четвъртък, юни 20, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Silly Cow – Хитра носталгична игра
Silly Cow – Хитра носталгична игра

Silly Cow – Хитра носталгична игра

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Това е третата игра от труднопроизносимата немска компания, за чиито игри последно време говоря.

Monster Bande е истински хит сред децата, а Nasty 7 се нарежда сред най-добрите, за мен, скоростни игри за наблюдателност.

Silly Cow е в малко по-различна категория. Да, отново може да се нарече детска, но когато я играя ми носи носталгичното усещане на ранните ми тийнейджърски години, когато играехме карти на стълбите по входовете на блоковете.

Тогава не знаехме, че има игри, дори като Уно, затова си цъкахме 3-5-8, белот, дама пика (или само „Пики“), лъженка, че дори и бридж.

Silly Cow е лека картова игра с много случайност и някакъв вид take that (механика, която позволява безконтролно цакане на противниците), но този take that е по-скоро „по-добре на теб, отколкото на мен“, което малко напомня на принципа на Дама пика – игра, в която се опитвате да събирате колкото се може по-малко точки.

Silly Cow се развива в три рунда. Всеки рунд вие или теглите карта или играете една/две карти. Всяка карта извършва различно действие от типа – каране другите да теглят карти и подобни, сещате се – като Uno.

Хитрината на Silly Cow идва тогава, когато играете две еднакви карти.

Всеки вид животно в тестето има аналогична карта с минус точки. Тази карта влиза в момента, в който някой изиграе две еднакви животни от нейния тип. От тук нататък, всеки път щом някой изиграе същия чифт, картата се придвижва между играчите.

В края на рунда (когато някой остане без карти) се гледа къде са всички тези минусови животни и този играч си ги събира. След това се гледа кои играчи имат най-много останали карти в ръка и се раздават още минуси.

След три такива рунда, играта свършва и този с най-малкото минуси пИчели.

Заключение

Silly Cow е забавна игра. Да, реално вие теглите карта или играете карта и зависите от случайността, но ще се учудите на ситуациите, в които ще трябва да вземате рискови решения – дали да си пазите някое животно, или да се отървете от него. Минусовото прасе се доближава до вас и е добре да имате резервен план, за да го избутате от вас. От друга страна имате два коня, които ще мушнете на съседа. Ако го направите обаче има шанс този кон да се върне при вас. Затова не е ли по-добре да изчакате някой друг да вкара коня в игра?

Като казвам всичко това, трябва да имате предвид, че динамиката на играта се променя коренно при различната бройка играчи. С по-малко играчи, картите бързо се завъртат до вас и не можете да сте сигурни кога ще се прецакате. С други думи – играта е много по-параноична с, да кажем, трима.

Ако сте повече обаче, тогава изборите ви са по-сигурни и имате малко повече контрол над ситуация… но малко намаляват непредвидимите обрати.

Както и да го смелим, Silly Cow е любопитна игра. Тя е от онези игри, които няма да ги помните дълго време, но които не е зле да имате за някоя лежерна идиотска геймърска неделна вечер. Препоръчвам.

ПЛЮСОВЕ:

  • Забавен арт
  • Бърз и интуитивен геймплей
  • Възможности за обрати и УАУ моменти

МИНУСИ:

  • Едва ли ще я запомните с нещо изключително оригинално
  • Различната бройка играчи носи различно усещане
Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers