчи) трябва да пресметнете всички възможности, които предоставяте на другите играчи. Понеже докато ви е дошъл може да се окаже, че просто сте подарили безплатно слагане на фигурки от другите играчи.

Може и да се объркахте, но това е само защото само след няколко хода, вие осъзнавате, колкото дълбока и тактическа може да бъде тази иначе 5+ игра.

Заключение

Riff Route също се води 5+ игра, но дори и през акъла ми не преминава да пробвам Multicity с моя голям син. Според мен, дори и да схване цялостната идея, която на теория не е сложна, то изискването да си успешен стърже мозък.

С други думи – за деца над 8-9, да, играта може и да е добра, но ние открихме, че дори и за геймъри ветерани като нас, тактическото мислене може да е предизвикателно. Което от една страна е добре, но от друга – случайността от тегленето на плочки е огромна.

Не знам, приятели, много съм объркан с тази игра. Определено ми харесва, но не знам с кого да я играя. На децата ще е твърде сложна, на геймърите твърде случайна, на тийнейджърите – детският арт едва ли ще допадне…

Абе… Multicity определено влиза в категорията семейни игри и ако й се даде шанс, може да се синхронизира с вас. Лично аз нямам такова време за рендване.

ПЛЮСОВЕ:

  • Чудесни компоненти, като за детска игра
  • Оригинални „като от дете“ рисунки, като за детска игра
  • Елементарни правила, като за детска игра

МИНУСИ:

  • Твърде тактическа, като за детска игра
  • Твърде дълга, като за детска игра

Отново, играта все още не е особено откриваема, но скоро може и да се появи сред дистрибуторите на нашите партньори от Time2Play. През това време разгледайте сайта на производителите, пък може и да си харесате нещо друго, не е като да няма какво.

LOGIS

 

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers