понеделник, май 20, 2024
Игри-пъзели

Игри-пъзели

Latest posts by Недислав Стойчев (see all)

Много често, причината, поради която ни се играят настолни игри е да си поизмъчим мозъчетата и да поразмачкаме малко гънките. Не винаги играем, за да се разпуснем. Понякога, видиш ли, ни се мисли. И то толкова ни се мисли, че искаме да решим някоя друга задача. Дори и аз едно време в училище обичах да решавам математически задачи. …много назад в едното време. Ето това си представяме, когато кажем игри-пъзели. Игри, които трябва да решим – така да подредим и нагласим нещата, че те да щракнат и да ни се получи най-оптималното, в много случаи и единствено решение, което да ни доближи до целта. Днес, само аз и Неди ще ви препоръчаме игри, защото се оказа, че това е сложна категория за голяма част от екипа. Нищо, за сметка на това, ние пък сме си поиграли повечко пъзел-игри, така че няма да останете без препоръка!


Деян Георгиев ‘BigBoxGamer’ препоръчва:

Witness

Все още нямаме ревю на този голям хит от 2014-та, затова ще се опитам с две-три изречение да ви обясня за какво става въпрос играта. Играчите са група приятели, бивши агенти от тайните служби и работят като консултанти на най-различни криминални (не винаги случаи). В началото се чете даден случай, след което всеки си чете от негова книжка следа, която само той знае и я предава на принципа на развален телефон на съседа, който прави същото после с неговата плюс новата следа. След като всички научат всички след се задават въпроси, на които все трябва да отговори правилно. Това е точното определение на пъзел игра. Всеки се опитва да разреши случая поотделно с вероятно непълната (а може би и неточната) информация, която е получил. Случаите винаги са интересни, а въпросите, в повечето случаи, не са това, което може да очаквате, спрямо информацията. С други думи, има си мислене и решаване на задачи. За мен, Witness е най-добрата пъзел-игра, която някога съм играл!

Може да закупите играта от:BoardGames.bg

Galaxy Trucker

 Още една игра, за която нямаме ревю на нашия сайт, но почти няма геймър, който да не е чувал. Това е космическият вариант на „От скрапа“ по Дискавъри. Тук, играчите разполагат с ограничено количество време да съберат части за космическия си кораб от огромен куп с разхвърляни такива в средата на масата. След това трябва да има намерят подходящо място на таблото си, за да направят някакво подобие на кораб. След това използват този кораб, за да обикалят планети, да събират ресурси и да ги продават… и междувременно да се помлатят с някое друго извънземно… или пък да си го приберат на кораба.  Играта е хаотична и забавна, тъй като каквото и да направите, вероятно корабът ви ще бъде разбит на части от метеорити или врагове, но пък ако успеете така да си го наредите, че да имате подходящи щитове и оръжия, здраво заредени и снабдени с необходимото от съседни части, тогава може и да преживеете един-два рунда… когато започнат да ви удрят изневиделица отдолу! Във всеки случай, основната и най-вълнуваща част от играта е подреждането на кораба. Това е истински пъзел елемент, тъй като трябва най-оптимално да си подредите всичко така, че да ви върши работа и най-вече да е логично. Защото ако се окаже, че нещо не сте сложили както трябва, ще трябва да го махнете и съответно всичко свързано с него. Пъзел. Или както казва моят голям син – Пъвел!

Може да закупите играта от:BoardGames.bgBigBag.bgPaladium Games


Недислав Стойчев ‘BigBoxTyr’ препоръчва:

Убонго

Преди две седмици в препоръката ми за „Образователни игри“ ви похвалих играта Убонго заради нейните образователни качества. Освен това, играта е и добър представител на днешната категория препоръки.

Убонго е излязла преди 12 години, като за толкова години има огромно количество варианти и различни издания. В основата на играта е залегнала идеята, играчите да подреждат различни задачи използващо тетроминота – или иначе казано фигурите от Тетрис. Всеки рунд от играта, играчите получават 4-5-6 фигурки (в зависимост от варианта) и трябва да ги подредят по правилен начин върху своето табло. Освен това, за да направите това, имате около минута-минута и малко, за да подредите фигурите на таблото. Ако се впишете във времето, можете да си вземете кристали, които носят „точки“ на края на играта.

Играта е буквално пъзел. Други интересни варианти, които можем да намерим със заглавието Убонго са Убонго 3D, Убонго XL, Убонго Мини. Отделен въпрос е, че общността е направила допълнително варианти, задачи и куп още други неща. За завършек, класическата версия на Убонго можем да намерим и  в България. Ако обичате пъзели, това е играта. 🙂

Може да закупите играта от:BoardGames.bgBigBag.bgTime2Play

Това бяха нашите предложения за игри-пъзели, ако вие искате да ни помогнете, можете също да напишете вашите предложения в коментарите. Също така, не забравяйте да гласувате в анкетата вдясно на екрана – какво да ви препоръчаме другата седмица! Ако ви е харесала тази статия и като цяло нашия сайт, моля да ни подкрепите! А ние ще ви благодарим с подарък – игра! Дарение за сайта

Източник на снимките: Boardgamegeek.com

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Недислав Стойчев

Казвам се Недислав и съм от Казанлък. Запалих се по настолните игри преди около 5 години, когато излязоха настолните игри по WoW, но от тогава до сега открих че обичам да бродя из тъмници, да убивам дракони, да хвърлям зарове, било то сам, с приятелката ми или с компанията от храбри приключенци. Обичам да играя както с приятели, така и с нови хора, просто защото е винаги забавно да доведеш нови жертви в тъмниците!

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers