понеделник, май 20, 2024
Заглавна страница » Видео игри и приложения » The Witcher Adventure Game – дигитална версия
The Witcher Adventure Game – дигитална версия

The Witcher Adventure Game – дигитална версия

 През 1986 Андрей Сапковски написва „Wiedźmin“ („Вещерът“) и с това слага началото на един свят, който скоро ще си спечели много почитатели.  През 2007 година CD Projekt взимат този свят и създават първата компютърна игра от поредицата The Witcher. През 2014 CD Projekt заедно с Fantasy Flight публикуваха нещо, за което вероятно много хора чакаха – настолна игра The Witcher.

В нея вие поемате ролята на един от обичаните си герои и започвате своето приключение, в което побеждавате чудовища и изпълнявате куестове. Играта за 2 до 4 играчи е и дело на дизайнера Игнаси Цревицек (Чевичек?!).

ЗАБЕЛЕЖКА: Това е ревю на дигиталната версия на Witcher The Adventure Game и се отнася само за нея. Поради тази причина няма да има и никакъв коментар върху качеството на компонентите.

Мечове, Магии, Другари и Злато

В тази игра, за разлика от компютърната, вие ще имате възможността да си изберете един от четиримата герои, които са Гералт, Трис Мериголд Магьосница, Данделион Барда и Ярпен Зигрин Джуджето войн.

Всеки от тези герои има специално умение и е по-добър от другите в нещо. Куестовете, които ще могат да изпълняват героите са съобразени с тези им умения. Например Гералт е най-добрия войн, докато Данделион е най-добрия в събирането на пари, а Ярпен е приличен боец и може да събира пари по-лесно от Гералт и Трис, но е най-добър в събирането на следи благодарение на групата си от джуджета.

Куестове и Доказателства

След като всички си изберат герои, играчите трябва да решат колко Главни Куеста ще трябва да изпълнят преди да свърши играта. Когато това е свършено всеки ще трябва да си избере първите си Главни и Странични куестове. Обикновено Страничните и Главните куестове ще се тематично свързани, но в играта няма да видите никакво развитие на техните истории, докато се приближавате към крайната си цел.

За да изпълните  куест, то ще е нужно да съберете определен брой Доказателства и да достигнете определен град. Изпълняването на куестове ви дава точки и който има най-много точки след като всички Главни куестове са изпълнени е победител.

За да събирате Доказателства ще трябва да обикаляте градовете по картата, които ще ви дават една от трите вида Следи – червена, синя и лилава.

Когато съберете нужния брой Следи, то те ще се превръщат в Доказателства. Всеки герой събира определен цвят Доказателства с различна скорост. Например Гералт превръща червени Следи най-бързо в Доказателства, докато това би му отнело много време, ако събира сини Следи.

Други начини да събирате Следи е като разрешавате различни карти като Разследващи и Добър Късмет.

Всеки Главен куест си има последствие, което влиза в сила веднага след като куеста бъде изпълнен.

Ако играта се играе за повече от един Главен куест(максимално могат да са 3(5), което прави играта около 2 часа дълга), то на всеки играч, който изпълни куеста си му се дават две нови Куест карти, от които да избере следващите си Куестове.

Развитие, Битки, Чудовища и Лоши Съдби

Светът на Вещерът е опасен и надявам се не сте си мислили, че просто ще се разходите, ще разгледате забележителностите и ще спечелите играта. Нее, това няма да стане.

На краят на всеки свой ход, играчът ще разрешава препятствия, които са в същата местност като него. Препятствията могат да бъдат два вида – Чудовища или Лоши Съдби. И двете могат да се намират в една и съща местност, но ако е така, то играча си избира едно от тях.

Чудовищата могат да бъдат три вида – бронзови, сребърни и златни, като бронзовите са най-слабите и играчите ще си изпатят най-малко, ако загубят битка срещу тях, а златните са най-силните и носят най-големи последствия, ако се окажете по-слаби от тях.

Когато се изправите срещу Чудовище, започва битка. Всяко чудовище има атака и защита, която вие трябва да надвишите, ако искате да го победите или ако искате да се защитите от него. Ако искате да го победите, трябва да хвърлите толкова или повече мечове, отколкото защита има то, а ако искате да се защитите – да хвърлите повече или толкова щитове, колкото атака има то. Имайте предвид, че когато започнат да се появяват сребърни и златни чудовища сред тях ще има такива, срещу които ще трябва да се защитите и да победите, ако искате да не пострадате.

Негативните ефекти, когато загубите включват получаване на рани, които блокират някой от действията ви, загуба на злато, точки или поставяне на токъни Лоша Съдба върху действията ви.

От голяма полза ще ви бъдат картите Развитие, които ще взимате, когато използвате действието Развитие. Някои от тях ще трябва да бъдат заредени предварително, като това може да стане, ако приготвяте отвари(когато играете Гералт), когато се Подготвяте(ако сте Трис) и с помощта на джуджетата си(ако сте Ярпен).

Повечето карти от този вид ще ви позволяват да манипулирате резултата от хвърлените зарове, което ще ви бъде от голяма полза, така че не ги пренебрегвайте.

От друга страна Лошите Съдби са много по-просто действащи. Когато Препятствието с което се сблъскате на края на хода си е Лоша Съдба, то вие си теглите една карта Лоша Съдба и изпълнявате това, което пише на нея, след което я махате, освен ако не пише друго на нея.

Някои ефекти в играта ще ви карат да слагате токъни Лоша Съдба на някои от действията си и ако направите действие върху което има такъв токън, то ще трябва да си изтеглите отново карта.

Дигитална версия

Както казах, това е ревю на дигиталната версия на настолната игра Witcher The Adventure Game и за това сега ще ви кажа за някои неща, които ги има само в тази версия.

Първото е изкуствения интелект на играта. Хубаво е, че го има, но е много слаб играч и след няколко игри срещу него ще имате чувството, че играете сами.

Второто нещо са битките. Когато се биете срещу чудовища вие виждате само тяхната карта и когато кликнете с мишката, хвърляте зарове, след което според техния резултат разрешавате изхода от битката. Това би било достатъчно, ако говорехме за недигиталната версия на играта, но в този случай изглежда малко като пропиляване на ресурси. Можеше да се използват възможностите, които дигиталната версия дава и да се направи играта малко по-интересна и малко по-раздвижена(вижте например Армело). От друга страна оставяйки играта в този вид определено допринася за чувството, че играете истинска настолна игра, което е ок.

Единственият истински принос на дигиталното копие е музиката, която е тематична и добре композирана.

Заключение

Аз съм голям фен на Вещера и бях развълнуван, когато чух, че ще излиза настолна игра в същата Вселена. Може би това е и една от причините да съм разочарован от играта, след като я пробвах. Witcher The Adventure Game е средно ниво настолна игра за тези хора, които вече търсят нещо повече от парти или филър игри. Но не това е проблемът. Проблемът е, че играта е просто един променен графично и тематично Талисман с някои малки промени тук и там. Вие просто обикаляте по картата, биете чудовища, изпълнявате куестове и не влизате в почти никакви взаимоотношения с другите играчи, защото няма нужда да го правите. За вас те са просто някакви странници, които срещате от време на време в градовете. Което е странно, имайки предвид историята всички тези герои – те много добре се познават и са приятели.

За тематична игра, тематиката в тази е слаба. Вярно, героите са от света на Вещера, както и имената на градовете и чудовищата, но Вещера е мрачен, красив свят, изпълнен магия, чудовища и интриги – все неща, които са много слабо засегнати в настолната игра. Можеше да я кръстят Рицарят и с няколко визуални корекции тук-там играчите щяха да получават същото усещане, когато я играят.

Не я препоръчвам на никого от феновете на Вещера, но ако все пак искате да я пробвате, по-долу ще откриете линкове към места, където може да я откриете.

Линкове:
Официален сайт
Steam
GoG
Google Play
iTunes Store

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Георги Димитров 'BigBoxSharki'

Здравейте, аз съм Георги или BigBoxSharki, ако предпочитате. От пет шест години съм фен на Magic: The gathering, а от 2-3 се увличам и по други настолни приключения. Вниманието ми го грабва всичко фентъзи (друг въпрос е дали го задържа).

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers