неделя, юни 23, 2024
Заглавна страница » Безплатни игри » Игра за принтиране: Camden
Игра за принтиране: Camden

Игра за принтиране: Camden

Добре дошли на пазара в Камден, тук вие ще откриете всичко, което може да дойде на туристическият ви ум – от почти легални DVD дискове, през тениски, които са на ръба на авторското право до храни със съмнителен произход. Оставете се в ръцете на опитните търговци, дайте им парите си, не обръщайте внимание на полицаите, те също са дошли на пазар.

Камден е игра с поставяне на плочки за 2 до 4-ма играчи. Играта е на дизайнера James Ernest и публикувана от Gamesmith, LLC през 2012 година. В играта вие влизате в ролята на предприемчиви търговци, които имат само две неща в ума си – да спечелят повече пари и да прецакат конкуренцията.

Компоненти

  • 36 плочки
  • 4 полета за играчите в различни цветове
  • Цветни кубчета, пионки, маркери, мъниста(или каквото имате) в четири различни цвята
  • Монети със стойност 1, 5 и 20 паунда
  • Правила

 

Как протича играта

В началото, на всеки играч се раздава по едно игрално поле с различен цвят, заедно със съответния цвят маркери, които ще са неговите служители. Всеки също получава и монети на стойност 10 паунда. Изтегля се една плочка и тя се поставя в средата на масата, това е стартовата плочка на пазара в Камден.

Най-важното, което пише на полето на всеки играч е буквата(А, В, С и D), картинките нямат значение. Също така на тях ще откриете и какво означава всеки специален символ(за тях след малко), както и кратка инструкция какво може да правите по време на хода си.

В началото на хода си всеки играч получава приходи от магазините си(това не важи за първият ход, тъй като тогава никой все още няма такива), след това си тегли плочка от купчината и поглежда буквата на нея, ако тя съвпада с тази на игралното му поле, то се случва събитието означено на нея. Събитията биват:

  • Полицай – местните власти са заподозрели, че не всичко, което продавате е напълно легално и са привикали служителите ви за разпит. Махнете всичките си служители(цветни маркери) от полето, на което се намира полицаят.
  • Пожар – един от вашите служители е причинил пожар в магазина ви и е унищожил всичките ви съседи. Махнете всички плочки, както и служители, в съседство до пожара.
  • Ваканция – туристите са дошли по-рано. Получавате приходите от магазините си веднага.

След като проверите дали се случва нещо, поставяте изтеглената плочка където пожелаете. След като го направите, си избирате един от магазините на нея и поставяте свои маркери на всички стъпки в този магазин. Ако поставяйки плочката си, продължите магазина на някого от съперниците ви, то той автоматично попълва всички нови стъпки, които са станали част от собствеността му.

Всеки магазин ви носи по един паунд за всеки вход, който има.

Последното действие, което може да направите е да си купите незает магазин. Стойността му е равна на това колко пари би ви носил. Ако нямате нужните средства, може да вземете заем от банката.

След вас е на ред играчът, който ви е отляво.

Така играта продължава, докато някой не събере 50 паунда.

Заключение

Това, което ме привлече към Camden не е нито тематиката, нито това, че се развива в Лондон, тъй като тези неща са леко абстрактни и не много силно изразени в играта. Това, което ме грабна всъщност беше основната механика – поставяне на плочки(Carcassonne <3) и художника, който е работил по нея John Kovalic(да, харесвам Munchkin и какво?). Но всъщност Camden се оказа много приятна, бърза и безмилостна игра за запълване на времето или край на игралната сесия, в която вие ще се стремите да затриете конкуренцията и да се докажете като най-печелившия и безчестен търговец на пазара в Камден.

Линкове:

[sociallocker]

BoardGameGeek

Правила и игрални плочки

[/sociallocker]
Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Георги Димитров 'BigBoxSharki'

Здравейте, аз съм Георги или BigBoxSharki, ако предпочитате. От пет шест години съм фен на Magic: The gathering, а от 2-3 се увличам и по други настолни приключения. Вниманието ми го грабва всичко фентъзи (друг въпрос е дали го задържа).

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers