неделя, юни 23, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » BigBoxGamers и Pikko Games заедно в една посока
BigBoxGamers и Pikko Games заедно в една посока

BigBoxGamers и Pikko Games заедно в една посока

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Приятели, както сте забелязали от заглавието, вече работим в пълно партньорство с Pikko Games. И като казвам пълно, имам предвид пълно, и това изключително ни вълнува и изпълва с ентусиазъм. Причините са всъщност доста прости, но преди да стигнем до тях искам да благодаря на Ozone.bg за краткия ни съвместен живот, който беше лек и безпроблемен. Колкото и да са готини пичовете от Ozone.bg за нас „безпроблемен“ съвместен живот не е достатъчно.

Първо, нека си изясним нещо. Нещата в никакъв случай не опират до пари. От както съществува сайта, освен от ревю копия (които в доста случаи не са и съвсем безплатни), сайтът никога не се е облагодетелствал с пари. Може би се опитахме да пробваме с доброжелателите ни от Ozone.bg някаква схема за печелене на нещо, което поне да покрие разходи, но в крайна сметка цялото упражнение беше излишно. Затова засега прекратяваме всякакви подобни опити.

Казвам ви тези излишни подробности, защото аз съм си откровен плямпач, и въпреки че често това завършва в конфликтни ситуации, предпочитам винаги да бъда искрен, защото преминавам през достатъчно мащабни интриги, тайни и излишни тарикатски схеми в професионалната ми сфера сред телевизионери.

Pikko Games a.k.a. Защо?

Най-голямата причина е, че за мен всичко започна от Pikko Games. Аз съм от това поколение „геймъри пенсионери“, които излязоха от пашкула си по време на култовите събирания в заведение „Меморис“, организирани от Pikko Games. Вярно е, че не съм от първите геймъри като цяло в България, но онези събирания правеха нещо, което до онзи момент се срещаше рядко – създаваха отворена общност. На тези събирания нямаше конкретен вид геймъри, нямаше конретен вид игри, нито конкретен вид симпатии. Там се играеха от най-леките до най-тежките игри и винаги хората бяха посрещани и изпращани с усмивка. И тук не говоря за някакви абстрактни клишета. Това, което искам да кажа е, че социалният елемент, който според мен трябва да е базата на всяко едно събиране за настолни игри беше фокусът, който някак лежерно и нецеленасочено се прокрадваше по време на пико събиранията.

Разбира се, това си имаше причини. Хората все още се събираха предимно по домовете си и нямаше напълно отворено място за настолни игри, където хората да се чувстват приети, независимо кои са или дали познават някого там.

Въпреки, че все още на много места геймърите се разделят на затворени групи, вече ситуацията е съвсем друга и тази носталгия към онези времена си точно това – топло усещане. Поне за мен. На онези събития аз се запознах с много готини хора, с които и до ден днешен сме близки приятели, да не говорим, че любовта към нашето хоби се запали именно благодарение на онази приятелска атмосфера.

Всичко това се дължеше на мистичната фигура, която всички бяха чували, но не всички познаваха – „Кънчо“. Дори това име се превърна в нарицателно и тогава Pikko Games беше по-познат като „При Кънчо“.

 

За съжаление, събиранията бяха за сравнително кратък период. Малко след това и магазинът потъна в леко забвение, тъй като всички останали магазини го надминаха както откъм цени, така и откъм разнообразие. Самият Кънчо нямаше време да се занимава, а и хората, които работеха там сякаш нямаха сили и воля да развият това малко бижу.

Много от нас дори са се чудили как магазинът още съществува. Този човек „Кънчо“ не плаща ли наем? Не плаща ли заплати? Осигуровки? Ами… плаща. Дори миналата седмица си говорих с него и той самият призна каква тъга му е магазинът и колко иска да може да се занимава, но няма време. Призна, че е работил почти на загуба и го е държал от чиста любов. Повечето хора биха се отказали изключително бързо, тъй като от бизнес гледна точка, това начинание е крайно безумно. Аз, като семеен човек, много добре разбирам отговорността да имаш съпруга и деца, и това, че семейството винаги е на първо място. Така че мога само да похваля както волята на Кънчо, така и подкрепата от неговото семейство. Абсолютно съм уверен, че съвсем не е било лесно решение да продължава да държи магазинчето си при всяка мисъл на „За какво го правя цялото това нещо“.

Емоционирах толкова, защото една от основните ми мотивации да работя с Pikko е именно такава – сантимент и респект към отношението на хора, които подхождат на първо място с любов.

И понеже досега говорих за сантимент и носталгия, време е да повдигнем духа и да събудим феникса, защото „онова време“ си е за „онова време“.

Въпреки, че Пико доскоро беше в криогенен сън, съм сигурен, че много от вас са забелязали пропукване и лъч на промяна. В магазина вече можете да видите редовно внасяни адекватни и най-вече хитови игри. Освен това, Pikko Games се превръща в най-подходящото място, където можете да изпробвате някоя игра, преди да си я купите. Всяка седмица там се отварят новите игри и се представят пред хората, както в кокетния магазин, така и скоро… на друго място. За това след малко.

Pikko Games е магазин, където се влиза без направление и без такса преглед, така че дори и да не си носите настолната книжка, ще има кой да ви прослуша, направи настолни изследвания и адекватно да ви каже точната диагноза, така че да знаете какви игри трябва да си вземете за вкъщи.

Всичко това се дължи на най-новото попълнение на екипа на Пико и вече нов мениджър – Христо Филипов. С Ицо се познаваме именно от онези срещи преди години и от тогава той е най-редовният геймър, с който играя почти всички игри. Освен това мисля, че се класифицираме за близки приятели, основно поради факта, че не спираме да се караме за глупости и въпреки това все още се търпим (основен белег на едно мъжко приятелство).

Ааааа! …Да, вече надушихте шуробаджанащината. Даже имаше период, в който Ицо пишеше и в сайта ни, а и още можете да видите неговите статии – BigBoxGeek.

И тъй като вече ви се навързаха нещата, ето и основната причина да сме толкова развълнувани от партньорството ни с Pikko Games.

С Pikko Games имаме прекрасна, приятелска и близка комуникация. Комуникация, която сме нямали с никой друг партньор досега. Това ни дава възможност да бъдем колкото се може по-полезни на вас, феновете на настолни игри, както и на хората, които тепърва има да навлизат в това масивно хоби.

До този момент ние никога не сме били в хомогенни отношения с магазин. Но вече когато някой търси игра, ще има къде да я намери. Или пък дори ако я няма там, ще знае кой да пита. Също така магазинът ще предлага достатъчно информация за играта, като използва и външни източници. Това изглеждат като обичайни неща, но досега, поне при нас, нещата не са се случвали така.

Друго голямо нещо, което ни предоставя като възможност това партньорство е организирането на редовни и смислени инициативи, които да са макар и съвсем модерно поднесени, да носят същия онзи топъл дух от онова време.

Първото нещо, с което ще започнем е ежеседмично събитие, което ще бъде поднесено в пълноправна кооперативност между Pikko Games и Big Box Gamers. На това събитие ще ви показваме най-новите игри, които съвсем свободно можете да играете с нас. Повече за първото ни такова събитие ще видите във фейсбук страницата ни, пускаме ви линк в края на статията.

И понеже бръщолевих твърде дълго е време и да дам думата на Ицо, който да разкаже повече за магазина. Разговорът ще е под формата на интервю, което за мен е доста странно, понеже трябва да го официализираме, въпреки че с него си говоря ежедневно повече, отколкото вероятно има нужда.

Вашият ви ваш Христо.

 

Прочете моите излияния за Pikko Games. Кажи ми за теб какво значи Pikko Games, и ако може по накратко от мен.

Много добре си спомням момента, в който Pikko Games отвори врати – това беше първият магазин в България, насочен изцяло към предлагането на настолни игри. Имаше голямо разнообразие от игри и редовно се внасяха нови. Това само по себе си беше голяма крачка напред за развитието на хобито у нас и аз бях много радостен от това. След това Pikko Games започна да организира и редовни събития в едно заведение наблизо. Преди да отида за първи път си мислех, че няма да е кой знае какво, но реших все пак да пробвам. Оттогава до края на провеждането на събитията мисля, че не пропуснах и едно такова! Атмосферата беше много приятелска и предразполагаща, дори когато идваш за първи път и не познаваш никой друг. Така че от тези събития са ми останали много топли спомени, много познанства и приятелства. Та това е Pikko Games за мен. Впоследствие „Mеморис“ затвори врати и събитията престанаха да се провеждат. Магазинът престана да зарежда редовно с нови игри, а и цените, на които ги предлагаше не бяха достатъчно конкурентни. Беше лесно да игнорираш Pikko Games.

Когато клиент влезе в магазин за настолни игри, той има нужда да бъде посрещнат от човек, на който да има доверие. Разкажи ми повече за твоя опит като геймър и човек, който разбира от това кой каква игра би харесал.

В хобито съм повече от 10 години, по-точно 11-12 години. През това време изиграх повече от 900 игри, натрупах около 100 игри в колекцията си, посетих изложението в Есен три пъти и най-важното – запознах се с много страхотни хора, с които сме прекарали стотици незабравими часове, играейки настолни игри. Често ми се случва след поредното играене да си кажа: „Хей, тази вечер беше толкова забавно! Ето защо играем настолни игри!“. Сменял съм различни хобита, но това си остана константа в живота ми.

Богатият ми опит като геймър и познанията ми за индустрията, игрите и хората, които ги играят определено ми дава предимство при общуването с клиентите на магазина. Хората обичат да споделят за това, което ги вълнува с някой, който разбира за какво им говориш. Когато влезе нов човек в магазина първо се опитвам да разбера какъв опит има досега с настолните игри, какво е играл и какво му харесва. След това му препоръчвам игра, която според мен ще му допадне. Играл съм над 90% от игрите, които предлагаме в магазина и това ми помага да мога да препоръчам всяка една от тях доста по-добре, отколкото ако само съм чел на гърба на кутията за какво става въпрос в нея. 

Вече си част от скромния екип на магазина. Какво е новото в Pikko Games?

Новото е в отношението на Pikko Games към себе си, в осъзнаването, че може да е много повече от това, което бе до скоро. Вследствие на това са и вече започналите промени, които ще продължат. Общата визия на магазина се подобри значително – ново, подходящо за играене осветление, нова и атрактивна витрина, изчистена и модерна визия, която прави магазина приятно място за посещение, пазаруване и играене. Край със странното работно време на магазина – той вече работи всеки ден, в широк диапазон от часове.

Стартира и нов онлайн магазин на Pikko Games – отново с модерна и изчистена визия, каквато се очаква от един съвременен магазин. Опциите за преордър и системата за лоялни клиенти са само част от новите неща в него. С времето ще продължаваме да го подобряваме, така че да става все по-удобен и информативен за клиентите ни. Стартира и мой Блог за настолни игри като част от него, в който ще споделям мои мисли и вълнения относно любимото ни хоби. Вече сме много по-активни и във фейсбук страницата ни.

Основната промяна обаче не е визуална, защото за всеки един магазин най-важното нещо е какво продава и на каква цена. В тази връзка, промените са съществени – вече се внасят редовно и внимателно подбрани игри, на дати, възможно най-близки до официалната им премиера за Европа. Считаме, че това е важно за всеки геймър и целим да го постигнем, винаги когато е възможно. Разбира се, освен с горещите новости, зареждаме и доказали се хитове, а винаги търсим и интересни заглавия, които по една или друга причина са останали незабелязани от българския пазар, без да го заслужават. Считам, че и цените ни вече са далеч по-конкурентни.

Друга новост при нас е възможността за тестване на игрите, и то на най-новите и интересни игри на пазара! Това е нещо, за което винаги съм мечтал, лично аз като геймър, и затова много се радвам, че с Pikko Games може да го осъществим! Наличието на отворени копия не е достатъчно, защото не може да се очаква от клиента сам да си разучава игрите. Затова ние представяме игрите, като подробно обясняваме правилата и оставяме играчите да играят, като при възникнали въпроси сме наблизо за разяснения. Това е най-приятният начин за запознаване с една нова игра и нещото, което най-много ме впечатли при посещенията ми на изложението в Есен – луксът да седнеш, да ти обяснят правилата на нова, гореща игра и да я тестваш, за да прецениш дали това е игра за теб или не. Правим тези демонстрации всеки петък вечер, от 19:00 часа, в магазина.

Разбира се, мястото ни е малко и побираме едва две маси. Затова от месец май възобновяваме и легендарните ни отворените срещи за игри на по-просторно място – Smuggler’s Diner! Избрахме това място заради уютната атмосфера, приветливия персонал, хубавата храна и най-вече – подходящите за игра маси и осветление. Така че от месец май, всяка сряда вечер сме там и ще се забавляваме с най-новите и интересни игри на пазара. С голяма радост мога да заявя, че правим това събитие в сътрудничество с вас, Big Box Gamers! Освен медийната подкрепа от ваша страна, на събитията като втори домакин ще е Камен Цветанов, който има богат опит и хъс при организирането и воденето на събития за настолни игри.

Във връзка с горното, разбира се, новост е и сътрудничеството ни с вашия сайт – Big Box Gamers! Това е най-значимата и доказала се медия за настолни игри у нас, така че нямам търпение да работим заедно, за да сме полезни на геймърската общност у нас чрез писането на интересни статии, организирането на събития и други инициативи. 

Какво според теб отличава магазина от всички други магазини в България, или с други думи – какъв е фокусът на новия Pikko Games?

Не съм убеден, че е коректно ние сами да правим сравнение с другите магазини. Накратко, нашият фокус е да вкарваме най-новите заглавия възможно най-скоро и да ги демонстрираме. Ние наблягаме на личното отношение и внимание към всеки клиент, създаването на приятелска общност от геймъри е наша цел и желание. Затова и събитията, които правим са важна част от дейността ни.

Какви са плановете на Pikko Games за напред?

Просто да се подобряваме. С всеки изминал ден да сме по-полезни и да предлагаме по-добра услуга на клиентите си. Искаме да достигнем до повече хора, защото смятаме, че има какво да предложим на геймърската общност у нас.

Новият и вече много по-приветлив сайт на нашите нови партньори можете да откриете, като кликнете на бутона отдолу!

Pikko Games

Началото на поредицата събития ще се състои в Smuggler’s Diner, където персоналът е съвсем на „Ти“ с настолните игри и ще ви посрещне с нетърпение, пък защо и да не се присламчи на вашата маса. Оставете го да бъде нахален. Ние обичаме нахалните. Защото самите ние сме такива! Ето и линк към самото събитие!

Open Gaming Night Vol. 1

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers