събота, май 25, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Res Publica: 2230AD – латинско име, футуристична тематика, пропиляно време
Res Publica: 2230AD – латинско име, футуристична тематика, пропиляно време

Res Publica: 2230AD – латинско име, футуристична тематика, пропиляно време

Sci-fi тематиките ми допадат, тъй като харесвам истории за измислени светове. По цял ден всеки ден се налага да бродим из реалния свят – така че малко разнообразие винаги може да бъде от полза!

Res Publica: 2230AD ни дава възможността да се пренесем в един такъв свят. Името ѝ може да бъде подвеждащо – все пак това е латинска фраза, означаваща нещо като публични афери, от която е произлязла думата „република“. Въпреки това, играта няма абсолютно нищо общо нито с римската империя или миналото като цяло, нито със създаването на държава.

Представям ви Res Publica: 2230AD – игра на междузвездно колонизиране.

„Междузвездно колонизиране? Звучи интересно!“

Както се казва – да, ама не. Високите очаквания довеждат единствено до големи разочарования. Въпреки популярността на автора на играта, Reiner Knizia, не очаквах много преди да я изпробвам. Въпреки това не останах с особено добри впечатления. *намръщ*

Основни характеристики

Res Publica: 2230AD е игра за 3 до 5 ентусиаста, в която използвате влиянието си върху отделни раси и познанията си относно напредничави технологии, за да създадете просперираща колония. В играта няма много възможности за изграждане на стратегия, а вместо това се налага да разчитате на късмет при тегленето на карти и склонността на останалите играчи да търгуват с вас. Научаването на правилата отнема 10-15 минути, а самата игра – около 60.

Компоненти и илюстрации

Качеството на компонентите и арта е на изключително високо ниво. Различните раси в играта изглеждат наистина правдоподобно и допринасят за истинското потапяне в този измислен свят, впечатлявайки с външния си вид.

Тематика и история

В Res Publica: 2230AD влизате в ролята на космически колонизатори, опитвайки се да създадете най-проспериращата планета. За тази цел използвате технологии и раси, които всъщност да изградят важните за един нов свят съоръжения. Ако обаче сте се насочили към Марс, внимавайте да не забравите Мат Деймън на планетата!

Тематиката е сравнително добре застъпена, макар и играта да е изключително постна. Расите, които ви помагат да спечелите, са достъпни за всички, карайки ви всъщност да се концентрирате върху 1-2 от тях.

Правила и геймплей

Удивително е как една изключително семпла и лека игра като Res Publica: 2230AD може да има толкова объркваща и дълга книжка с правила. Първоначалното им усвояване не е особено лесно, въпреки че играта може да бъде играна и от 7-годишни. Е, поне книжката е красива и удобна, и не е под формата на чаршаф като в много други игри.

Конфронтация между играчите няма, и единствената интеракция всъщност е търгуването, което ще трябва да правите на почти всеки ход, за да сполучите. Другата основна механика е тегленето на карти, където разчитате на 99% късмет и 1% стратегия. Това прави играта еднообразна и не особено интригуваща, а нивото на преиграваемост клони към нулата. Успявах да изпитам някакво вълнение единствено когато имах късмета да изтегля карти, които ми вършеха донякъде добра работа.

Заключение

Res Publica: 2230AD продължава твърде дълго за геймплея, който осигурява. След първите 30 минути вече ми се искаше да оставя играта, което ми се случва изключително рядко. Ако Res Publica: 2230AD беше по-кратка сигурно щеше да бъде много по-интригуваща. Според мен е можело да бъдат добавени поне още един-два механизми, които да направят играта по-разнообразна, без да увеличават трудността ѝ. Всичкият този красив арт е погубен в сухия и безинтересен геймплей.

И все пак, играта би могла да се хареса на ентусиасти, запалени по sci-fi, които търсят нещо лесно и просто за запълване на времето. Разчита се на много късмет и преговори между играчите, което прави играта неподходяща за хора, предпочитащи сложни стратегически игри.

Плюсове:

  • Красив външен вид
  • Интересна тематика
  • Подходяща за деца

Минуси:

  • Почти несъществуваща интеракция
  • Ниска преиграваемост
  • Малко на брой възможни действия
  • Твърде голяма продължителност

Можете да поръчате играта директно от страницата на издателя – Mage Company.

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Николай Апостолов 'BigBoxDicer'

Името ми е Николай. Винаги съм бил геймър по душа, но в последните години настолните игри почти изцяло заместиха електронните в моето ежедневие. Настолните игри не само ми помагат да разпускам с приятели в приятна атмосфера – те се превърнаха и в моя професия. Издал съм една игра, а в момента работя по още две нови. Нямам търпение да ги представя на страхотната българска публика! Но до тогава, а и след това, ще се опитвам да забавлявам и информирам запалените по настолните игри чрез статиите си тук.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers