вторник, юли 16, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Zura – звезди, отшелници и мистични същества
Zura – звезди, отшелници и мистични същества

Zura – звезди, отшелници и мистични същества

               Светът на Зура се завръща в нова игра! Коя беше предишната, ще попитате вие? Казах ви, че ще забравите „Hasp“ бързо. J Малките деца вече са тийнейджъри. Наближава лятното слънцестоене и родителите им ще ги заведат на чудна дестинация. Мистичния оазис Церцура.  На връщане обаче се загубват. Звездите изчезват. Възрастните губят ориентация. Затова молят внуците си да намерят също толкова мистичните обитатели на това място и да ги помолят за помощ. Звездите да се появят отново и възвърнат баланса на света. Изобщо Couchsurfing-а явно е на мода тук. Вие влизате в ролята на тези тийнове. Лутайки се ще търсите обетованата земя, като по пътя ще завързвате нови познанства със същества, които ще ви помагат, или пък не.

               Играта в своята същност е мемори игра. Добавя се събиране на сетове и карти със специални умения и воала. В началото на играта всеки получава по шест карти с местности. Поставят се осем Церцуриански карти с персонажи с лица надолу, а една карта с местност се оставя видима (изхвърлена). На ход играч първо допълва ръката си до шест карти, ако има нужда. Може да взема най-горната от изхвърлените, така и от тестето с местности. След това играе колкото карти иска/може от един и същи цвят. Ето и забавната част:

  • Ако изиграе една или две не се случва нищо.
  • При три еднакви се обръща една от Церцурианските карти.
  • При четири вече се обръщат две карти.
  • При пет играчът първо тайно поглежда някоя от картите, а после обръща две карти, видими за всички.
  • При шест вече идват вълшебните моменти. Освен тайното поглеждане на една и обръщането на две играчът получава право и да открадне най-горната карта на съперник. Гадничко нали?

Ако някоя от обърнатите карти съвпада по цвят на играните карти, то активния играч ги получава и си прави купчинка. Като картата, която е отгоре е активна и освен точки ще му носи и специално умение… докато не бъде закрита. Ако спечелиш повече от една карта този ход, то ти избираш коя да е най-отгоре. Освен стандартните герои, даващи точки и умения две специални групи. Зуриански импове и отшелници. Първите са много досадни. Те са минус точките в играта. Ако в хода си обърнеш една такава карта всичко е наред, но тя остава обърната, за различка от останалите. По-късно е вероятно някой да обърне втора. Тогава той взема и двете карти в купчинката си и губи точки. Отшелниците пък очевидно обичат да си говорят с хората, затова без значение какъв тип карти играеш, обърнеш ли такава карта, те винаги идват при теб. Играта продължава докато не намерите всички персонажи. Тогава се броят точки, звездите се появяват, животът продължава. Ура!

               Малко учудващо, но въпреки притесненията ми играта си работи. В никакъв случай не е иновативна, запомняща се или велика, но пък не е и неприятна. Историята няма нужда от коментар, в книжката тя заема около десетина реда колкото да кажем, че съществува. Картите са с приятни рисунки, но са с ужасно качество. Не се трогвам особено от графика и дизайн на игрите, но тези хартиени неща, наречени карти са неприятни. Естествено цената е подобаваща, така че може и да се преглътне този минус. Уменията вкарват интересен геймърски привкус в тази иначе доста детска игра. Да, няма уау елемент, но пък не пречат. За по-малки деца спокойно могат да бъдат игнорирани и да се играе просто мемори с броене на картите вместо точки накрая. 

               + Става за игра с деца;

               + Продължава максимум 20-25 минути;

               + Уменията са приятна добавка към играта;

               –  качеството на картите е лошо;

               – историята не допринася с нищо;

               – Зурианските импове са досадни гадове!

Източник на снимките: Boardgamegeek.com

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Чавдар Чанков 'BigBoxArmageddon'

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers