петък, май 17, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Rebel Nox – Хаотична революция
Rebel Nox – Хаотична революция

Rebel Nox – Хаотична революция

Trick Taking игрите еволюират. Те стават все по-социални.  Да хванеш ръка-две вече не е достатъчно, за да спечелиш. Нужни са и наблюдателност, преговори, добра стратегия.

Такава е и най-новата игра  на  Aporta Games – Rebel Nox. Нека да я приемем като продължание на предишишна тяхна – Capital Lux. Те си приличат по три неща: Артът може да се определи като експресионистичен, с доста приятни топли цветове.  И второ – лекият, на пръв поглед, геймплей има доста дълбочина и блъф. Последно, но не по значение – двете игри споделят общ свят.

 Lux не е просперирал особено, въпреки всички наши лукави планове досега. Настанали са смутни времена и бунтовници и лоялисти се борят със зъби и нокти да наберат достатъчно последователи, за да докажат правотата си. Ние влизаме в ролята на тези агресивни хора и ще си поиграем със съдбата на Lux.

Нека опитам да обясня за какво става дума откъм геймплей. Цветовете са три на брой – червен, син и жълт. Те символизират Религия, Мъдрост и Търговия.  Освен това има и три бонус карти, символизиращи бунтовниците. Всички играчи получават по девет карти. Изтеглилите бунтовна карта обявяват, че този рунд ще бъдат срещу режима и сме готови да започнем. В средата на таблото има наредени шест локации в пирамидална форма. Водачът на размирните елементи избира една от тях за атака и изиграва карта. Този ход това е основната боя и всички, които могат са длъжни да отговорят. Ако не – можеш да козиш като правилата са следните – жълто може да се кози със синьо, синьо с червено и червено с жълто.  Има допълнителен маркер. Той стои под територията, за която се борим. На него са нарисувани и възможните комбинации на взаимодействие между основната боя и коза. След като всички изиграят карта – този, изиграл най-висока карта печели територията за себе си. Взема картата, символизираща територията пред себе си и изпълнява умението, ако има такова. След това спечелилият взятката отново избира локация и цвят и играе карта. Всичко се повтаря шест пъти, докато се вземат всички локации.

Да не забравим обаче –  самите игрални карти също могат да имат едно от трите умения в играта:

  • Убиец – унищожава най-високата карта/коз. Възможно е ако е прекалено висока стойност дори да се самоубие;
  • Инфилтратор –  играчът с най-ниска карта тегли една или няколко карти, за всеки такъв символ, от играчът спечелил локацията;
  • Последното, незнайно защо, е останало без наименование. Да го наречем „флаг“ – то се добавя към стойността на базата.

Остава да смелим и начините за победа и сме готови. След като рундът свърши се проверява кой от отборите е събрал повече флагове  от локации. По-убедителният отбор печели допълнителни последователи, а двата отбора си обръщат събраните досега флагове в последователи. Ето и вълнуващата част. Събраните точки се натрупват. Ако в края на някой рунд фракцията, която представлявате е събрала достатъчно последователи то тя печели, а всички, които са яхнали вълната и са част от отбора в момента печелят автоматично. Няма значение колко и дали въобще сте допринесли за каузата. Стига само да сте в правилната партия. Познато а?

Има и някои дребни правилца относно това как работят уменията и колко точки са нужни на отбор за победа, но ви препоръчвам да си намерете играта и да ги пробвате сами. Струва си. Играта звучи странно. Мноого странно. Прочетох книжката с правила няколко пъти и не бях никак сигурен дали разбирам какво да очаквам от нея. Не ме разбирайте погрешно. Тя е съвсем кратка и добре написана, но е различна от очакванията за обикновен Trick-Taking. Цветовете, които играем не са постоянни, правилата се сменят постоянно, ролите на картите могат да съсипят и най-добрата стратегия. Съюзниците ти в началото могат да се променят само с една карта…. Хаос в чиста форма. Все пак сте посред политическа криза. Аз обичам хаоса. Особено когато си е съвсем тематичен и очакван. Затова харесах и тази странна игричка. В нея си има всичко – доза стратегия, социален елемент, хаотичност. Общо взето има всичко нужно една 30-минутна игра да се превърне в голяма забава.

  • Различна от игрите в жанра, но подаваща тон какво ще ни донесе бъдещето за жанра;

+     Доставя достатъчно стратегическа мисъл и хаос, правещи я идеална както за семейно преживяване, така и за филър между две тежки игри;

+     Играта блесва, ако се играе в една и съща компания;

–      Как се обяснява такъв хибрид, хммм?

–      Артът на някои от картите се повтарят с оргиналите им в Capital Lux;

–      Ако не обичаш Trick Taking едва ли ще променим мнението ти сега.

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Чавдар Чанков 'BigBoxArmageddon'

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers