неделя, юли 14, 2024
Заглавна страница » Енциклопедия » BigBoxGamers препоръчва » Игри с контрол на територията
Игри с контрол на територията

Игри с контрол на територията

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Тази седмица вие избрахте да ви препоръчаме игри, в които основната механика е контролиране на територия.  Или поне е важна част от играта. Това са напрегнати игри, в които играчите се опитват да владеят с мнозинство дадена територия и да я задържат максимално дълго, за да получат облага от нея – дали точки, дали ресурси, дали нещо друго. В днешната статия ще откриете някои класически семейни игри, които може и да не сте предполагали, че се класифицират по този начин, както и други игри, които пък запълват масата със своята епичност и сложни правила. Контролирането на територии е една от най-разпространените механики и никога няма да излезе от мода. Ако си падате по такива неща, със сигурност бихте могли да използвате нашите съвети и да пробвате тези игри!


Деян Георгиев препоръчва:

Archipelago

Знам, че и друг път съм препоръчвал тази игра, но който знае дизайнерa на играта – Крис Бойлингер е запознат, че той обича да прави или елементарни на правила игри или мега тежки и сложни игри, пълни с десетки механики. Е, Аrchipelago е от втория тип и една от основните механики в играта е контролиране на територии. В тази игра, хората поставят работниците си върху полета от архипелага и контролират различни ресурси, сгради като църква, пристанище или пазар. Най-интересното е когато някой държи града в тази територия. В този случай той автоматично контролира и останалите сгради (освен ако някой изрично не е стъпил върху тях) . Освен това той раздава правата върху ресурсите – нищо не става без негово позволение… освен ако не се разберат нещичко.  Така че контролирането на територии в Archipelago играе ключова роля в това да прави играта изключително забавна и лично за мен номер 1 настолна игра за всички времена!

10437429_813354465344487_8525322862937607507_n

Може да закупите играта от:
BoardGames.BG


Димитър Симидчиев препоръчва:

pic1534815_md

Runewars

Когато говорим за контрол на територии, трудно може да контролирате една територия по-добре отколкото с дракони, тъмни рицари, лордове на хаоса и ездачи на пегаси. След като се съгласихме с това твърдение, естествената препоръка за такъв тип игри би била Runewars на Fantasy Flight Games.

Руническите войни е игра, която попада в различни категории, като една от тях е контролът на зони. Причината да трябва да си пазите териториите и да освобождавате опонентите си от бремето да се грижат за собствени такива е, че всяка нова територия ви носи ресурси, които използвате, за да наемете армията, но дори по-важно – някои от тези територии съдържат драконови руни (за които, както заглавието подсказва, се води война), които са ви нужни за победата. Тъй като тези руни могат да бъдат само по една в територия, винаги ви трябват повече територии, за да можете да съберете по-лесно тези руни (а и да създадете буферни зони около важните ви територии.

Освен, че това е една от по-тематичните игри за контрол на територия, тя е и една от по-красивите с чудесни малки фигуки за армиите на различните раси (които са и доволно различни, между другото), по-епичните (за което може да прочетете ТУК) и по-разнообразните с различните си раси, карти, сезони, герои и други елементи.

Може да закупите играта от:
BoardGames.BGBigBag.bg


Георги Димитров препоръчва:

Discworld: Ankh-Morpork

Добре дошли в Анкх-Морпорк, най-великия и проспериращ град на Диска! В този вариант на света на Пратчет, всеки от играчите ще трябва да постигне своята тайна цел, като за това той ще трябва да строи къщи, да гори къщи, да убива слугите на противниците си и да създава конфликти в различните квартали на града. Всички тези действия ще се извършват с помощта на карти и изпълняване на действията описани върху тях.

Много от тайните цели на различните герои са свързани с това да владеете различни територии от града по определен начин. Било то като имате определен брой къщи в определени квартали, било да владеете със слугите си цели квартали или дори като предизвикате нужното количество размирици в града.
Но дори и когато целите не са свързани директно с владеене на части от града, а с друго -например събиране на определена сума пари пари, то неизбежно ще трябва да притежавате част от града за да го постигнете.

pic1801955

Задължително пробвайте Ankh Morpork, ако сте фенове на Диска, механиките и силната тематичност на играта създават чудесна атмосфера.

Може да закупите играта от:
Paladium GamesBoardGames.BGBigBag.bg


Иво Биков препоръчва:

Cyclades

Ако си падате по гръцката митология и древна история и филми като „Троя” и „Сблъсъкът на титаните” са ви оставили без дъх в киносалоните, то аз имам едно чудесно предложение за вас.

В играта “Cyclades” вие поемате управлението на една от островните градове-държави (полиси) в Древна Елада. Контролирайки територията на собствения си остров, който в началото ви е и единствения източник на ресурси, ще поведете народа си към просперитет и надмощие над останалите островни полиси. Това е една вълнуваща стратегия, в която са съчетани и елементи от изграждане на цивилизация игра, военно дело, корабоплаване, търг с наддаване и др. Но контролирането на територии си остава една от най-важните части. 

 С чисто сърце мога да я препоръчам като една от най-добрите игри с контролиране на територии.

Може да закупите играта от:
BoardGames.BGBigBag.bg


Недислав Стойчев препоръчва:

Armadöra

Не съм играл много игри с контрол на територията, но една малка игра от тях ми направи силно впечатление и искам да ви я препоръчам – Armadöra.

В Armadöra всеки играч ще поеме ролята на генерал, които чрез своите войски ще се бори за контрола на мините на джуджетата в страната Armadöra. Играта се играе в поредица от ходове, като играчите ще поставят армии или огради на полето. Така те ще дефинират различни зони, в които накрая на играта, този който има повече сила в дадената територията, печели на своя страна мините и тяхното злато. За повече информация и представяне на играта, можете да изгледате видеото по-долу.


Играта ми харесва с това, че е бърза, с много лесни правила и води до пристрастяване. 😀 Веднага след края на една игра, ще поискате още. Гарантирам.

Може да закупите играта от:
BigBag.bg


Камен Цветанов препоръчва:

Carcassonne

Играта която аз избрах да отбележа в тази категория е една от моите любими леко прашасали игри в гардероба, а именно Carcassonne. Избрах Carcassonnе не защото е една класическа игра, в която участват такива елементи, не защото има много допълнения и те правят играта може да се каже необятна като преиграваемост, а защото е едно олицетворение на идеята за настолна игра с контрол на територията. Може би даже не е прекалено да се каже, че Carcassonne e една от много простите като правила настолни игри с такива елементи.

Както знаете или може би не знаете, в играта този контрол е толкова застъпен, че реално няма нищо друго освен борба за контрол и надмощие на териториите, съпътствано разбира се със съюзи и предателства, номерца и неочаквани обрати. Дали ще се борите за пътища, мостове, манастири, замъци или поляни, няма да ви се иска друг да контролира тези територии, при това с добро основание (точките са важни по време на игра, колкото и да сме добронамерени). През цялата игра се борите за този контрол, но дори когато вземете контрол над едно нещо, веднага скачате на другото, за да не останете назад. Типична игра с контрол на територията.


Може да закупите играта от:
Paladium GamesBoardGames.BGBigBag.bg

Не забравяйте да гласувате в анкетата вдясно на екрана – Какво да ви препоръчаме следващия Четвъртък?

Ако ви е харесала статията и като цяло нашия сайт, моля да ни подкрепите! А ние ще ви благодарим с подарък – игра!
Дарение за сайта

Източник на повечето снимки: Boardgamegeek.com

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers